Salariile ciopârţite le-au tăiat cheful de muncă profesorilor buzoieni

În ziua de salariu, profesorii din Buzău au constatat cu stupoare că în conturi le-au intrat cu totul alte sume de bani decât se aşteptau. Aceştia au primit doar cu puţin peste jumătate din salarii. Majoritatea dintre ei s-au ales cu doar 60% din salariul pe luna februarie, însă au fost şi situaţii mai dramatice, când au primit doar 30% din salariu. În cea din urmă situaţie se află aproximativ 5.800 de cadre didactice din 160 de unităţi de învăţământ.Drept urmare, profesorii buzoieni au intrat, astăzi, într-o grevă de avertisment pe durata a două ore, între 11.00 şi 13.00. În intervalul orar amintit profesorii au intrat la ore, însă s-au ocupat doar de supravegheatul elevilor.

Potrivit liderului Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Buzău, Ioan Dobre, cadrele didactice din tot judeţul Buzău nu îşi vor primi salariile integral pe luna februarie. Acesta a adăugat că, în municipiul Buzău, aproape toţi profesorii vor primi salarii înjumătăţite.

La rândul său, primarul municipiului Buzău, Constantin Boscodeala, consideră întemeiat protestul dascălilor buzoieni. “Eu văd foarte corect protestul. Am tras nenumărate semnale de alarmă în care am arătat că sumele alocate salariilor profesorilor sunt mai mici cu 20% faţă de anul trecut, plus că prin hotărâri judecătoreşti s-au obţinut diverse sume care trebuie plătite profesorilor. S-a plecat greşit de la întocmirea bugetului la nivel naţional. Rezolvarea o văd prin suplimentarea bugetului pentru salariile profesorilor conform hotărârilor judecătoreşti care au fost date şi conform salariilor de acum. Vreau să precizez că pe lângă salariile înjumătăţite nu s-a dat nici al 13-lea salariu“, a menţionat primarul.

Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău, Florina Stoian, consideră pripită decizia profesorilor de a protesta, adăugând că dascălii care, astăzi, îşi vor întrerupe activitatea cer să fie plătiţi după o lege care nu mai este în vigoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.