Şerban Nicolae, bun prieten cu Sorin Blejnar, îl înfruntă pe Mihai Răzvan Ungureanu

Fost senator PSD şi fost consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu, avocatul Şerban Nicolae este politicianul pe care liderii USL au hotărât să îl trimită să îl înfrângă pe Mihai Răzvan Ungureanu, în confruntarea electorală din 9 decembrie, în colegiul electoral din judeţul Arad.

Retras de la sfârşitul anului 2009 în linia a doua a politicii, Nicolae a reintrat în joc în această toamnă electorală, când, graţie lobby-ului făcut de mentorul său, Ion Iliescu, fostul senator PSD a primit acceptul conducerii centrale a partidului de a fi candidat pentru Senatul României.

Dat fiind că avocatul Şerban Nicolae îşi dorea să candidezeze în sectorul 2 Bucureşti, acolo unde candidase şi 2008, iar locurile pe listele pentru Capitală erau deja completate, conducerea social-democraţilor i-a propus acestuia să meargă pe listele pentru Senat în judeţul Arad, chiar în colegiul unde va candida şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Nicolae, cunoscut pentru anduranţa pe care o are în lupta politică, a acceptat pe dată propunerea colegilor săi din conducerea PSD. De altfel, în momentul în care fostul senator a discutat cu liderii PSD, acesta s-a arătat convins că ”o să fie floare la ureche să îl bat pe MRU, mă duc la Arad să mă acopăr de glorie!”.

În lupta electorală contra fostului premier Ungureanu, Şerban Nicolae mai are însă un surprinzător as în mânecă. Este vorba despre fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, un foarte bun prieten al pesedistului Nicolae. În mediul politic sunt de notorietate puternicele legături de prietenie şi de afaceri între cei doi, după cum la fel de notorie este şi duşmănia pe care arădeanul Blejnar i-o poartă lui Mihai Răzvan Ungureanu, cel din pricina căruia fostul şef al Fiscului a fost nevoit să demisioneze în primăvara acestui an, cu puţină vreme înainte ca PDL să piardă guvernarea. Cu siguranţă, Blejnar nu va precupeţi niciun efort în a-i oferi prietenului Nicolae sprijin maxim în bătălia electorală contra fostului premier Ungureanu. Sorin Blejnar – cel care a fost supranumit Regina Şpăgilor din Vămi sau Puşculiţa regimului Băsescu – nu îi poate ierta lui MRU, dar nici PDL-ului şi lui Traian Băsescu faptul că, după ce a fost folosit multă vreme pentru diverse operaţiuni financiare mai mult sau mai puţin legale ale fostei guvernări, a fost sacrificat prin demitere atunci când fostul premier a cerut acest lucru, considerând că îndepărtarea fostului şef al ANAF ar fi ajutat la o curăţare a imaginii taberei prezidenţiale.

Iată de ce liderii PSD au căzut de acord că trebuie speculate toate aceste încrengături de ură, interese şi prietenie, iar Şerban Nicolae este omul potrivit pentru a-l înfrânge la alegerile parlamentare pe Ungureanu, cel care este considerat urmaşul lui Traian Băsescu.

Prietenia pesedistului Nicolae cu Sorin Blejnar nu este o noutate, în octombrie 2011, avocatul acceptând să fie apărător al unuia din inculpaţii din dosarul şpăgilor din Vama Moraviţa. Şerban Nicolae l-a reprezentat atunci pe fostul şef de tură de la Poliţia de Frontieră Moraviţa, Adrian Mocanu, de asemenea un apropiat al lui Sorin Blejnar, pe atunci preşedinte al ANAF. Poliţistul fusese acuzat de DNA de aderare la un grup infracţional organizat şi că în una din zilele în care a fost şef de tură împreună cu investigatorul Mihai Vodă a împărţit şpăgile de la cei care treceau punctul de frontieră. Fostul consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu a acceptat să îl apere pe Mocanu, în virtutea relaţiilor de prietenie pe care le avea cu Blejnar, protectorul şefului de tură de la Poliţia de Frontieră Moraviţa.

Reamintim că Şerban Nicolae a intrat în prim-planul politicii atunci când a devenit consilierul lui Ion Iliescu, în ultimul mandat prezidenţial al acestuia. În 2004, imediat după încheierea mandatului de preşedinte al lui Iliescu, Nicolae a devenit senator al României până în 2008, când a pierdut alegerile pentru Senat în sectorul 2 al Capitalei, în favoarea pedelistei Anca Boagiu. La începutul anului 2009, la puţină vreme după alcătuirea guvernului PDL-PSD, Şerban Nicoale a fost numit secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, post pe care l-a pierdut în momentul în care social-democraţii au părăsit guvernarea.

Nicoale a mai reintrat în atenţia opiniei publice atunci când în perioada 2010-2011 a apărut în instanţa de la Înalta Curte ca avocat apărător al senatorului PSD Cătălin Voicu, acuzat de trafic de influenţă.

‘>

‘>

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.