Ungaria insistă. Nu participă la planurile NATO de sprijin pentru Ucraina

Ungaria nu va participa la planurile NATO de sporire a rolului Alianţei în coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina şi în instruirea soldaţilor ucraineni, şi nici la pachetul de ajutor pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de euro propus de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat vineri ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, potrivit agenţiei MTI.

„Ungaria nu va participa la aceasta”, a indicat Szijjarto, anticipând că, din cauza acestui refuz, „va fi o luptă în viitorul apropiat, întrucât NATO nu va dori să creeze un precedent permiţând vreunui aliat să rămână în afara uneia dintre operaţiunile sale”.

După o întrevedere avută miercuri cu omologul său britanic David Cameron, ministrul ungar de externe a anunţat că în ziua anterioară statele membre ale NATO au primit propunerea menită să confere NATO un rol sporit în instruirea soldaţilor ucraineni şi în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, precum şi alocarea a 100 de miliarde de euro pentru susţinerea acestei ţări în războiul cu Rusia, această iniţiativă din urmă fiind prezentată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la începutul lunii aprilie la o reuniune a miniştrilor de externe din statele Alianţei.

Dar Ungaria va rămâne în afara „acţiunii nebuneşti a NATO”, în pofida tuturor presiunilor exercitate asupra sa în cadrul Alianţei, a promis Szijjarto, adăugând că „va fi totuşi o luptă lungă, în care alegerile pentru Parlamentul European, când oamenii îşi vor putea exprima opţiunea pentru război sau pace, vor fi un punct important”.

Prin promovarea respectivei propuneri, NATO „şi-a depăşit propriile linii roşii şi face paşi imenşi către război, în timp ce o confruntare directă ar implica riscul declanşării unui al treilea război mondial”, a susţinut şeful diplomaţiei ungare.

Propunerea „pro-război” a NATO are la bază ideea că „războiul din Ucraina este războiul nostru”, o idee contrară poziţiei guvernului de la Budapesta, „iar aceia care cred că acesta este războiul nostru susţin continuarea războiului până la victoria Ucrainei”, a explicat Szijjarto.

„Atât britanicii, cât şi NATO leagă încheierea războiului de un deznodământ militar (al înfrângerii Rusiei), ceea ce este absolut nerealist de obţinut; probabilitatea acestuia este redusă, practic aproape imposibilă”, a estimat ministrul ungar în declaraţia ulterioară întrevederii cu omologul său britanic.

„Conflictul nu poate fi soluţionat pe câmpul de luptă, întrucât niciuna dintre părţi nu o poate învinge pe cealaltă, aşadar soluţia diplomatică este singura cale realistă”, a concluzionat Peter Szijjarto.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

28 de Comentarii

 1. Ungaria vede ca acest ajutor e o frăiereala ne simțită.. Să adereze proștii..

 2. Ungaria sau Orban? Nu xred ca ungurii sunt de acord cu nesimțitul putinist. Nu cred ca au uitat de invazia URSS. Va ajunge nesemnificativa .

 3. Există şi oameni sănătoşi la cap; nu degeaba Ungaria a fost imperiu!
  România ar fi avut o şansă extraordinară dacă se poziționa corect, într-o alianță economică cu China, fiindcă viitorul Drum al Mătăsii ar fi trecut fix pe la noi şi ajungeam o mare putere regională. Însă slugile care ne conduc au preferat să-şi trădeze din nou țara şi să asculte de ordinele stăpânilor globalişti.
  Când eram în sfera de influență a URSS nu a existat o asemenea presiune şi am putut să ne facem politica externă aşa cum ne-a convenit.
  Acum e democrație şi nu se mai poate.

 4. dacă Urcacii respectau Acordurile Minsk.
  Și care nici măcar nu prevedeau ruperea Donbasului de Urcaca, măR🤮g…
  ■}RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor PATRIOTice Tulcene -RumburKK{■

 5. Excelenta politica a Ungariei.
  Idiotilor din Guvernul Romaniei si dulapului de la Cotroceni, invatati ce inseamna sa ai coloana vertebrala! Nu fiti slugi ca veti fi tratati ca slugi.

 6. @Ce simplu ar fi fost:
  Nu sunt Urcacii principalii vinovați că nu s-au respectat Acordurile Minsk.

 7. @Democratia americana, vezi ca orice investitie chinezeasca reprezinta o bomba ecologica.
  Vezi in Serbia ce se intampla cu combinatele alea chinezesti. Copsa Mica a fost o gluma.

 8. Nu putem decat sa ne exprimam respectul pentru pozitia demna si patriotica a Ungariei. Indiferent de natura relatiilor romano-ungare, Ungaria este un exemplu de demnitate si suveranitate pentru toate tarile UE.

 9. Ungaria nu are pe constiinta moartea nici unui soldat ori civil.
  Asta e mai important decat guduratul la picioarele stapanului.
  Ce zici piticanie cracanata?

 10. toti liderii ai tarilor nato sint rezultatul brainwashingului jidanului soros si al jidanilor in general…atita timp cit populatia ue are minimul de necesitati zilnice asigurat si nu cad bombe va fi total apatica la manevrele nato si ue…natura umana de adaptabilitate….asa a functionat comunismul cel putin in romania .in cele din urma sindromul ucraina va aparea in europa …va fi prea tirziu lasitatea deja va fi covirsitoare…sa nu uitam sintem crestini …modelul nostru e isus simbolul lasitatii si resemnarii..

 11. Baiii frate ….da’ ce pile, proptele, lobby are Ungaria asta de nu i se intampla nimic ? Cui dau spaga ? Daca eram noi pana acum ne maturau alde astia ! Ciudat, fooooarte ciudat….

 12. Problema romaniei cu r mic e ca majoritatea, formata din tradatori de tara, nu mai au pe cine sa tradeze. Nu am cui sa spun sa ia exemplu de la Ungaria.

 13. in 1968, China a amenintat URSS cu razboiul daca ataca Romania; e posibil ca in prezent Ungaria sa fie beneficiara protectiei chinezesti

 14. Ungaria este apărată de adevăratele puteri suveraniste mondiale. SI VA CASTIGA.BRAVO UNGARIA BRAVO ORBAN BRAVO SZIJJARTO.

 15. Cand il ai pe Putin si pe Xi in spate, este foarte usor sa fii Gica Contra impotriva ‘luzerilor’ nato. Ungaria s-a plasat de partea corecta a istoriei. Sasul Iohanis a distrus Romania fara sa-i pese de interesele nationale ale poporului roman..

 16. Iugoslavia si Ungaria in BRICS. Lache,ai mai auzit ceva de brics în ultimii doi ani? Este ca și cum compari o echipa performanta din liga întâi cu una din liga inferioara. Fără putere fără finantare fără valoare. Fără echipa serioasa și nici teren de joaca. Asa ca brics ,sau tari precum Brazilua și India s-au prins ca în alianță cu Rusia sunt în pierdere. Și chiar ce oferă Rusia în compensare la SUA-NATO-UE plus aliații? Cultura,educație,lumba rusa,tehnologie și democrație?

 17. Nu-i nimic, compenseaza Romania lipsa de implicare a Ungariei.
  Vom cumpara noi sisteme HIMARS, rachete pentru avioanele F16, si cite si mai cite, si le vom dona Ukrainei.
  Vom contribui astfel la distrugerea si mai mare a acestei tari.
  Nu conteaza ca nu sint bani de pensii la seniorii nostrii. Arme pentru Ukraina, pentru asta sint bani, fara numar, fara numar…da daca ii dau postul de la NATO lui…!

 18. inca nu v-ati obisnuit cu faptul ca intre vorbele oficialilor fino-ugri si faptele lor este o distanta ca de la cer la pamint?

  china n-a venit sa protejeze ungaria. daca asta ati inteles sinteti amuzanti. ce piata e aia ungaria? sau ce piata e aia rusia azi?
  mamutul trebui sa vinda zilnic altfel stoc peste stoc peste stoc…iar asta ce inseamna? are chinezu vreo dorinta sa-si distruga piata sau din contra, sa o faca sa functioneze ca sa poata sa-i absoarba productia? adaugarea de noi capacitati de productie inseamna stocuri si mai mari… succesuri… vom deslusi sensul vizitei lui xi la intrunirea din elvetia si numarul de drone si alte echipamente livrate ucranei… intrebarea e cit din reconstructia ucrainei va ingurgita china… dar pentru cei care au asteptari de la xi, o sa-i dezamagesc… aprope nimic uman in el…nu contati pe aceasta latura. dincolo de calculele reci nu prea exista nici empatie si nici altruism. broasca e in oala, focul e pornit… sa vedem cit suporta broasca…

 19. @Zalmoxis
  Baiete, ai gresit camera, articolul nu este despre Ungaria si China ci depre Ungaria, NATO si donatiile de arme si bani bani pentru oligarhia khazara din Ucraina. Ori esti beat, ori nu ai discernamant.

 20. In Ungaria sunt politicieni raționali, care au succese interne și internaționale. Ergo nu au cum fi șantajați. Politicul maghiar vede escaladarea și teroarea instituită de NATO asupra membrilor organizației, dar nu cedează, Nu apleacă capul și iși respectă vorba dată,..sunt evident oameni cu caracter nobil. Azi de escaladezi, disperarea ukranului și a occidentului fudul și falimentar, pot duce la catastrofe continentale și ingroparea europei..Nu știu de ce politicienii europeni vor asta.. E mult mai probabilă decît atacarea de către rusia a unui stat mwmbru NATO,.Ukraina trebuie să ceară incetarea focului și să treacă la negocieri de pace. Iar america și occidentul nu au decît să-i indemne, nu să vrea livrare de arme, bani, trupe și bombe atomice in ukraina.. Nebuni turbați..

 21. Hungurii ar zice mersi daca i-ar invada rusii si i-ar ocupa ca in 1956. Le-ar pupa bocancii de fericire.

 22. O ții pe a ta, cu înverșunarea prostului incurabil. Du-te și te înrolează, viteazule rusofob, nu mai pierde timpul pe net. Umflă rândurile mercenarilor lui Zele, arată-ne cât ești de curajos și de democrat, dă-ți sângele pentru lumea „civilizată”! A, dar stai, curajul europitecilor e doar online!

 23. Ungurii i-ar pupa și bocancii lui Putin, numai să-i ajute să-și atingă țelul de a se instala în teritoriile pe care le revendică. Așa au făcut și înainte de Al Doilea Război Mondial când făceau sluj în fața lui Hitler și Mussolini pentru a-i ajuta să ocupe Transilvania. Au reușit numai pe jumătate, căci Hitler voia să-și asigure și petrolul românesc pentru mașina lui de război. Mussolini a reacționat pro Hungaria când Titulescu l-a acuzat vehement la Liga Națiunilor pentru atacarea Etiopiei. Pentru Viktor Orban democrația e un moft. De aceea nu ezită să se sa alieze cu cei mai mari dictatori ai lumii pentru a-și atinge scopul. Acum îl curtează și pe Trump, nădăjduind că acesta va ajunge la Casa Albă. UE l-a dezamăgit. Niciunul din dezideratele lui nu a intrat în atenția UE.

 24. BUNĂ!
  spune:Q
  Excelenta politica a Ungariei.
  Idiotilor din Guvernul Romaniei si dulapului de la Cotroceni,invatati ce inseamna sa ai coloana vertebrală „.
  Ai noștri nu sunt idioți! Ei sunt slugile americanilor si trimit mărfuri , combustibili de miliarde de euro către hahuli care ne disprețuiesc. Ai noștri decidenti ajută cu mari sacrificii pe dușmanul dintotdeauna al României și românismului. Proști ,lași,trădători?
  Iau de la gura copiilor nostri si da dușmanului.

 25. Zenon,istoricule,iesi odata din trecut si incearca sa traiesti in prezent.E vorba despre altceva in articol, de vrei sa ajuti ucraina inroleaza- te la Zelensky,gest frumos din partea ta..Daca nu o faci ciocul mic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.