Sorin Ovidiu Vîntu, „înfundat” de procurori, de Sebastian Ghiţă şi de oamenii regimului Băsescu

Astăzi la Curtea de Apel Bucureşti a fost depusă o înregistrare-bombă care demonstrează că Sorin Ovidiu Vîntu a fost „înfundat” de procurori, via Cotroceni şi cu mâna lui Sebastian Ghiţă.

Răsturnare spectaculoasă de situaţie astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti, în recursul introdus de apărătorii omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu la condamnarea pronunţată în prima instanţă.

Două au fost argumentele pentru care judecătorii de la Sectorul 1 deciseseră condamnarea la 6 luni de închisoare cu executare a lui Sorin Ovidiu Vîntu pentru şantaj şi ameninţare la adresa fostului manager al Realităţii TV, omul de afaceri Sebastian Ghiţă: celebra înregistrare a unei convorbiri între cei doi în care Vîntu îi spunea lui Ghiţă „tinere, ca tine am îngropat mulţi prin dealurile Moldovei” şi flagrantul realizat de procurori la sediul Realitatea TV, în biroul lui Ion Ilie Cezar, reprezentantul lui SOV în Consiliul de Administraţie al televiziunii, unde s-ar fi găsit suma de 150.000 de euro, care trebuia să ajungă la Vîntu prin intermediul lui Ion Ilie Cezar. La momentul condamnării din prima instanţă, Vîntu declara: „Probabil că nu am fost suficient de convingător la instanţa de fond. Voi încerca să aduc argumente suplimentare la Curtea de Apel Bucureşti, pe care le veţi auzi atunci”. Lucru care s-a întâmplat astăzi. Apărătorii omului de afaceri au depus o nouă probă în jurul prânzului, la Curtea de Apel. Este vorba de o înregistrare a unei convorbiri dintre Sebastian Ghiţă şi Sorin Enache, directorul general Realitatea Media. Înregistrarea dă practic peste cap argumentele procurorilor şi pune denunţul lui Sebastian Ghiţă într-o nouă lumină. Am intrat în poesesia acesteia şi redăm mai jos stenograma înregistrării (pe care o puteţi asculta şi în format audio) depuse astăzi în instanţă:

Sebastian Ghiţă: Nu ştie nimeni, mă, nu ştie nimeni. Până nu dau ăştia de la procuratură înregistrarea nu ştie nimeni. Căcat, o să fie un subiect. Eu nu o să comentez, că nu am ce să comentez, vorbiţi cu procuratura…

Sorin Enache: Tu eşti implicat involuntar.

S.G.: Că nu am ce să comentez, nu-i treaba mea, şi restul… eu n-am zis nimic că a fost sau n-a fost. Pula, adică au fost acarii Păun.

S.E.: Bă, ştii care-i povestea cu Vîntu ăsta? Eu nu-l credeam să fie în stare să zică cuvintele astea, sincer.

S.G.: Nu, tu ştii când eu spuneam „bă, e o şaradă totul, moşul are o minte compusă”? (urmează replici pe o tonalitate scăzută). Totul era la mişto cu moşul, dar a venit dupa aia treaba de la Cotroceni, via Boc şi Udrea, aia cu banii puşi la Ion pe birou, ce pula mea!

S.E.: Crezi că e înregistrat şi la el acasă?

S.G.: Nu.

S.E.: Cel puţin ar fi aflat ce a vorbit în noaptea aia cu Geoană…

S.G.: (râde)… I-a dat drumul procuratura, dar mi-a trimis-o mie…

Trei sunt elementele noi şi spectaculoase pe care le aduce în caz această înregistrare. În primul rând, aşa cum au susţinut apărătorii lui Vîntu şi omul de afaceri însuşi, reiese complicitatea dintre procurori şi denunţător, respectiv fostul manager al Realitatea TV. Ghiţă ştie că trebuie „să dea ăştia de la procuratură înregistrarea” şi mai afirmă: „I-a dat drumul procuratura, dar mi-a trimis-o mie”.

În al doilea rând, apare clar din această înregistrare faptul că Vîntu a avut dreptate atunci când a susţinut că discuţia dintre el şi Sebastian Ghiţă, proba pentru condamnarea în prima instanţă, nu era decât o discuţie aranjată de cel din urmă, care îi mărturiseşte lui Enache: „ (…) bă, e o şaradă totul, moşul are o minte compusă (…) Totul era la mişto cu moşul”, moşul fiind Sorin Ovidiu Vîntu în această discuţie. Până la termenul de astăzi, pe piaţă apăruseră informaţii potrivit cărora înregistrarea iniţială, în care Ghiţă ar fi fost ameninţat de Vîntu, fusese solicitată de Ghiţă, care trebuia să demonstreze stăpânilor săi politici că este „la cuţite” cu Vîntu. Proba depusă astăzi în instanţă nu face decât să confirme veridicitatea acestora, să dea greutate afirmaţiilor iniţiale ale lui Sorin Ovidiu Vîntu şi să explice limbajul ciudat de slobod folosit atunci de omul de afaceri.

În al treilea rând, înregistrarea introduce în caz un element senzaţional: flagrantul din dosar ar fi fost regizat de procurori pe filiera „Cotroceni, via Boc şi Udrea”, după cum afirma explicit Sebastian Ghiţă în discuţia cu Sorin Enache. Cuvintele lui Ghiţă vin să întărească susţinerile apărătorilor lui Vîntu, potrivit cărora flagrantul ar fi nul de drept, pentru că nu a respectat normele în vigoare. Astfel, înregistrarea video şi audio a flagrantului începe direct în biroul lui Ion Ilie Cezar, şi nu în momentul intrării procurorilor în birou, fapt care alimentează speculaţiile potrivit cărora corpul delict, cei 150.000 de euro, ar fi fost plantat acolo chiar de către procurori.

Ne aflăm, aşadar, în faţa unei răsturnări spectaculoase de situaţie dacă instanţa va lua în considerare noua probă depusă astăzi la dosar: o discuţie regizată de denunţător (Sebastian Ghiţă), înregistrată cu ştiinţa inculpatului, dar care serveşte, ulterior, la „înfundarea” acestuia în instanţă, şi un flagrant regizat de procurori cu denunţătorul, cu „asistenţă” şi la comandă politică. Trecând peste limbajul nu tocmai academic folosit de Sebastian Ghiţă, sare în ochi şi relaţia suspect de apropiată a domniei sale cu Parchetul… Noua înregistrare riscă însă să-l transforme în denunţător calomnios. Mai rămâne o întrebare: cum a putut un om de afaceri atât de versat, precum Sorin Ovidiu Vîntu, să pice în plasa abil întinsă de Sebastian Ghiţă şi de procurori? Dar acesta este un alt subiect, care nu ţine de dosarul în cauză.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.