Tăriceanu vs Tăriceanu şi PSD vs PSD

Ceea ce ieri unii politicieni considerau că este nociv, astăzi pun în practică. Sau invers. Vă prezentăm patru  episoade reale între care este o distanţă de aproape 10 ani.

Episodul I

 Ştire Amos News, 20 octombrie 2004: La Cluj Năstase a dat covrigi cetăţenilor

Adrian Năstase a făcut o nouă vizită inopinată. El a ajuns la Cluj în jurul orei 9.00. Şeful Guvernului a mers direct la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, unde se ţinea Conferinţa Naţională a Rectorilor din România şi se serba împlinirea a 135 de ani de învăţământ agricol la Cluj şi 85 de ani de la începuturile învăţământului universitar românesc în oraş. (…)Premierul a fost însoţit de soţia sa, Dana Năstase, precum şi de un cortegiu din care făceau parte fostul ziarist Dan Andronic şi miniştrii Petre Daea, de la Agricultură, Gabriel Oprea, de la Administraţie, plus Marian Sârbu. Premierul a cumpărat două sfori de covrigi cu mac şi cu susan iar apoi a împărţit covrigii colegilor de Guvern şi de partid, ziariştilor ori, pur şi simplu, cetăţenilor care treceau pe stradă. Împreună cu soţia sa, primul ministru a plecat la plimbare pe strada Regele Ferdinand. S-a oprit să dea bineţe şi covrigi trecătorilor. Apoi, premierul Adrian Năstase, însoţit de soţie, miniştri şi ziarişti s-a îndreptat spre strada Horea, unde s-a oprit într-o pizzerie, unde le-a făcut cinste ziariştilor cu o pizza şi cu o bere”.

Reacţie la episodul I

Ştire Amos News, 20 octombrie 2004: Alianţa D.A.:”Au fost buni covrigii, domnule Năstase?”

Într-un comunicat de presă remis miercuri, “Alianţa „Dreptate şi Adevăr” D.A. PNL-PD Cluj îl atenţionează pe Adrian Năstase că a fi aproape de cetăţeni nu înseamnă a mânca covrigi pe stradă. Iată textul comunicatului: ‘”Alianţa „Dreptate şi Adevăr” D.A. PNL-PD Cluj critică făţărnicia premierului Adrian Năstase, care încearcă să pozeze, cu ocazia apropierii campaniei electorale, într-un politician popular, după ce timp de patru ani a patronat corupţia şi luxul deşănţat care i-au dus pe cetăţeni într-o stare de sărăcie fără precedent. A fi aproape de cetăţeni nu înseamnă a mânca covrigi pe stradă, domnule Năstase, cum aţi făcut astăzi la Cluj, ci a pune capăt corupţiei fără precedent care afectează România şi în vârful căreia vă aflaţi, împreună cu camarila PSD. (…) Un premier arogant şi pus pe căpătuială nu poate deveni decât un preşedinte pus pe căpătuială, chiar dacă mănâncă ostentativ covrigi în centrul Clujului. Un prim ministru al baronilor nu poate deveni decât un preşedinte al baronilor, indiferent de promisiunile cu care încearcă astăzi să arunce praf în ochii suferinzilor tranziţiei, ale căror probleme nu a ştiut sau nu a vrut să le rezolve. 

Episodul II

Ştire Mediafax, 11 aprilie 2014: Dragnea şi Tăriceanu şi-au cumpărat covrigi calzi

Liviu Dragnea a mers, vineri dimineaţă, la Piteşti, pentru a participa la cea de-a 37-a ediţie a “Simfoniei lalelelor”, eveniment la care a ajuns şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

La un moment dat, Dragnea şi Tăriceanu s-au oprit la o covrigărie, de unde, după ce au stat la coadă, au cumpărat mai mulţi covrigi calzi, vicepremierul spunând că au fost ademeniţi de miros. (…)Tăriceanu a împărţit covrigi unora dintre jurnaliştii prezenţi, comentând că în felul acesta „se pune bine cu presa„.

Reacţie la episodul II

Ştire Agerpres, 12 aprilie 2014: Antonescu: E la mintea cocoşului că românii nu doresc să aleagă un preşedinte care doar să facă poze la ocazii

Trebuie să câștigăm atât cât ne-am propus la aceste alegeri, astfel încât să fie limpede pentru toți cei care vor altceva decât s-a apucat PSD-ul iar să facă și vor altceva decât a făcut Traian Băsescu, să aibă cui da votul, să înțeleagă că există un partid suficient de puternic, nu doar bine intenționat, pentru a putea polariza speranța (…)Domnul Ponta vorbește despre un președinte liniștit, cumințel, eventual care să cumpere covrigi cu Dragnea și eventual să-i dea și lui Pendiuc și cam atât. Domnule, le dau câți covrigi vor ei…”

Episodul III

Liderul PSD 2004 despre C.P.Tăriceanu

Ştire Rompres, 20 octombrie 2004: Adrian Năstase despre desemnarea lui C.P. Tăriceanu la funcţia de premier

El este reprezentantul unor grupuri de interese, a fost şi înainte şi în cadrul guvernării 1996-2000. Este din nou împins în faţă, fiind, sigur, marioneta celor care, în spate, doresc să cucerească diferite redute guvernamentale pentru a realiza aceleaşi afaceri ca şi în vechea guvernare

Episodul IV

Liderul PSD 2014 despre C.P.Tăriceanu

Ştiri (toate agenţiile) 10 martie 2014: Declaraţii Victor Ponta despre C.P. Tăriceanu

Eu cred din tot sufletul că domnul Tăriceanu are şi experienţa şi statura politică necesară pentru a fi al doilea om în stat şi, dacă va fi vreodată cazul să-l înlocuiască pe domnul Băsescu, vă daţi seama că o va face în cunoştinţă de cauză şi cu toată demnitatea.Eu aş lucra foarte bine cu un preşedinte ca domnul Isărescu, ca domnul Oprescu sau ca domnul Tăriceanu ( …) Da. Cred că e unul din cei mai potriviţi şi unul din oamenii care se confundă cu ideea de Partid Naţional Liberal, dar şi cu ideea de USL, pentru că domnia sa a fost unul dintre cei care au pus umărul la formarea USL (…). Vă reamintesc că Adrian Năstase şi Călin Popescu-Tăriceanu au fost cei care m-au sprijinit, când eram în opoziţie, la construcţia programului economic al USL. Chiar a avut un rol important.

Precizări:

–          În octombrie 2004, C.P. Tăriceanu era copreşedinte al Alianţei DA. Toate comunicatele importante de presă, inclusiv cele remise de organizaţii teritoriale, erau în prealabil avizate de la “centru”. 

–          Unul dintre personajele din episodul I, Dan Andronic, era în 2004 consultant al lui Adrian Năstase, face parte în 2008 din echipa de consultanţi ai lui C.P.Tăriceanu, iar din 2010 sprijină mediatic tabăra lui Traian Băsescu.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.