×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 30 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 21:36
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Șarmul mediocrității
Stelian Tănase
Stelian Tănase

Conu Alecu Paleologu avea câteva teme favorite. Una era cînd se înfierbînta amarnic împotriva mediocrilor. Părerea lui era că mediocrii au instinct sigur și se coalizează împotriva valorii, pe care de altfel au meritul că o recunosc imediat. Mediocrii sunt conștienți de propria lor nimicnicie și neajutorare. Tehnica lor de a se promova este Cabala împotriva celor realmente buni. Se coalizează spontan, din instinct. Era adevărat ce spunea mentorul și patronul meu. Dar, este de observat că nu e ușor să depistezi aceste coterii, deși sunt influente, răspîndite și fac toate jocurile. Ele ocupă peisajul. Sunt pretutindeni, distribuie resurse. Mediocrii își procură ranguri, caută și dobîndesc funcții, decorații, uniforme, premii…

Dacă nu ești atent, indivizii ăștia par adevărați, par că sunt chiar cineva. Dar ei nu sunt decît profitorii profesioniști ai tuturor conjuncturilor. Ei sunt exclusiv de partea puterii, a banului, a favorurilor. Sunt curteni desăvîrșiți, experți în delicata artă a lingușirii puternicilor zilei. E greu de distins un mediocru din corul din jur. Nu e vorba doar despre camuflaj – una din specialitățile imposturii – ci de faptul că pozează în semizei. Așa își pot crea și menține influența. Au curteni care îi ridică în slăvi, pupincuriști rafinați care își depun buzele pe fesă sau la gazetă.

În plus, pentru a rămîne pe soclu confiscă juriile, instituțiile, asociațiile și mai ales bugetele. Se premiază și se gratulează între ei. Sunt peste tot unde se dă ceva. Onoruri de ex-, o pomană, un ministeriat, un directorat, orice. Nu ratează nimic.

Cum nu pot rezista prin ce sunt și ce fac cu mînuța lor, aranjează să fie plasați în diverse slujbe, de preferință în vîrful unei ierarhii, ca ambasadori, academicieni, în diverse sinecuri.

Firește, preferă la Paris, Londra, Berlin etc. Găsesc un birouaș (cu șofer și secretară) și de acolo binecuvîntează și ceartă slugile.

Cît reușesc să își mențină postura asta și cît au ceva de împărțit, ei bine, supraviețuiesc. Unii se mențin așa, călare pe diverse șefii pînă la bătrînețe. Îi uită dracu prin funcții și onoruri. Cît distribuie bunuri și servicii, au și susținători. Chiar mai auzi de ei cîte ceva – de obicei de rău. Nu lasă nimic în urmă. Pe unde ajung, strică, fac prăpăd. Ei știu doar să țeasă intrigi, să șicaneze și să dărîme un rival. Toată viața și-au făcut loc călcînd pe cadavre. Mediocrul (omul de gașcă) e un serial-killer. La șoapte, cabale, urzeli, comploturi nu îi întrece nimeni. Ăsta e secretul lor. Coteria de care se înconjoară funcționează ca o mafie, o gașcă, un gang, un clan, cum vreți să îi spuneți. Regulile acestor relații sunt aceleași ca la cîini – pedeapsă și răsplată. Alt principiu – Ai noștri sunt genii, ai lor sînt ticăloși. Ai noștri sunt de Nobel, ai lor niște ratați. Etc.

Ce complică lucrurile este că românii (antiindividualiști prin definiție, antiliberali) au vocația de a conviețui în găști, în rețele. Gașca e un mod de viață, stau unii lângă alții ca oile pe șosea. Au talentul de a se livra unui semizeu de butaforie și de a-l slugări. Se pare că este darul nostru cel mai puternic. Găștile au un rol precis – anume – să asigure componenților ei avantaje pe care de unii singuri nu le-ar dobîndi.

Găsești în lumea cultural-intelectuală tot atîta corupție, rivalități, mizerie umană cît în politică, afaceri, în lumea interlopă. Tot cu materialul clientului ai de-a face.

Stelian TănasePublicat Vineri, 21 aprilie 2017
4190
 | 12
 | 22
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
?
+3
S-a apucat iar Tănase se emane panseuri despre cum sunt Românii. Asta după ce i-am dat votul în 1990 şi a spus ulterior că "nu se ducea la Parlament, că era plicticos". Apoi, ce chestii cutremurătoare a inspirat "conu" ? Trist, intelectualitateo, trist.
Publicat Luni, 24 aprilie 2017
+Răspunde
riciu
+9
daaa`,cine ajunge PDG la TVR,are sarm?!?!
Publicat Luni, 24 aprilie 2017
+Răspunde
bula
-3
imi vin in minte,repede, doi (sub)mediocri: olguta si tudose. ooo, si carmen. gata!
Publicat Luni, 24 aprilie 2017
+Răspunde
SPP
+2
Citind articolul, cu sufletul la gura, am si tras concluzia ca doar "sarmul mediocritatii" ne-a mai ramas dupa toate "succesurile" postdecembriste. Din rau in tot mai rau... Facem totul de ochii lumii, tot sperand ca vom fi primiti si noi, pana la urma, la masa bucatelor. PS: La final cautam in josul paginii... continuarea. O asteptam, domnule Stelian Tanase.
Publicat Luni, 24 aprilie 2017
+Răspunde
Valahu
+6
Este corect. Nici altii nu sunt brezi dar maxima expansiune o gasim in regimul Basescu. In toate domeniile inclusiv, da, lumea cultural-intelectuala. "Nu exista dreptate cu Basau in libertate" !
Publicat Duminică, 23 aprilie 2017
+Răspunde
DREAPTACZC
+8
Sharmul mediocritatii par sa il detina cu succes, multi pseudo-jurnalisti, care nu au nici o chemare pentru aceasta nobila meserie! Avem de toate - pseudo -analisti, pseudo - academicieni , etc, totul este fabricat din carton si fara valoare. O mina de oameni de valoare ramasi, care nu revendica nimic, stau ascunsi in mediul lor restrins de teama lichelelor si licheienilor! Ramin doar "intelectualii" de trista amintire ai lui Bashica! TRAIASCA ROMANIA LIBERA!
Publicat Duminică, 23 aprilie 2017
+Răspunde
La Oglinda
+8
Intr-un documentar am vazut cum o cercetatoare studia constiinta de sine . Pentru studiu a asezat o oglinda mare , intai in fata unor delfini si apoi in fata unor gorile . Foarte interesant a fost ca delfinii si-au recunoscut chipul si procedau exact cum scria Cosbuc despre adolescenta din poezia " La oglida ". In schimb, gorilele cosiderau chipul lor din oglinda o alta gorila , un dusman cu care au inceput sa se bata pe viata si pe moarte. Citind articolul mi-am dat seama ca este foarte greu pentru un individ sa-si vada corect chipul in oglida si ca fiecare individ se vede mai inteligent , mai bun , mai cinstit , mai valoros decat este el in realitate , iar pe ceilalti indivizi ii vede exact invers.
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
van gogu
+7
Unul din rarele articole cu substanta pe care le-a scris dl. Tanase. Sa-l felicitam si sa mai scrie.
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
Mediocri. Maidanezi.
+10
Cand am citit cuvantul "mediocri" m-am gandit brusc la prea multi. Dar imediat ce am citit "Se coalizează spontan, din instinct." mi-am dat seama despre cine vorbesti: maidanezii din Piata Victoriei! Restul... au fost doar confirmari: "Dacă nu ești atent, indivizii ăștia par adevărați, par că sunt chiar cineva. Dar ei nu sunt decît profitorii profesioniști ai tuturor conjuncturilor." "Ei sunt exclusiv de partea puterii, a banului, a favorurilor. Sunt curteni desăvîrșiți, experți în delicata artă a lingușirii puternicilor zilei." "Coteria de care se înconjoară funcționează ca o mafie, o gașcă, un gang, un clan, cum vreți să îi spuneți. Regulile acestor relații sunt aceleași ca la cîini – pedeapsă și răsplată. Alt principiu – Ai noștri sunt genii, ai lor sînt ticăloși. Ai noștri sunt de Nobel, ai lor niște ratați. Etc." Fabulos, maestre. Culmea e ca atunci cand o sa citeasca si ei... nici n-o sa-si dea seama!
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
gmbplay @ Mediocri. Maidanezi.
+2
Deci s-au coalizat impotriva acdemicienilor din psd(poate te aud colegii).
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
Cetatean realist
+3
Mi-a placut, e o mica radiografie a unor favorizati/auto favorizati... E bine ca se scrie despre. Si printre randuri, te duci pana la un loc/idee si intelegi unde bate, apoi cu o intorsatura de condei abila te trimite in cu totul alta clasa sociala cuprizator fiind. Nu a uitat nimic. Bine mestesugit. L-am si copiat, sa nu il uit! Felicitari!
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017