Șeful ANI, reținut de DNA (Video)

Președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a fost reținut de procurorii DNA luni pentru abuz în serviciu. Horia Georgescu a fost reținut într-un dosar care vizează despăgubiri în care bugetul de stat a fost prejudiciat cu 75 milioane euro prin supraevaluarea unor bunuri imobile. Șeful ANI a fost scos din sediul DNA încătuşat, cu mâinile la spate, şi urcat într-o maşină, fiind dus în Arestul Poliţiei Capitalei.

Foto evz.ro

DNA anunță într-un comunicat de presă că Horia Georgescu a fost reținut pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fapte ce ar fi fost comise pe vremea când șeful ANI era membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

Procurorii arată că în cursul lunii ianuarie anul acesta Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

„Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate”, se arată în comunicatul DNA.

Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei ).

Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor 3 dosare a rezultat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc. privind tranzacțiile deja efectuate/certe cu proprietăți imobiliare similare, susțin anchetatorii.
„În două cazuri evaluatorii desemnați au utilizat, în cadrul metodei comparației directe, „comparabile” constând în anunțuri de vânzare publicate online sau în ziare, fără a purta corespondență cu deținătorii de informații privind tranzacțiile certe cu proprietăți imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina prețul real al pieței imobiliare.
Concluzionând, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis în cazul celor 3 dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și nici prevederile art. 10 alin. 6 și 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire”, mai arată DNA.

Șeful ANI va fi prezentat marți instanței supreme cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Horia Georgescu fusese adus cu mandat la Direcția Națională Anticorupție luni dimineața.

Întrebat, la intrarea în sediul DNA, în ce dosar va da declaraţii, Horia Geogescu a spus că nu ştie despre ce cauză este vorba.

În dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. Astfel, Ingrid Zaarour, fosta șefă a ANRP, a fost plasată sub control judiciar de procurorii DNA, potrivit unor surse. De asemenea, Ingrid Popa Mocanu, fost vicepreședinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost reținută luni. Aceasta este acuzată de trei infracțiuni de abuz în serviciu, comise pe vremea când era vicepreședinte al Comisiei, funcție deținută în perioada 26 iunie 2008 — 6 martie 2009.

În acelaşi dosar, deputatul PNL Theodor Cătălin Nicolescu a fost adus cu mandat la DNA, luni.

Horia Georgescu, la sosirea la DNA

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.