Sărbătoriri în mișcare de Ziua Dansului

Centrul Național al Dansului București sărbătorește Ziua Internațională a Dansului pe 29 aprilie, alături de o comunitate globală de profesioniști și amatori. Evenimentul are o istorie de 35 de ani, fiind inaugurat în 1982 de Institutul Internațional de Teatru, prin Comitetul Internațional al Dansului. În acest an, CNDB anunță că le-a pregătit iubitorilor dansului un eveniment cu mișcări și ritmuri afro-caraibeene, organizat de coregrafii și dansatorii Sade Bully și Momo Sanno.

Azi, de la ora 19.00, CNDB a programat la sala Stere Popescu o prezentare-performance realizată de Sade Bully și Momo Sanno, la care intrarea este liberă. „Evenimentul va conține momente solo și duete, iar cireașa de pe tortul aniversar e un jam session de dans cu toți spectatorii“, anunță dansatorii. Sade și Momo s-au adresat direct spectatorilor: „Din dragoste pentru dans, pentru frumusețea pe care o aduce în inimile noastre și libertatea pe care le-o dă corpurilor, vă invităm la un performance dansant deschis tuturor. Dansăm. Momo și Sade. Voi și noi. Unitate prin dans“.

Sade Bully este născută în Insulele Caraibe (în Republica Dominicană) și a studiat iniţial dansul în Jamaica. La București va organiza workshopul de dans „Afro-Caribbean Jazz“, în zilele de 28, 29 și 30 aprilie. Workshopul li se adresează tuturor pasionaților, indiferent de vârstă și nivel tehnic, și vă invită să faceți cunoștință cu vibranta cultură a dansului caraibean, a ritmurilor insulelor împletite cu cele de jazz.

Dans la Librărie

Și fundația Gabriela Tudor celebrează Ziua Internațională a Dansului în 2017, cu două evenimente speciale deschise publicului larg la București. Sâmbătă, 29 aprilie, coregraful Cosmin Manolescu prezintă Partying – un atelier-experiență performativă cu proiecții de filme din arhiva Fundației, desfășurat între orele 19.00-24.00 la Centrul de Teatru Educațional Replika (str. Lânăriei nr. 93-95). Iar duminică, 30 aprilie, la ora 17.00, coregraful și performerul Paul Dunca și poetul Robert Elekes se întâlnesc cu publicul la Cărturești Carusel (str. Lipscani nr. 55) pentru a prezenta rezultatele colaborării în cadrul laboratorului interdisciplinar #dansliteratura, în care lucrează în perioada 25-30 aprilie în spațiul librăriei.

#dansliteratura a fost lansat de Fundația Gabriela Tudor în luna martie și este un proiect dinamic, în care se întâlnesc personalități artistice cu profiluri diferite, dar complementare, care extinde limitele unor istorii literare și coregrafice și caută să spargă tiparul de insularitate a dansului, deschizând noi perspective de cercetare artistică interdisciplinară. Având un format modular, #dansliteratura include o serie de 3 mini-rezidențe, cu durata a 7 zile, concepute ca niște laboratoare de lucru intensive și întâlniri cu publicul la care participă coregrafii Cristina Lilienfeld, Simona Deaconescu, Paul Dunca și poeții Adela Dragomir, Robert Elekes și Răzvan Țupa. Proiectul este curatoriat de poeta Andra Rotaru și coregraful Cosmin Manolescu, care au realizat selecția artiștilor participanți și moderează cele trei întâlniri artistice, precum și evenimentele deschise publicului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.