Tinerii încep, în medie, să consume droguri la 15-16 ani

Vârsta medie de debut al consumului de droguri este de 15-16 ani, iar 29 la sută dintre consumatori recunosc că au folosit în comun, în ultima lună, echipamentul de injectare, rezultă dintr-un studiu realizat de Facultatea de Sociologie Bucureşti, prezentat, luni, de UNICEF România.

Din studiul privind adolescenţii cu risc crescut de HIV/SIDA, realizat în Bucureşti, Iaşi, Constanţa şi Timişoara, rezultă că vârsta medie de debut al consumului de droguri injectabile este de 15-16 ani, iar heroina este cel mai des utilizat drog, 75 la sută dintre respondenţi declarând că au utilizat heroină zilnic.

Sociologii au stabilit că persoanele care practică sexul comercial sub 18 ani sunt mai vulnerabile decât cele peste 18 ani, acest lucru confirmând şi studiile referitoare la riscul de infectare cu HIV.

„Respondentele sub 18 ani nu folosesc constant prezervativul cu partenerii comerciali şi ocazionali şi informaţiile pe care le au despre HIV/SIDA sunt eronate sau lipsesc”, se mai arată în studiu.

Rezultatele cercetării arată că 22,2% dintre respondente au utilizat droguri injectabile, procentul variind în funcţie de vârstă.

„Un sfert din cele cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani au consumat droguri injectabile, în comparaţie cu 8,9 la sută din cele peste 18 ani. Şase din cele 64 de respondente care au declarat utilizarea drogurilor injectabile au iniţiat consumul înainte de 15 ani, iar 79,7 la sută au iniţiat consumul de droguri înainte de 18 ani”, rezultă din studiu.

Peste 90 la sută dintre respondenţii consumatori au afirmat că au utilizat echipament steril la ultima injectare, iar 29 la sută au folosit la comun echipamentul în ultima lună. De asemenea, 71 la sută din persoanele chestionate au obţinut seringi de la programele de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri.

În ce priveşte comportamentul sexual şi utilizarea prezervativului, studiul arată că vârsta medie de debut al vieţii sexuale este de 15 ani şi aproape 50 la sută dintre respondente au un partener stabil, în 23,4 la sută dintre aceste situaţii partenerul fiind consumator de droguri.

De asemenea, 62,7 la sută din persoanele care practică sexul comercial au fost însărcinate cel puţin o dată, iar 84,9 la sută dintre ele au făcut avort.

„Peste 50 la sută dintre respondente s-au testat HIV, procentul fiind semnificativ mai mic în rândul celor sub 18 ani”, mai reiese din studiu.

UNICEF România şi Fundaţia Angel Appeal atrag atenţia că obiectivul strategic de menţinere a prevalenţei HIV/SIDA sub unu la sută şi angajamentele faţă de persoanele infectate sunt nesigure în contextul în care finanţările internaţionale se încheie la sfârşitul lunii iunie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.