Statul va ieşi de la Fondul Proprietatea în octombrie

Ultimele 827 milioane de acţiuni deţinute de stat la Fondul Proprietatea se vor epuiza pe despă­gubiri către foştii proprietari în maximum două luni. La coadă la despăgubiri se află peste 50.000 de persoane care riscă să rămână cu nişte hârtii fără valoare dacă nu prind ultimele acţiuni la Fond.

Statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, mai deţine doar 6,17% din Fondul Proprietatea (827 mil. acţiuni), după ce pachetul de 351 milioane de acţiuni pe care nu le-a adus aport la capitalul social al Fondului a fost trecut ca indisponibil la Depozitarul Central, instituţie care ţine registrul acţionarilor FP.

Fondul are un capital social de 13,77 miliarde de lei, în timp ce capitalul social vărsat este de 13,405 miliarde de lei. Diminuarea capitalului social vărsat a intervenit ca urmare a faptului ca statul român nu a efectuat aportul în natură cu toate acţiunile menţionate în actele normative în vigoare deţinute de societăţile: Electromecanica Ploieşti, Compania Naţională Romarm, filiala Uzina Mecanica Bucureşti S.A. şi la Societatea Naţională Nuclearelectrica, scrie zf.ro.

Înainte de listarea Fondului din 25 ianuarie participaţia statului era de 38% din Fond, însă din cauza preţului mic al acţiunii FP de pe Bursă, statul şi-a văzut participaţia redusă mai repede decât şi-a propus, având în vedere că despăgubirile nu se mai fac la valoarea nominală de un leu, ci la preţul de piaţă al acţiunii. În baza ritmului de despăgubire din lunile trecute, persoane apropiate Fondului estimează că pachetul rămas de 6% se va epuiza până la finele lunii octombrie.

O altă miză legată de epuizarea pachetului de 6% din FP aflat pe mâinile statului este convocarea AGA pentru schimbarea Actului Constitutiv al Fondului şi pentru supunerea la vot a listării secundare la Varşovia. Până în prezent administratorul Franklin Templeton nu a convocat AGA, însă cu cât această Adunare va fi convocată mai târziu, cu atât mai puţin va avea de spus statul.

Al doilea cel mai mare acţionar instituţional este firma britanică de investiţii City of London Invest­ment Management, care deţine 5,85% din Fond. Printre cele peste o sută de fonduri străine prezente în acţionariatul FP se numără East Capital, ING International, Elliott, Cartesian, Danske Invest, Erste Sparinvest, Finasta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.