Studiu inedit: Cea mai bună țară din lume unde să fii mamă

Norvegia este cea mai bună țară din lume pentru o femeie să fie mamă, iar Somalia cea mai rea, potrivit unui clasament anual întocmit de organizația neguvernamentală Salvați Copiii și dat publicității luni, transmite AFP, citată de Agerpres.

Topul vizează 179 de țări și e bazat pe o serie de criterii ca sănătatea maternă, educația, nivelul veniturilor și statutul femeilor.

România se află pe ultimul loc printre cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene, situându-se pe poziția a 66-a, după Turcia și înainte de Trinidad și Tobago.

Finlanda, lider anul trecut, ocupă locul al doilea în acest an, iar Australia, poziția a noua, este singura țară din afara Europei situată în top zece.

Canada se află pe locul 20, înainte Franței (23) și a Marii Britanii (24).

Ultimele zece țări ale clasamentului sunt din Africa, printre care Sierra Leone (169, la egalitate cu Haiti), Republica Centrafricană și Republicana Democrată Congo. Nouă din aceste zece țări africane sunt scenă a unor conflicte armate.

Statele Unite, locul 33, sunt cu mult în urma țărilor scandinave care domină tradițional acest clasament.

SUA au coborât două locuri anul acesta, în urma Japoniei, Poloniei și a Croației.

Potrivit raportului, printre femeile americane există un risc de zece ori mai mare decât în Polonia ca să moară la naștere. Ele cunosc nivelul de risc cel mai ridicat dintre toate țările dezvoltate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.