Sânge, oase rupte, capete sparte în Turul Franţei

„Masacrul de la Metz” din 2012 a fost depăşit în gravitate. Liderul cursei, Fabian Cancellara victimă de lux a „carnagiului” din etapa a III-a, a abandonat. Froome a luat tricoul galben, deşi nu era încă planificat.

Mai grav decât „masacrul de la Metz” din 2012

Din nou o etapă nebună în Turul Franţei, dar, din păcate, de această dată, „nebună” nu doar prin prisma evoluţiei rutierilor, a surprizelor mai mari şi mai mici. Nimic nu anunţa evenimente deosebite în această, până cu 1,5 km înainte de o sosire în căţărare de categoria 3, dar cu o mică porţiune de pantă de 26% şi unde marii favoriţi erau aşteptaţi să iasă la rampă. O evadare în 5 nici spectaculoasă, dar nici modestă şi un pluton în care „tricoul galben”, Fabian Cancellara era păzit de coechipieri pentru o eventuală conservare, încă o etapă a poziţiei de lider în clasmantul general. Cu 55 de km înainte de linia de sosire, când plutonul rula cu 70 km/h, William Bonnet (FDJ), aflat în mijlocul plutonului, acroşează roata unui rutier din faţa lui şi cade, antrenând în căzătură încă aproape 30-35 de rutieri. Au fost imagini horror, cu biciclete şi oameni aruncaţi în aer, cu rutieri călcaţi de colegi de-ai lor, cu rutierii împinşi şi „lipiţi” de un stâlp de electricitate. Timp de câteva secunde totul semăna cu o scenă de luptă din serialele istorice chineze sau coreene. Numai că în filmele respective, secvenţele sunt realizate pe calculator, iar pentru prim planuri sunt utilizaţi cascadori. Acum totul a fost real şi nu credem că un grup de cascadori ar fi reuşit o astfel de „dublă”. S-a dat alarma, aproape întreg personalul medical (câteva sute de metri mai în spate s-a mai înregistrat o căzătură, dar de mică amploare, dar paramedicii sunt obligaţi să facă constatări la faţa locului) s-a deplasat la locul incidentului, iar în faţă, cursa a fost neutralizată pentru câţiva km, pentru a da o şansă şi celor care şi-ar fi reluat cursa. „Carnagiul” din această etapă a amintit de un incident similar din etapa a VI-a din 2012, eveniment cunoscut sub numele de „masacrul de la Metz”. Sângele curgea în abundenţă, unii rutieri se ţineau de o mână sau un picior, se vedeau capete sparte. Patru rutieri au fost duşi la spital cu fracturi. Este vorba de Tom Dumoulin, rutierul de clasament general al celor de la Giant-Alpecinm aflat pe locul 3 în clasamentul general după 2 etape şi cu şanse la tricoul galben în această etapă, Simon Gerrans – căpitanul celor de la Orica GreenEDGE, Dmitry Kozontchuk – Team Katusha, William Bonnet – cel care a stat la originea căzăturilor. Alţi 15-16 rutieri au necesitat îngrijiri serioase din partea medicilor, dar au reluat cursa. Nu se ştie însă câţi dintre aceştia se vor alinia la startul etapei a IV-a. Deja unul dintre ei, şi nu oricine, ci celebrul Fabian Cancellara a anunţat oficial că nu mai continuă cursa. Rutierul elveţian avea drept obiectiv, să mai menţină două sau trei etape posesia tricoului galben. În plus el era marele favorit al etapei a IV-a, care conţine şi porţiuni pe piatră cubică, Cancellara fiind un specialist al „pavatelor”.

„Purito” a luat etapa, Froome a îmbrăcat tricoul galben

Etapa s-a „jucat” pe ultimii 600 de metri de pe Mur de Huy, în faţă fiind un grup de 25-30 de rutieri care îi avea în componenţă pe toţi favoriţii. Cu 600 de metri înainte de linia de sosire, Joaquim „Purito”Rodriguez dă un prim atac, dar Froome, Contador şi Tony Gallopin ripostează. După cca 50 – 60 de metri Gallopin încearcă un atac decisiv, se părea că se va desprinde, dar „Purito”, când mai erau 400 de metri, nu doar că reacţionează, dar dă şi el un atac furibund. Îi răspunde doar Froome, în timp ce Contador nu are nicio reacţie. Rodriguez şi Froome se detaşează clar, dar spaniolul trece primul linia de sosire, fiind urmat de britanic la o lungime de bicicletă. Întreaga asistenţă stă cu ochii pe cronometrul electornic pentru a număra secundele care urmau să facă diferenţa dintre Froome şi Contador. Spaniolul trece linia de sosire cu 18 secunde întârziere. Cum Froome avea 12 secunde în faţa lui Contador din etapa trecută şi cum a mai primit şi 6 secunde bonificaţie pentru locul 2, distanţa dintre cei doi s-a mărit la 36 de secunde. Marea speranţă a francezilor, Thibaut Pinot şi sportivul care în Portigalia este mai adulat decât Cristiano Ronaldo, Rui Costa se pare că au ieşit din cărţi pentru tricoul galben de la final. Câştigătorul de anul trecut, Vincenză Nibali este la 1 minut şi 38 de secunde de Froome, dar cum şi el este un mare specialist pe pavate, nu este exclus ca să recupete secunde bune după etapa a IV-a. De menţionat că în ediţia 2015 a Turului Franţei, în trei etape, trei rutieri au îmbrăcat tricoul galben, o situaţie similară înregistrându-se ultima oară în 1992.

Etapa a III-a:Anvers – Huy (155,5 km)

  1. Joaquim Rodriguez (Team Katusha) – 3:26:54
  2. Chris Froome (Team Sky) – a.t.
  3. Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) + 4”
  4. Daniel Martin (Cannondale-Garmin) + 5”
  5. Tony Gallopin (Lotto Soudal) + 8”
  6. Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) + 11”
  7. Vincenzo Nibali (Astana Pro Team) + 11”
  8. Simon Yates (Orica GreenEdge) + 11”
  9. Nairo Quintana (Movistar Team) + 11”
  10. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) + 11”
  11. Alejandro Valverde (Movistar Team) + 11”
  12. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) + 18”

„Tricoul galben” – clasamentul general

1 Chris Froome (Team Sky) – 7:11:37

2 Tony Martin (Etixx-Quick Step + 1”

3 Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) + 13”

4 Tony Gallopin (Lotto Soudal) + 26”

5 Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) + 28”

6 Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) + 31”

7 Rigoberto Uran (Etixx-Quick Step) + 34”

8 Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) + 36”

9 Geraint Thomas (Team Sky) + 1:03

10 Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step) + 1:04

12 Bauke Mollema (Trek Factory Racing) + 1:32

13 Vincenzo Nibali (Astana Pro Team) + 1:38

16 Alejandro Valverde (Movistar Team) + 1:51

17 Nairo Quintana (Movistar Team) + 1:56

18 Joaquim Rodriguez (Team Katusha) + 2:00

27 Thibaut Pinot (FDJ) + 2:58

30 Rui Costa (Lampre-Merida) + 3:10

„Tricoul verde” – clasamentul pe puncte

  1. Andre Greipel (Lotto Soudal) – 75 puncte
  2. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) – 48 puncte
  3. Chris Froome (Team Sky) – 40 puncte
  4. Mark Cavendish (Etixx-Quick Step) – 37 puncte
  5. Joaquim Rodriguez (Team Katusha) – 30 puncte

„Tricoul alb cu buline roşii” – clasamentul căţărătorilor

  1. Joaquim Rodriguez (Team Katusha) – 2 puncte
  2. Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) – 1 punct
  3. Michael Schär (BMC Racing Team) – 1 punct
  4. Chris Froome (Team Sky) – 1 punct
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.