The Economist: Ponta va orienta ţara către Rusia şi China

Criticile la adresa deficienţelor democratice şi în ce priveşte corupţia din România sunt obişnuite la Bruxelles. Dar duminică, criticile nu au venit doar de la funcţionarii europeni, ci şi de la imigranţii români. Mii de români care locuiesc în străinătate s-au adunat în faţa ambasadelor ţării lor de la Bruxelles şi alte oraşe europene pentru a vota la alegerile prezidenţiale, însă mulţi nu au reuşit să voteze, iar autorităţile au refuzat să prelungească programul de vot”, scrie blogul dedicat statelor est-europene al revistei britanice The Economist.

Cei refuzaţi arau furioşi – nu numai pentru că vocile lor nu au fost auzite, ci pentru că s-au temut că cineva în România ar putea vota în numele lor.

Toţi românii se gândesc la fraudă, chiar şi la 25 de ani de la căderea comunismului, scrie The Economist. “Premierul Victor Ponta a arătat că timpul lung de aşteptare a fost consecinţa măsurilor de prevenire a fraudei electorale, despre care el spune că a fost semnificativă la alegerile din 2009. Însă cele câteva sute de protestatari din faţa Ministerului de Externe nu au fost de acord cu explicaţia. Ei l-au acuzat că echipa domnului Ponta încearcă să îngreuneze votul românilor mai bine educaţi şi mai cosmopoliţi din străinătate, ştiind ca aceştia nu îl vor susţine pe Ponta, spre deosebire de alegătorii mai puţin educaţi din zonele rurale de acasă.

Domnul Iohannis este un etnic german, fiind privit ca omul care a revitalizat Sibiul, scrie revista britanică. “El reprezintă blocul de centru-dreapta Alianţa Creştin Liberală şi se prezintă ca un candidat al României “normale” (adică necorupte), prin opoziţie cu ceea ce el numeşte România “scandalurilor şi minciunilor”, reprezentată de domnul Ponta. Reputaţia lui Ponta nu este una foarte curată. La începutul mandatului său de premier, două comisii de experţi au decis că şi-a plagiat teza de doctorat; el a numit o a treia comisie, care l-a exonerat. Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat că a lucrat pentru serviciul de spionaj în timp ce era procuror, o încălcare a constituţiei. Ponta neagă acuzaţia; în schimb, îl acuza pe Băsescu că a colaborat cu infama Securitate.

Deznodământul turului doi este încă nesigur, deoarece câţiva candidaţi de centru-dreapta au disipat voturile în primul tur. Băsescu, fost căpitan de vas care a marşat pe o campanie anticorupţie şi pe o politică externă pro-americană, a susţinut o protejată, fostul ministru al Turismului Elena Udrea. Aceasta a obţinut un scor mic, puţin peste 5%. Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei şi europarlamentar, care a fost arhitecta DNA, parchetul care îi urmăreşte pe politicienii corupţi, a obţinut şi ea în jur de 5%. Dacă voturile celor două vor merge către Iohannis, acesta ar putea avea o şansa.

Dacă Ponta câştigă, este probabil ca el să-şi consolideze puterea şi să reorienteze politica externă către Rusia şi China, la fel cum a făcut şi Viktor Orban în Ungaria. Ponta este printre puţinii lideri UE care a participat la Olimpiada de Iarnă de la Soci şi ar fi laudat Partidul Comunist Chinez în timpul unei vizite la Beijing, în luna septambrie. Chiar şi dacă Iohannis câştigă, Ponta va continua ca pemier, atât timp cât va putea menţine coaliţia sau până când vor avea loc alegerile parlamentare din 2016. Între timp, Iohannis speră că toţi susţinătorii săi vor putea vota pe 16 noiembrie, inclusiv cei care locuiesc la Bruxelles.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.