Târg de Sfântul Apostol Andrei, în curtea Muzeului Țăranului Român

Târgul de Sfântul Apostol Andrei își deschide, vineri, porțile în curtea interioară a Muzeului Țăranului Român. Până luni, 1 decembrie, vizitatorii sunt așteptați, între orele 10,00 și 18,00, de meșteri, artizani și colecționari, dar și de producători tradiționali, cu bunătăți din toate zonele țării.

Evenimentul este organizat de Piața Țărănească și Meșter (Ești)!, iar intrarea este liberă.

Meșteșugari pricepuți și artizani din toată țara vin la Muzeul Național al Țăranului Român cu obiecte frumos lucrate: linguri, fluiere, oale, scăunaşe, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarţe, coşuri de nuiele, căuce, străchini, oale de sarmale, jucării, icoane, marame, mobilier pictat, genţi, blidare, copăiţe, sărăriţe, lingurare, păretare, ştergare, lăzi de zestre, catrinţe, cămăşi, fote, zgărdane…

De post puteți târgui: fructe, magiun, sucuri și siropuri naturale din Șomcuta Mare, dulcețuri din Bucovina, zacuscă și murături de la Tărtășești, pâine de Brașov, cozonac de Botoșani, plăcinte din Arad, prăjituri de casă din Maramureș, turtă dulce din Covasna, baclava turcească, miere și plante medicinale.

De dulce găsiți: cârnați de Pleșcoi, babic din Buzău, preparate din carne de porc și de pasare de la Lăpușel, brânzeturi diverse din lapte de capră, vacă și oaie, păstrăv afumat în crengi de brad, vinuri din Vrancea și palincă de Bihor.

Sfântul Andrei este prăznuit de două ori în an: 30 noiembrie (martiriul) şi 26 septembrie (mutarea cinstitelor moaşte).

Sfântul Andrei a primit moarte muceniceasă, fiind răstignit în oraşul Patras, lângă Corint, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei“.

Simţind că este nedemn să fie răstignit la fel ca Domnul Dumnezeul său, Sfântul Apostol Andrei a implorat să i se facă o cruce de formă diferită. Crucea Sfântului Andrei este un simbol al umilinţei, al pătimirii.

Potrivit Tradiţiei Bisericii, numeroşi pelerini au primit tămăduire de bolile sufleteşti şi trupeşti rugându-se cu credinţă înaintea Crucii Sfântului Apostol Andrei.

Pescar originar din Betsaida Galileii, Sfântul Apostol Andrei, fratele Sfântului Apostol Petru (Simon), a fost primul chemat dintre Apostoli. Iniţial a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, iar după primirea Sfântului Duh a propovăduit pe Hristos în Bitinia şi în toate părţile de pe lângă Marea Neagră, în Cherson şi în Rusia.

Propovăduind apoi în Scitia cea Mare, Scitia Mică (Dobrogea), în Sinopi şi în Miotia, s-a întors în Tracia şi ajungând în Pelopones, a primit moarte muceniceasă în Patras.

Crucea Sfântului Apostol Andrei reprezintă una dintre cele mai de preţ sfinte moaşte ale Bisericii Ortodoxe. Crucea Sfântului este păstrată alături de o parte din capului său, în mare cinste, în Catedrala Sfântul Andrei, din oraşul grecesc Patras, situat în Peninsula Peloponez.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.