Scrisoare deschisă privind-o pe Monica Macovei, fost procuror al Republicii Socialiste România

Trecutul de procuror al Republcii Socialiste România nu-i dă pace Monică Macovei, nici după 27 de ani. Paltforma Civică a sesizat conducerea Parlamentului European şi a Partidului Popular European cu privire la o faptă pe care i-o impută europarlamentarei PD pe când slujea în justiţia ceauşistă: că ar fi semnat în alb un mandat de percheziţie, în 1984. Iată textul sesizării:

 

In atentia D-lui Jerzy Buzek,

Presedintele Parlamentului European.

 

In atentia d-lui. Joseph Daul,

Presedintele Grupului Partidului Popular European (Crestin Democrat).

 

In atentia d-lui. Wilfried Martens,

Presedintele Partidului Popular European.

 

In aprilie 2009, anterior alegerilor pentru Parlamentul European organizate in Romania, societatea civila a centralizat si a pus la dispozitia alegatorilor informatiile publice existente despre candidatii propusi de partidele politice.

O serie de candidati s-au regasit pe „listele negre” ale alegerilor, fiind considerati – in baza informatiilor existente – inadecvati pentru a ocupa demnitatea de membru al Parlamentului European. Demersurile intreprinse au vizat toate partidele cotate cu sanse reale pentru accederea in forul european si s-au concentrat asupra candidatilor aflati pe pozitii eligibile.

La momentul alegerilor europarlamentare din 2009, unul dintre cei mai contestati candidati – devenit ulterior membru al Parlamentului European – a fost Monica Macovei (Partidul Democrat-Liberal), procuror in timpul regimului comunist (incepand cu 1983) si ministru al Justitiei (2004 – 2007).

Printre criticile aduse Monicai Macovei – referitoare, in principal, la gestionarea defectuoasa a cazurilor repartizate in timpul exercitarii functiei de procuror (doar 29 de dosare au fost finalizate, din totalul de 198 repartizate pe parcursul a trei ani), persista acuzatia de incalcare a drepturilor fundamentale ale omului prin semnarea in alb a unei autorizatii (mandat) de perchezitie, in cursul anului 1984.

Un astfel de demers ilegal, cu consecinte deosebit de grave, este inacceptabil pentru orice europarlamentar roman, in conditiile in care Romania, membra a Uniunii Europene si semnatara a Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, se angajeaza sa respecte si sa garanteze drepturile cetatenilor.

Astfel, in termenii acuzatiilor inca nedemontate de Monica Macovei si avand in vedere apartenenta europarlamentarului la Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne, solicitam pe acesta cale o pozitie oficiala cu privire la situatia si incompatibilitatile prezentate mai sus din partea presedintiei Parlamentului European, a Grupului Partidului Popular European si a Partidului Popular European, structuri la care dna. Macovei este afiliata.

Atasam prezentei scrisori deschise o copie digitala a autorizatiei de perchezitie semnata in alb la care se face referire.

1 iunie 2011

Biroul de presa al Platformei Civice

Doamna Macovei nu a oferit până acum vreo reacţie la acuzaţiile Platformei Civice, pe blogul său, miercuri 1 iunie a.c. fiind preocpuată doar să posteze interviul acordat unei televiziuni de cartier.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.