Roşia Montană, inclusă de Guvern în „Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă”

Roşia Montană figurează în „Planul naţional de investiţii strategice şi crearea de locuri de muncă” lansat, joi, de Guvern, fiind prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu”.

Conform „Planului”, pentru această investiţie se are în vedere „protejarea patrimoniului şi creşterea beneficiului statului român la 78% din ceea ce generează proiectul”.

Premierul Victor Ponta a declarat că negocierile pentru investiţia Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens. Cu alte cuvinte dacă majoritatea USL din Parlament aprobă ce dispune Ponta.

„Deva Gold şi Roşia Montană, vreau să avansăm în deblocarea acestor proiecte, cu respectarea tuturor normelor de mediu, urmând ca Parlamentul României să decidă în ceea ce priveşte deblocarea unor proiecte şi decizia finală vă aparţine”, a spus Ponta.

Anul trecut, respectiv în luna mai, Victor Ponta afirma că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri privind participaţia statului român şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic.

Tot atunci, Ponta l-a acuzat pe Traian Băsescu de faptul că, deşi ocupă prima poziţie a ţării, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roşia Montană, susţinând că un proiect de asemenea anvergură nu trebuie realizat prin lobby politic.

Ulterior, într-un interviu acordat Bloomberg, Ponta a declarat că Guvernul vrea să amâne până după alegerile parlamentare deciziile privind gazele de şist şi proiectul Roşia Montană.

De asemenea, în 2012 Ponta anunţa că cere desecretizarea contractului de la Roşia Montană şi că va solicita direct canadienilor să accepte acest demers, spunând că nu ar fi nimic de ascuns dacă acel contract ajută România şi i s-a făcut lobby „de la cel mai înalt nivel”.

„Aşa cum am promis, vreau desecretizarea contractului de la Roşia Montană. Ştiu că se vor supăra mulţi, ştiu că voi stârni din nou muşuroiul de interese. Sunt curios ce vor mai inventa pentru a crea o nouă diversiune. Am constatat că foarte mulţi sunt total dezinteresaţi să discutăm despre acest contract. (…) După o discuţie cu miniştrii, voi cere direct companiei respective să accepte desecretizarea. Dacă acel contract ajută atât de tare România, n-ar avea nimic de ascuns, nu? Doar i s-a făcut lobby de la cel mai înalt nivel…”, afirma Ponta, aluzie la presiunea făcută de Băsescu în acest proiect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.