Şi va fi ziua a şaptea…

Festivalul Naţional de Teatru continuă să ofere publicului din Capitală o variată gamă de evenimente culturale dedicate artei scenei româneşti.

La ora 15.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu – lansarea volumului de amintiri Cartea de la Vama Veche, aparţinând lui Cristian Pepino va prilejui o întâlnire emoţionantă cu cunoscutul regizor şi profesor care a îndrumat generaţii de actori în arta teatrului de animaţie. Cristian Pepino împlineşte astăzi 65 de ani – iar Festivalul Naţional de Teatru vă invită să îl sărbătorim împreună.

Prezintă: Marina Constantinescu şi Cristian Pepino.

De la ora 17.00, la Sala Cafenea a Centrului Cultural European ArCuB de la Hanul Gabroveni, va fi lansat volumul al doilea al unei scrieri esenţiale pentru arta scenei: „V.E. Mayerhold. Reconstrucţia teatrului” – traducerea: Sorina Bălănescu, volum apărut la Editura Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”. Prezintă: Florica Ichim, Mircea Morariu şi Călin Ciobotari.

La ora 17.00, în Pasajul FNT de la Univesitate, în cadrul Întâlnirilor cu Artiştii din Festival, publicul are ocazia de a se întâlni astăzi cu Ofelia Popii, actriţă a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Iată şi spectacolele din selecţia oficială a Festivalului Naţional de Teatru, programate în cea de-a şaptea zi:

Casa cu pisici

– de la ora 18.00, la Teatrul Foarte Mic, Casa cu pisici.

Textul şi regia: Radu Iacoban.

Scenografia: Mihaela Ularu. Produs de Teatrul Mic Bucureşti.

20 de ani în Siberia

– de la ora 18.00 la Sala Atelier a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, „20 de ani în Siberia” – Monolog dramatic după cartea „20 de ani în Siberia. Amintiri din viaţă” de Aniţa Nandriş-Cudla.

Regia şi scenografia: Sorin Misirianţu. Produs de Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

– de la ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Odeon, „Platonov” după A.P.Cehov.

Regia, ilustraţia muzicală şi light design: Andreea Vulpe.

Scenografia: Daniel Titza. Produs de Teatrul „Maria Filotti” Brăila. Această primă piesă scrisă de Cehov la doar 18 ani poartă în ea germenii viitorului geniu dramatic şi chiar teme, personaje, atmosfera şi comentariile ce vor fi dezvoltate în principalele sale patru texte dramatice. Un text stufos care, în varianta de scenă a Andreei Vulpe, devine bine ritmat, tensionat, cu o desfăşurare surprinzătoare, fără a pierde însă nimic din imobilismul şi crepusculul unei lumi, cea a nobilimii ruse, ce va fi înghiţită puţin câte puţin de o burghezie atavică, grobiană şi agresivă.

O poveste tulburătoare, comică şi chiar sarcastică pe alocuri, dramatică şi chiar tragică, ce evocă o constantă umană, dar şi caractere general umane ce dau textului un sentiment de actualitate neforţată. Este ceea ce caută să demonstreze şi să înfăţişeze regizoarea Andreea Vulpe şi anume acest spectaculos arc în timp, care face din piesa Platonov un posibil brand al unei generaţii.

Spectacol al Teatrului Maria Filotti din Brăila.

Moliendo Cafe în regia lui Silviu Purcărete

– de la ora 20.00 la Sala „Toma Caragiu” a Teatrului Bulandra, „Moliendo café”. Un spectacol de improvizaţie creat de actorii trupelor de teatru coproducătoare Teatrul German de Stat Timişoara şi Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara

Regia: Silviu Purcărete.

Decorul şi costumele: Dragoş Buhagiar.

– de la ora 20.00 la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti „Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt.

Regia: Claudiu Goga.

Decorul: Ştefan Caragiu. Costumele: Lia Dogaru. Produs de: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

Răzvan Vasilescu şi Mihai Călin în Butoiul cu pulbere

– de la ora 21.00 la Sala Pictură a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, „Butoiul cu pulbere” de Dejan Dukovski.

Regia, ilustraţia muzicală şi light design: Felix Alexa.

Scenografia: Andrada Chiriac. Produs de: Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Vertij, spectacol al Teatrului Aureliu Manea din Turda

– de la ora 21.00 la Sala Majestic a Teatrului Odeon, „Vertij

Scenariul şi regia: Mihai Măniuţiu.

Scenografia: Adrian Damian. Produs de: Teatrul „Aureliu Manea” Turda.

Ce ai face dacă ţi-ai pierde mama? Nu, nu prin moarte, ci prin boala uitării, teribila boală Alzheimer. Dacă ai încerca s-o îmbrăţişezi, iar ea s-ar uita la tine ca la un străin, fără să înţeleagă cine eşti şi ce înseamnă gestul tău? Cum ai trăi ştiind că din memoria ei se şterg nu numai gesturile simple, ale mâncatului, vorbitului, mersului, ci şi amintirile despre ea şi despre tine? Te poţi oare obişnui cu o astfel de pierdere? Vertij, spectacolul lui Mihai Măniuţiu, sondează, prin vis, coregrafie şi cuvinte, o asemenea traumă, văzută prin ochii celui lucid. Un spectacol la marginea dintre confesiune şi nevoia de vindecare.

În cadrul secţiunii ON AIR. TEATRU RADIOFONIC, Radio România Cultural programează şi în această seară, pe frecvenţa 101,3 Mhz,de la ora 22.30 – „Platonov, un Hamlet de provincie” de A.P. Cehov, în regia artistică a lui Dan Puican. O producţie2008 a Teatrului Naţional Radiofonic.

Festivalul Naţional de Teatru, live în Londra

După ce, în ultimele săptămâni, ICR Londra a prezentat „în carne şi oase” două dintre producţiile selecţionate în ediţia de anul acesta a Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti (FNT) – la Edinburgh, monodrama Teatrului Naţional din Bucureşti 20 de ani în Siberia şi apoi, la Londra, spectacolul N(aum) al UNTEATRU -, sala de cinematecă a Institutului va găzdui, în acest weekend, două dintre cele mai aşteptate producţii din programul FNT, prezentate, în premieră, în regim livestreaming.

Vineri 30 octombrie, de la ora 17.00, va fi transmis spectacolul Steaua fără nume de Mihail Sebastian, pus în scenă de Victor Ioan Frunză la Centrul Cultural European pentru UNESCO din Capitală, iar duminică, 1 noiembrie, BIZONI Fabula urbană #2, după Paul Miró, montare realizată de Radu Afrim la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Spectacolele vor fi prezentate cu subtitrare în limba engleză, pentru a putea fi gustate şi de publicul britanic, iubitori de teatru, dar şi specialişti.

Prezentarea live, în străinătate, a spectacolelor din Festivalul Naţional de Teatru reprezintă o premieră absolută şi este realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi cu sprijinul tehnic al Grand Cinema & More.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.