Savoarea poveştilor din jurul Mării Mediterane, turism şi gastronomie

Terasa librăriei “Humanitas Kretzulescu” va găzdui astăzi, la ora 19.00, un al doilea eveniment inspirat de cartea “Marea cea Mare. O istorie umană a Mediteranei” de David Abulafia, apărută recent la “Editura Humanitas”. Este un volum impresionant, reunind acribia academică şi savoarea poveştilor cu corsari, pelerini, comercianţi sau comandanţi de flote, scris de unul dintre specialiştii în istoria Mediteranei.
Dezbaterea pe care o propune ”Editura Humanitas” va porni pe câteva dintre căile şi temele cărţii, trecând prin istorie, navigaţie, istorie literară şi culturală, geostrategie.

Unind şi despărţind deopotrivă trei continente, Europa, Asia şi Africa, loc de întâlnire mai mult sau mai puţin paşnic al religiilor, economiilor şi sistemelor politice, Marea Mediterană a devenit de-a lungul timpului o lume în sine: proteică, misterioasă şi extrem de atrăgătoare. David Abulafia, profesor la University of Cambridge şi specialist de renume mondial în istoria Mediteranei, ne invită într-o călătorie imaginară pe „Marea cea Mare“ şi pe ţărmurile ei, începând din preistorie şi până în secolul XXI, pentru a înţelege cum anume a influenţat ea geometria mereu schimbătoare a culturii şi civilizaţiei mondiale. În acelaşi timp cercetare riguroasă şi poveste pasionantă, istoria Mediteranei alcătuită de David Abulafia devine o istorie vie, umană, populată de figuri impunătoare şi personaje pitoreşti, împăraţi, regine, mari oameni de arme, navigatori, piraţi, pelerini, negustori, migratori, dar şi de călătorii şi turiştii zilelor noastre. Ilustraţiile alese cu grijă de autor (hărţi, fotografii, picturi, documente şi imagini de arhivă) completează vastul tablou zugrăvit în cuvinte şi sporesc farmecul acestei cărţi esenţiale pentru cultura europeană a mileniului trei.

Se anunţă de asemenea călătorii imaginare prin Troia, Cartagina, Alexandria, Veneţia, Genova, Constantinopol, Marsilia, Barcelona, Valencia, Creta, Sicilia, Malta, Sardinia, Mallorca, dar şi alte oraşe ori insule de legendă, care au fost pentru multe secole puncte fierbinţi în dezvoltarea lumii.

Un subiect incitant

Seara debutează cu o discuţie despre turismul pe Marea Mediterană pe care o vor purta Ana-Maria Caia, producătorul unora dintre cele mai apreciate emisiuni TV şi radio de călătorie, Remus Vişan, managing director “Paravion”, şi Cristian Lascu, redactor-şef “National Geographic”.

Trei dintre restaurantele de top din Bucureşti ne vor însoţi prin miresmele bucătăriei greceşti, turceşti şi italiene. “Meze Taverna” şi creaţiile bucătarului Georgios Kritos, restaurantul turcesc “Divan” şi preparatele orientale ale lui Salih Kilic şi restaurantul cu specific italian “Nonna Mia” şi măiestria culinară a lui Andrea di Russo ne vor aduce tradiţiile şi ingredientele a trei mari bucătării ale Mediteranei.
Vom vedea cum şi dacă desele schimburi comerciale sau valurile de cuceriri şi influenţele culturale care s-au succedat în aceste zone se simt şi în gastronomie.

Din vasta istorie a Mării Mediterane, prezentată de David Abulafia în volumul “Marea cea Mare. O istorie umană a Mediteranei”, se pot reconstitui şi începuturile turismului. Odată cu scoaterea marilor texte ale Greciei şi Romei antice din bibliotecile mânăstirilor şi repunerea lor în circulaţie, pelerinajul spre locurile sfinte s-a transformat în parte în turism cultural, mulţi dorindu-şi să vadă oraşele şi templele faimoase ale antichităţii clasice. Petrarca a redactat în secolul al XIV-lea un itinerar care a circulat intens. În secolul următor, negustorul Cyriaco din Ancona strângea informaţii şi schiţe ale unor ruine despre care credea că ar fi fost ale teatrului şi arenei din Delphi, pentru o viitoare exploatare comercială a urmelor unei istorii care stârnea din ce în ce mai mult interes în epocă.

În secolul XX, fluxuri mari de turişti intră în contact cu locuitorii de pe coastele Mediteranei, lucru care este descris de David Abulafia prin termeni ca „şoc cultural” sau „ciocnire culturală”: „Fireşte, sosirea turiştilor dornici să se bronzeze i-a nedumerit pe localnicii din Mediterana, care erau obişnuiţi să se ferească de soarele din toiul zilei. Dar şi mai mare mirare le-a produs comportamentul turiştilor: contactul fizic dintre bărbaţi şi femei, mai ales fiind îmbrăcaţi atât de sumar, i-a şocat pe greci, pe tunisieni şi pe alţii”.

Un eveniment inspirat de volumul Marea cea Mare

Pentru a face lucrurile cât mai autentice, Andrei Iusut, proprietarul “Meze Taverna”, a mers în nu mai puţin de 80 de locuri din Grecia şi a adus unul din cei mai buni bucătari, Georgios Kritos, care deţine una dintre cele mai cunoscute taverne greceşti, inclusă în “Alpha Guide”, echivalentul grecesc al “Ghidului Michelin”. Împreună au stabilit că adevărata savoare specific grecească nu poate fi redată decât prin ingrediente aduse de la producători locali eleni: uleiul de măsline este adus din Creta, măslinele din Kriopigi, brânza feta şi untul din Elasona Larissa, mierea din Polyhrono, iar ierburile aromatice din Sithonia; chiar şi pita este luata din Oreonastro Thessaloniki, calamarii şi caracatiţa sunt pescuiţi din Marea Egee, iar cârnaţii tradiţionali, “Loukaniko Horiatiko”, sunt făcuţi în Poligiros Farma Zagoritis.

Restaurantele “Divan” au devenit deja un reper pe harta culinară a Bucureştiului, fiind doi ani la rând desemnate la categoria “Cel Mai Bun Restaurant Turcesc” din Bucureşti de către “Restograf”. Printr-un stil ce recreează atmosfera turcească într-o notă modernă, cu ajutorul designului realizat de Cristian Corvin, restaurantele ”Divan” îi invită pe musafiri să se lase purtaţi de aromele mirodeniilor într-o călătorie culinară în care vor descoperi cele mai savuroase amestecuri. Bucătarul Salih Kilic este cel care a creat meniul restaurantelor şi ale cărui preparate, realizate fără compromisuri de la reţetele originale, păstrează aroma autentică a mâncării tradiţionale.

“Nonna Mia” este un restaurant autentic italian, caracterizat printr-o bucătărie tradiţională originală „fără compromis” şi prin gusturi unice, exact ca o trattoria din Italia. Ambianţa plină de farmec, atmosfera familială, bucătăria tradiţional italienească, dar şi selecţia impresionantă de vinuri excelente sunt motivele principale pentru a vizita acest restaurant. “Nonna Mia”, unul dintre cele mai bine cotate restaurante italiene din Bucureşti, dispune de un meniu alcătuit pe baza celor mai proaspete şi autentice ingrediente italiene, folosite cu iscusinţă de chef Andrea Di Russo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.