Traian Berbeceanu, prins în lupta crâncenă DIICOT și DNA

Într-un interval de o oră, DIICOT și DNA și-au împărțit lovituri în dosarul Berbeceanu, sfârșind prin a-l trimite în judecată și pe fostul comisar-șef, și pe anchetatorii săi. Imediat după ce DIICOT a anunțat trimiterea în judecată a lui Traian Berbeceanu, DNA iese la rampă și anunță trimiterea în judecată a acuzatorilor polițistului, procurori DIICOT.

Traian Berbeceanu, fostul comisarul-șef al BCCO Alba Iulia, a fost trimis miercuri în judecată de procurorii DIICOT, el fiind acuzat de mai multe infracțiuni, printre care spălare de bani, luare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Dosarul se va judeca la Tribunalul București.

Procurorii DNA i-au trimis in judecată pe acuzatorii lui Berbeceanu pentru abuz în serviciu, fals şi represiune nedreaptă. Contactat telefonic la Antena3, comisarul a afirmat că nu a fost înştiinţat în prealabil de trimiterea în judecată, acesta aflând despre această decizie de la televizor.

„E o măsură nedreaptă şi incorectă. Au fost respinse multe probe”, a declarat Traian Berbeceanu.

„Am făcut mai multe cereri de probațiune, care să ajute la aflarea adevărului, una dintre cereri a fost trimisă DIICOT prin avocații mei. Nici până în ziua de azi nu mi s-a comunicat ce s-a întâmplat cu acea cerere de probațiune (…) Unii dintre procurori s-au retras din anchetă, probabil că au considerat ca nu sunt probe temeinice pentru vinovăția mea. (…) Sper că se va face dreptate și, dacă este cineva care trebuie să răspundă, să răspundă până la capat”, a spus Berbeceanu, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

Lovitura DIICOT

Într-ub comunicat al DIICOT se arată că ”procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Structura Centrală au dispus astăzi, 16 iulie 2014, trimiterea în judecată a inculpaților:

Berbeceanu Traian, 46 de ani, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracțiunilor de sprijinire a unui grup infracțional organizat, fals în declaraţii, luare de mită, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată (cu referire la contractul de vânzare – cumpărare datat 22.07.2011) și complicitate la infracţiunea de delapidare, toate în concurs real de infracțiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile.

Cu privire la inculpatul Berbeceanu Traian, din probele administrate a rezultat că:

– în cursul anului 2011, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar şef şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte inculpații Rusu Gheorghe, Cupeţiu Dorin Eugen Ioan şi alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, de la Rusu Gheorghe şi Rusu Anca, pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, şi anume, furnizarea către susnumiţi a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale. Fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 7 lit.c) din Legea nr. 78/2000.”

Riposta lui Kovesi

Imediat după anunțul făcut de DIICOT, DNA publică un comunicat în care arată că îi trimite în judecată pe anchetatorii comisarului Berbeceanu: procurorul DIICOT Ioan Mureșan, fost șef al DIICOT Alba, cel care a declanșat ancheta în cazul Berbeceanu, Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT și la Parchetul Tribunalului Alba, în prezent pensionat, și polițistul Alin Muntean.

Cităm din comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

MUREȘAN IOAN, procuror șef al DIICOT – ST Alba, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de: abuz în serviciu; represiune nedreaptă; fals intelectual;

CEAN NICOLAIE IOAN, fost procuror DIICOT în perioada 07.12.2009 – 15.08.2013, în prezent pensionat, în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție;

MUNTEAN ALIN MIREL, ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de: abuz în serviciu; fals intelectual, în formă continuată; complicitate la infracțiunea de represiune nedreaptă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, inculpatul MUREȘAN IOAN, împreună cu inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL și cu complicitatea inculpatului CEAN NICOLAIE ION, cu ocazia urmăririi penale efectuate într-un dosar al DIICOT – ST Alba, privind pe Berbeceanu Traian ș.a., și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu vizând desfășurarea activității în conformitate cu legea, prin:
– dispunerea începerii urmăririi penale față de Berbeceanu Traian pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinirea unui grup infracțional nestructurat;
– favorizarea infractorului;
– omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă și fals în declarații (21.10.2013);
– punerea în mișcare a acțiunii penale (23.10.2013);
– reținerea pe 24 de ore a lui Berbeceanu Traian (24.10.2013);
De asemenea a propus arestarea preventivă a acestuia (24.10.2013), în urma administrării, fie personal, fie de inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL, a unor probe nelegale, cu un conținut nereal, constând:
– declarații obținute prin întrebuințarea de amenințări, promisiuni sau favoruri;
– declarații luate unor persoane aflate în relații de adversitate notorie cu Berbeceanu Traian;
– declarații conținând adăugiri sau deformări ale susținerilor persoanelor audiate;
– declarația inculpatului CEAN NICOLAIE ION, audiat cu identitate protejată;

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.