Românii din Munchen stau la coadă toată noaptea ca să poată vota

Românii din Munchen s-au aşezat la coadă de sâmbătă seara, ca să fie siguri că vor vota duminică, potrivit unei fotografii pe care a postat-o pe Facebook un român din Germania, Mircea Daian. Oamenii s-au fotografiat cu periuţele de dinţi în mâini, pentru a sugera că sunt hotărâţi să rămână în stradă până la deschiderea urnelor.

„La Muenchen deja se asteapta deschiderea sectiei de votare… oamenii astia or venit cu periuta de dinti la ei si stau la coada sa voteze cum stateau parintii lor in comunism la carne, lapte si paine. FELICITARI OAMENI BUNI !!!”, scrie Daian.

Gestul românilor din Munchen vine să contracareze măsurile luate de Guvernul Ponta, prin care este împiedicat votul românilor din diaspora. Pe lângă faptul că autorităţile din România au refuzat să mărească numărul secţiilor de votare, numeroşi reprezentanţi ai partidelor care susţin Cabinetul Ponta, PSD, UNPR, PC, au anunţat că nu se vor prezenta la secţiile de votare, ceea ce, potrivit ministrului român de externe, Teodor Meleşcanu, va duce la împiedicarea exercitării votului de către cel puţin 15% din cei care se vor prezenta la urne în străinătate.

Votul în Italia: Primăria din Roma face o excepţie la restricţiile dure de trafic pentru ca românii să poată vota

În cursul după-amiezii de sâmbătă, primarul Romei, Ignazio Marino, a semnat o ordonanţă prin care cetăţenii români care se duc la vot în cursul zilei de duminică vor putea circula liber în Zona Verde a oraşului, potrivit hotnews.ro.

Pe 16 noiembrie, la Roma a fost decretată “Ziua fără Automobile”, iniţiativă de protejare a mediului care se va repeta pe 28 decembrie.

Astfel, alegătorilor români nu li se vor aplica restricţiile în vigoare pe parcursul „Duminicii fără automobile”. Dacă vor fi opriţi de agenţii de la poliţia rutieră, cetăţenii vor trebuie doar să arate că se află în posesia unui document românesc.

Mobilizare fără precedent în Diaspora: A închiriat un autobuz că să meargă 230 km să voteze în Danemarca

Un grup de români din oraşul suedez Goteborg, unde Guvernul nu a deschis nici o secţie de vot, a decis să se organizeze şi a închiriat un autobuz cu care să meargă la cea mai apropiată secţie de vot: în ţara vecină, Danemarca, la Copenhaga, potrivit Hotnews.ro.

Distanţa între cele două oraşe este de aproximativ 230 de kilometri.

„Din păcate Ambasada României din Regatul Suediei nu a dorit şi a fost sceptică în înfiinţarea unei secţie de votare în Göteborg. S-a găsit o soluţie. Mergem la COPENHAGA”, scriu românii de pe Facebook.

Ei au creat contul de Facebook Rumänska Unirea, unde au postat anunţul pentru a atrage şi mai mulţi doritori să meargă cu autobuzul închiriat. „Busul are 50 de locuri, locuri limitate, aşa că va rugăm confirmaţi din timp rezervarea.Costul acestei călătorii este de 300 kr (coroane)/persoană. Se vor face opriri pe traseu, la cerere, pe autostrada E6 până la Malmö” , se arată în postare.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.