×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 05:00
EUR (€)
+0.0008 ↗
4.5990 RON
USD ($)
-0.0119 ↘
3.8373 RON
• • •
Sfârșit neașteptat într-un proces nesfârșit
Scriitorii și pictorii au uniuni ilegale

Tribunalul din Alba, prin magistrații Georgeta Bișu Predan și Laura Rusu, pe care, ținând cont de situația extremă a cazului, îmi permit să-i invoc, merită a fi omagiat de toți cei care se revendică de la democrație. Prin dispozitivul Deciziei nr. 172/A/2017, Tribunalul Alba a dat o decizie definitivă într-o cauză care, deși soluționată definitiv de Curtea Supremă de Justiție în anul 2000, a continuat să fie paravan pentru sistemul mafiot. Decrete staliniste, deși abrogate prin Decretul 27/1990, precum și de Constituția României din 1991, prin care au fost constituite organizațiile unice ale scriitorilor, artiștilor, muzicienilor etc., au fost menținute în viață de închipuiți lideri pe viață, drept pretins cadru legal de funcționare, prin imensul trafic de influență care controlează România. Dintr-un motiv simplu: lipsa legalității permite abuzul și manipularea.

Decizia Tribunalului Alba statuează, prin încheierea instanței de judecată, că aceste decrete sunt caduce, ilegale, că lipsa statutului juridic înseamnă funcționare ilegală, ceea ce știe aproape oricine. Însă legile noastre se află în impas prin nepunere în aplicare. Decizia Tribunalului Alba pune capăt, prin autoritatea lucrului judecat, unei imense afaceri cu bani publici, urmând să restabilească încrederea în democratizarea și legalitatea mediului asociativ, grav perturbate de o filosofie a colhozului stalinist. Fără să bănuiască, magistrații din Alba trimit definitiv la coșul de gunoi al istoriei decrete în numele cărora viața asociativă în România a intrat, cu multe decenii în urmă, în colaps, la indicațiile și sub supravegherea fostei Securități, precum și ale unei clase politice ilegitime.

Acești magistrați de la Tribunalul din Alba s-au ridicat moral și profesional deasupra unui întreg sistem rezidual care începuse să facă ravagii, mai ales cu concursul unei judecătorii din București, pe care CSM și Inspecția Judiciară au obligația să o aducă la normele legalității.

Stalinismul în democrație

Un grup de scriitori, în lupta lor literară îndreptățită și legitimele lor iluzii de oameni liberi încălcate monstruos, s-au trezit hărțuiți incalificabil de o structură a fostului stat comunist criminal, care își declama deșănțat legalitatea absolutistă, inclusiv în fața instanțelor de judecată, prin avocați plătiți, nu întâmplător, mai mult decât regește.

Desigur, pentru toate aceste consacrări ale Tribunalului din Alba există legi date imediat după 1990, însă aplicarea lor a fost evitată în fel și chip. În sine, aceste decrete staliniste (267, 266), reanimări ale totalitarismului criminal manifestat ca atare, cu asupra de măsură, sunt incredibile într-o țară membră a UE și în care serviciile au inclusiv obligația de a apăra Constituția țării. Cert este că, până la această autoritate a lucrului judecat, legea a fost terfelită tocmai de cei plătiți să o aplice. Tot așa, într-o cauză unde aparent un articol de lege pare de nepus în discuție, prin evidența aplicării dispozițiilor legale, aceea a reprezentantului legal al entității juridice, a fost nevoie de un complet de 19 magistrați ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a statuat că reprezentantul unei entități juridice, numai prin dovada calității sale din registrul public – unde entitatea este înscrisă în evidentă conformitate cu legea de înființare –, poate acționa în judecată un terț, nu avocații care prin împuterniciri creează aparențe de drept. Lucruri care par banale, chiar de nepus în discuție în anul de grație, stabilite punctual prin legi limpezi, au fost sistematic încălcate de magistrați cu nume și parafă. Iată că a venit o instanță să le stabilizeze definitiv în practica actului judiciar, fără a mai putea fi încălcate prin efectul raportării la o justiție unitară obligatorie. În atare condiții, cum să nu meargă în săli de judecată ministrul Justiției, să vadă la fața locului dezastrul, trezind astfel contestări vehemente ale unora dintre magistrați?

Anii judecății

Un mic grup de scriitori, care merită enorm de la societate, a petrecut ani de zile pe holurile unei judecătorii din București, prins în absurdul pe care justiția și l-a permis în aplicarea legii, refuzând recunoașterea disfuncționalităților legale din organizația din care aceștia fac parte. Acest grup a devenit atât de obișnuit pe la instanțe, prin forța împrejurărilor, încât, drept răspuns la invocarea punctuală a legalității, a primit un tratament incalificabil. Acest grup este o victimă, inclusiv a sistemului în care a funcționat justiția până acum, și reprezentanții statului român, în frunte cu președintele țării, ar fi firesc să-și prezinte oficial scuze. Nici cei pe care grupul de scriitori caută să-i aducă în dispozițiile legii, nici cei care aveau obligația să aplice legea nu au respectat nimic. Disprețul venit spre micul grup de scriitori este în principal al magistraților, adăugat filial inclusiv altora care fac legea după cum vor, în urma unor interese tenebroase de natura evidenței. De unde să mai vină respectul pentru ceva sau cineva, cu atât mai mult pentru toți cei pe care unii spun că îi reprezintă?

Și unii și alții, victime și hărțuitori, au ajuns în această situație prin lipsa de legalitate pe care nici un magistrat nu a venit să o constate, dimpotrivă, au transformat-o în virtute și infracționale amânări ale pronunțărilor. Se știa că hărțuitorul nu este legal, iar cei hărțuiți se aflau în aceeași situație în consecința apartenenței, însă în deplină moralitate și drept la schimbare a stării lucrurilor. Orice organizație legală este înregistrată și definită printr-un act constitutiv și un statut raportat la lege, în absența cărora se constată inexistența juridică și funcționarea ilegală. Relativizarea acestui fapt nu mai poate fi făcută de nimeni. Însă nu numai reprezentantul legal trebuie înregistrat în registrul public, în termen de 15 zile de la dobândirea poziției dobândite, ci toți membrii organizației, până la ultimul acceptat în rândurile breslei! În organizațiile funcționând conform legii, nimeni nu mai poate fi deasupra altora. Micul grup de scriitori ar fi fost parte a unui întreg. Așa, ei sunt acum, pe bună dreptate, avangarda unei schimbări iminente, având legea de partea lor, pentru că vor să o aplice aparent împotriva tuturor, respectiv a celor care cred în manipularea celor exteriori legii.

Triumful legii

Tribunalul din Alba a pus în pagină, literă peste literă, legea prin care stalinismul și ilegalitatea nu mai pot sta de azi încolo în instanțe decât cu riscul intervenției Parchetului asupra celor care se angajează în aceste demersuri. Aproape fără voia lui, apărându-și dreptul la identitate și exercitarea libertății constituționale, micul grup de scriitori a mișcat România. Pentru că este cumva târziu, iar mulți, din motive incriminante, au fost paralizați dramatic de o frică asemănătoare celei de dinainte de 1989, însă un adio cât mai numeros stalinismului se impune.

Ioan VieruPublicat Miercuri, 30 august 2017
3060
 | 45
 | 15
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
sasu
+2
Ce scriitori sint astia care apara o uniune facuta de securitate? Eu asta as intreba.
Publicat Sâmbătă, 02 septembrie 2017
+Răspunde
!
+3
O uniune făcută de securitate
Publicat Sâmbătă, 02 septembrie 2017
+Răspunde
Alexandra
+7
Și cînd te gîndești că mai sunt atîtea organizații de scriitori și numai aceasta STALINISTA este luata in serios, chiar ca trebuie radiată !!!
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
Constantin Gajban
+3
Uniunile artistice pot să existe, cu o bază legală, dar nu pot avea un alt statut decât un ONG.Vă daţi seama că şi în alte domenii se pot creia uniuni, dar acestea nu trebuie să fie lipitori la bugetul statului.Dacă acestea se vor dovedi ca pepeniere de producere a unor valori, sunt convins că se vor găsi suficienţi sponsori să le susţină.Deocamdată la capitolul "opere de valoare" stăm destul de neplăcut, aşa că este necesar a se face ceva ordine cu mai puţin productivele noastre uniuni.
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
dragos nicolae ovidiu
-3
Uniunile artistice nu - si trag seva din decrete staliniste , faptul ca au existat inainte de 1989 este meritoriu. Sunt UNIUNI. ALE ARTISTILOR . Daca nu ar fi fost uniuni ar fi fost grupuscule. In aceste uniuni sunt oameni care creeaza valori independent de avizele juridice la care se vrea d-l Vieru sa se inchine toata arta moderna si contemporana( semnificativa )a Romaniei.
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+4
Despre ce-i vorba, la ce te referi, Ion Vieru ? unde sunt subiectul, predicatul, complementele si atributele din propozitii?
Publicat Miercuri, 30 august 2017
+Răspunde
Je @ Ileana Rollason
+3
...nu e !
Publicat Miercuri, 30 august 2017
+Răspunde
Moishe @ Ileana Rollason
+4
Incearca in idish, [oate pricepi!
Publicat Miercuri, 30 august 2017
+Răspunde
Adrian P. @ Ileana Rollason
+5
Vin la carma USR domnii s.THeodorescu si Florin Iaru ? Aferim ! Romania literara zicea cu totul altceva , cum ca au castigat toate procesele cu "grupusculul" ! Cine minte si de ce ?
Publicat Miercuri, 30 august 2017
+Răspunde
Alicante
+9
Asa cum e prezentata situatia in articol, nu intelegem nimic- unde sunt numele concrete, care sunt "uniunile de creatie " care nu sunt inregistrate legal, cine e in acest grup de scriitori? Scrieti concret, asa nu se intelege nimic.
Publicat Miercuri, 30 august 2017
+Răspunde
atenianul
+8
dar Camerele de comert sunt legale, dar barourile sunt legale, dar sindicatele sunt legale, dar UDMR e legal,..????dar uniunea mediatorilor e legală, de ce trebuie să existe o singură entitate regulatoare a unei profesii, doar e democraţie Există o lege a persoanelor juridice si dreptul constituţional de asociere liberă.
Publicat Miercuri, 30 august 2017
+Răspunde
chimistu
+10
Vai de mama noastra cu ministri facuti la f.f. la mediu gen Gratiela Gavrilescu. In loc sa spuna ca se degaja bioxid de sulf la groapa de gunoi care arde la Valcea de doua saptamani, desteapta a spus esodoi. Am mai avut un chimis de renume mondial (Elena Ceausescu) care in loc sa spun bioxid de carbon spunea codoi. Acesta este rezultatul educatiei facute in scoli de 27 de ani de catre profesorii care astazi vor pensii speciale.Huuo Hadar!
Publicat Miercuri, 30 august 2017
+Răspunde
Ţăranul
+9
Felicitări celor care au pus mai predus legea şi demnitatea ... ! Şi dumneavoastră domnule Vieru , pentru acurateţea şi valoarea scrierilor ... , evident , nelipsite de decenţa cu care aţi suportat mizeriile mercenarilor intelectuali în frunte cu marele ... gîscan Manolescu ... ! Bine ar fi să detaliaţi această nefericită stare de fapt , cu efecte irecuperabile asupra culturii romăneşti ... ! Eu fiind pasionat de scrierile dumneavoastră , sunt în temă cu această gravă acţiune a unei părţi din Uniunea scriitorilor din Romănia ... ! Sun mulţi romăni care , cu siguranţă ar empatiza cu cauza colegilor dumneavoastră , chiar dacă accesul multora la actul de cultură e diminuat de traiectoriile sociale impuse de statutul romănilor , acela de locuitori ai unei colonii ... ! Aveaţi posibilitatea să vă faceţi publică nedreptatea într-un mod gălăgios , cu puţină tentă de civilizaţie , aşa cum se destrăbăleză anumiţi oameni de cultură înghesuiţi în ONG-uri finanţat cu bani murdari din exterior ... , dar nu aţi făcut-o optînd pentru normalitate ... , pentru atitudini civilizate !
Publicat Miercuri, 30 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Ziariștii acoperiți, în pericol
Publicat acum 10 ore şi 29 minute
Tun cu indemnizația de artist
Publicat acum 21 ore
Lovitură pentru fumători
Publicat acum 15 ore şi 52 minute
Compania Tarom, o afacere în familie
Publicat acum 16 ore şi 49 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 9 ore şi 17 minute