Scenariu de coșmar. Vărsarea de sânge nu se va limita la Ucraina

Presedintele Viktor Ianukovici a decretat doliu national pentru ziua de 20 februarie, dupa violentele soldate cu morti ce au avut loc cu o zi inainte. Insa ziua de doliu national s-a dovedit a fi mult mai sangeroasa decat oricare dintre cele aproape 90 de zile de proteste.

”Este vorba despre o lovitura de stat. Ceea ce provoaca idignare este lipsa unei reactii la violentele ultrasilor venita din partea liderilor opozitiei, care, sub acoperirea declaratiilor standard despre atasamentul fata de valorile democratice si europene, incita de fapt la o revolutie ”bruna”. Nu vedem nici o reactie inteligibila din partea politicienilor europeni, care refuza sa recunoasca ca toata responsabilitatea pentru violentele comise de structurile radicale revine tocmai opozitiei”, spune Alexnadr Lukașevici, purtatorul de cuvant al Ministerului Afecerilor Externe al Federatiai Ruse, citat de Vocea Rusiei.

Vocea Rusiei scrie ca presedintele Ianukovici a mizat pe discutii. Puterea si-a respectat promisiunile afacute opozitiei adoptand o lege a amnistiei si incepand sa lucreze la o reforma constitutionala. Acum este randul contestatarilor puterii sa-si respecte angajamentele. Un compromis araduce beneficii si puterii, si opozitiei. Dar, dupa primele victime, posibilitatea unei negocieri este deja anulata, sustine Vladimir Kornilov, directorul Centrului de Studii Eurasiatice de la Moscova.

”In prezent sunt posibile doua scenarii: fie victoria compelta a Maidanului si plecarea domnului Ianukovici si, pe cale de consecinta, venirea la putere a celor care fac declaratii xenofobe in Piata Independentei), fie victoria totala a domnului Ianukovici si un scenariu dur. Ceea ce puterea nu trebuia sa faca in incercarea de a gasi o solutie de compromis a fost adoptarea amnistiei totale pentru ultraradicali”, sustine Kornilov.

Serviciul in limba romana al Vocii Rusiei vine cu o analiza a violentelor de la Kiev, pe care le compara cu scenariul primaverilor arabe, in spatele carora sustine ca s-a aflat mereu mana lunga a Statelor Unite.

”Aşa cum era de aşteptat, după sfârşitul ingrat al „Primăverii Arabe”, radicalii americani au declanşat „Primăvara Europeană”, începând cu Ucraina. Americanii au dorit război civil, americanii l-au obţinut”, scrie Valentin Mandrasescu pentru Vocea Rusiei.

La fel ca și în Egipt și Siria, strategii americani vor pierde meciul din Ucraina, dar este păcat că pentru ambițiile geopolitice ale CIA zeci de mii de ucraineni vor trebui să-și piardă viața.

Presa occidentală, ca întotdeauna, minte. Presa din România, ca întotdeauna, regurgitează fără să gândească intoxicările pe care le găsește în presa occidentală. Declanșarea „fazei fierbinți” a conflictului se datorează exclusiv puciștilor pro-americani care, sub conducerea directă a ambasadorului SUA la Kiev, Geoffrey R. Pyatt, au atacat clădirea parlamentului pentru a nu permite desemnarea noului prim-ministru.

„Demonstranții pașnici”, înarmați cu bâte, cocktail-uri Molotov și arme de foc au încercat să ia cu asalt clădirea, omorând în proces 9 polițiști. În orice țară, atunci când o „forță politică” finanțată din exterior recurge la violență armată, iar în spitale ajung polițiști și civili cu plăgi împușcate, discuțiile politice se termină și încep operațiunile de lichidare a teroriștilor. În ultimele 24 de ore, în câteva regiuni din vestul Ucrainei, puciștii au obținut controlul asupra arsenalelor câtorva unități militare și acum „trupele de șoc ale opoziției” pregătite din timp de instructori americani și britanici în Estonia și Polonia în perioada 2006-2013 încearcă să obțină controlul asupra administrațiilor din regiunile din centrul și sudul țării. Acuzele care pot fi aduse autorităților legitime de la Kiev nu țin de faptul că ar fi aplicat măsuri violente împotriva opoziției, ci din contra, autoritățile trebuie criticate pentru că liderii teroriștilor încă mai sunt în liberate și în viață.

Departamentul de Stat al SUA s-a declarat „profund îngrijorat” de faptul că liderii armatei ucrainene și comandamentul serviciilor secrete nu mai răspund la telefon, adică nu mai răspund la comenzile venite de peste ocean. Probabil, își fac griji ca nu cumva trupele de gherilă, finanțate și pregătite de americani, să se confrunte cu o rezistență reală și bine organizată.

Contrar iluziilor promovate de presa și diplomația occidentală, estul și sudul Ucrainei, adică regiunile în care este concentrată toată industria, toate centrele producătoare de PIB și aproape toată populația rusă, nu vor să trăiască într-o colonie americană și sunt gata să opună rezistență „democratizatorilor” finanțați de SUA. În Odesa, Harkov, Dnepropetrovsk și alte centre regionale, deja se conturează mișcări de rezistență împotriva gherilelor pro-americane. În mod normal, naționaliștii și neonaziștii ucraineni care formează nucleul gherilelor ar trebui să fie de acord cu separarea regiunilor cu populație ucraineană de cele cu populație rusească, însă se vede clar că ei au nevoie de Ucraina în întregime, deoarece centrele economice, industria militară, energetică și metalurgică sunt în estul și sudul țării.

Americanii vor ca nicio regiune din Ucraina să nu poată participa la proiectele rusești de integrare economică, chiar dacă populația acestor regiuni își dorește acest lucru. Este stilul tipic pentru Departamentul de Stat al SUA care nu ia în calcul dorințele cetățenilor ucraineni, la fel cum nu a luat în calcul voturile milioanelor de români.

Pentru SUA, ar fi ideal ca războiul civil din zona Mării Negre să dureze cât mai mult, iar întreaga regiune să afecteze negativ stabilitatea și economia rusească și cea europeană. Ne îndreptăm spre un război civil la scară largă. Cine crede că vărsarea de sânge se va limita la teritoriul ucrainean, nu a învățat nimic din lecțiile „Primăverii Arabe”, incheie Vocea Rusiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.