Se vrea demolarea lui Marcel Sânpetru pentru că ştie prea multe

Scandalul demarat miercuri dimineaţă are mai multe ţinte. În afară de premier, se încearcă şi discreditarea lui Sânpetru, un procuror care ştie multe despre cazul „Hayssam” şi alte dosare grele. Pe 11 august 2011, Elena Udrea a făcut referiri ciudate la adresa lui Sânpetru.

Elena Udrea îl scoate din joben pe Sânpetru

Nu ştim dacă procurorul Marcel Sânpetru era sau nu în cărţi pentru una din funcţiile înalte din Parchetul General sau DNA, unde în două luni Laura Kovesi şi Daniel Morar îşi termină şi prelungirile de mandat. Un lucru este cert: se încearcă compromiterea lui Sânpetru. Printre altele pentru că are numeroase date legate de dosarul „Hayssam” şi alte dosare grele. Nu este pentru prima oară când se încearcă să se lovească în Sânpetru.

Memoria internetului ne demonstrează că nimic nu este întâmplător. Îl regăsim pe Sânpetru „introdus” de Elena Udrea în dosarul „Vama Constanţa”. Despre ce este vorba: pe 11 august 2011, Elena Udrea este chemată la DNA pentru a da declaraţii despre persoanele implicate în dosarul „Vama Constanţa”. Pe parcursul declaraţiei date în faţa procurorilor DNA la un moment dat, din senin, Elena Udrea face referiri la Marcel Sânpetru şi relatează o discuţie, care, forţată fiind, poate presupune o acţiune de trafic de influenţă. Iată fragmente din declaraţia Elenei Udrea care au fost publicate în cotidianul „Puterea” pe 5 aprilie 2012 şi care au fost preluate de mai multe site-uri în aceeaşi zi:

„Am citit conţinutul convorbirii telefonice din data de 24.07.2010, ora 10:07.18, convorbire ce a avut loc între Banias Mircea şi Bogatu Eugen. Referitor la această convorbire telefonică arăt că niciodată Banias Mircea nu a abordat în discuţiile purtate cu mine problema Ordinului Ministerului Finanţelor ce prevedea obligarea scanării tuturor containerelor ce intrau prin porturile maritime din Constanţa. (…)Îl cunosc pe Sânpetru Marcel, ştiu că acesta a fost sau mai este procuror. L-am văzut în ultimii 6 ani, ne-am întâlnit de câteva ori în contexte publice şi am purtat discuţii de curtoazie. În cursul lunii mai 2011, Sânpetru Marcel în una din întâlnirile acestea, m-a rugat ca ministrul de interne să fie de acord să dea o clădire pe care nu o mai folosea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, solicitarea era deja făcută, dosarul fiind la Ministerul de Interne. Am vorbit cu ministrul Igaş despre acest subiect şi a rămas că verifică dacă este posibil.Răspunsul a fost că Ministerul de Interne doreşte să păstreze clădirea…”.

Mircea Baniaş: Nu ştiu ca Sânpetru să fie în dosar

După cum se poate observa, numele lui Sânpetru apare brusc în declaraţie, fără vreo legătură cu referirile la persoanele care fac într-adevăr obiectul dosarului. Cum într-o declaraţie dată într-un dosar de urmărire penală referirile se fac numai la persoanele implicate, aparent pare că Sânpetru ar fi implicat. Cu toate acestea, deşi dosarul „Vama Constanţa” a fost masiv mediatizat, niciodată nu a apărut numele lui Sânpetru. Contactat de cotidianul.ro, senatorul PC de Constanţa, Mircea Baniaş, ne-a făcut următoarele precizări: „Eu nu ştiu ca Marcel Sânpetru să fie în dosar. Cel puţin atât cât am studiat eu dosarul, nu am întâlnit numele lui pe undeva. Nu am văzut tot dosarul, este adevărat, dar era imposibil să nu aflu ceva dacă era implicat. Un lucru este cert, în declaraţiile date de mine la DNA, niciodată nu am fost întrebat de procurori în legătură cu persoana lui Marcel Sânpetru. Am văzut şi eu declaraţia doamnei Elena Udrea. Da, într-un fel este ciudat cum a sărit de la unul la altul, poate au întrebat-o procurorii de Marcel Sânpetru”.

Numeroase semne de întrebare

Ţinând cont de faptul că în media nu s-a scris niciodată de vreo implicare a lui Sânpetru în dosarul „Vama Constanţa”, este de-a dreptul surprinzătoare apariţia numelui său în declaraţia Elenei Udrea. Tot ciudat este faptul că declaraţiile Elenei Udrea din 11 august 2011 au ajuns în media abia în aprilie 2012.

Analizată în alt registru, declaraţia Elenei Udrea referitoare la Marcel Sânpetru lasă impresia unei acţiuni de trafic de influenţă: Sânpetru a intervenit la un ministru ca acesta să apeleze la un alt ministru coleg de partid ca să obţină ceva. Este adevărat, solicitarea lui Sânpetru nu viza ceva pentru persoana lui, ci pentru instituţia unde lucra.

Contactând un specialist în probleme de magistratură, acesta ne-a precizat: „Nu ştiu dacă domnul Sânpetru este sau nu implicat în dosarul respectiv. Dar în modul în care se fac referiri la adresa lui, este clar că la vremea respectivă s-a încercat, dacă nu compromiterea lui, cel puţin punere unei cărămizi la o tentativă de compromitere. Iar faptul că în presă a apărut în aprilie 2012 declaraţia doamnei ministru Udrea, confirmă că este vorba de o acţiune bine gândită şi bine pregătită din şi în timp împotriva lui Sânpetru. De ce? Răspunsul este simplu. Marcel Sânpetru este depozitarul unor informaţii foarte preţioase din dosare care nu dau bine pentru anumiţi puternici ai zilei. Nu ştiu dacă Sânpetru a fost sau nu în cărţi, drept o soluţie pentru posturile care se vor vacanta la Parchetul de pe lângă ÎCCS sau DNA”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.