Ucraina – filme politice şi strângere de fonduri pentru victime, la Festivalul Cinepolitica

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica revine între 26 şi 30 aprilie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, cu o selecţie de filme puternice, dezbateri şi evenimente speciale. Cea de-a patra ediţie a festivalului va pune în discuţie un subiect fierbinte, conflictul dintre Rusia şi Ucraina, într-un program special.

Pe 27 aprilie, cu susţinerea Ambasadei Ucrainei în România, organizaţia non-guvernamentală Pământeni va lansa campania de strângere de fonduri pentru victimele conflictului din estul ţării, numită Pământeni pentru Ucraina. Cu acest prilej va fi proiectat documentarul Nasha Nadyia/ Nadia noastră, realizat de o echipă coordonată de Volodymyr Tykhiy despre Nadejda Savcenko, femeia pilot deţinută din iunie 2014 într-o închisoare din Rusia, în baza acuzaţiei de complicitate la uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei.

Nasha Nadia

Deşi s-a dovedit că a fost capturată de forţele pro-ruse cu cel puţin 30 de minute înainte ca cei doi să fie ucişi, Nadia Savcenko nu a fost eliberată nici până astăzi. Ea a devenit un simbol al conflictului între Ucraina şi Rusia şi a fost aleasă în Parlamentul ucrainean în timp ce era în detenţie. În decembrie a intrat în greva foamei în semn de protest.

Nadia Savcenko a fost singura femeie care a făcut parte din trupele ucrainene de menţinere a păcii în Irak, între 2004 şi 2008, iar în 2009 a fost prima absolventă a Universităţii Forţelor Aeriene din Harkov, deschisă până atunci doar bărbaţilor. În iunie 2014 se afla în estul Ucrainei ca membră a Batalionului Aidar de voluntari. Documentarul conţine, printre altele, imagini cu ea, interviuri cu familia, comandantul batalionului şi avocatul ei. O campanie naţională, #FreeSavchenko, se derulează în media ucraineană şi pe reţelele sociale.

Babylon, o serie cu ororile războiului

În cadrul aceluiaşi program, pe 27 aprilie, vor fi proiectate 9 scurtmetraje documentare din seria Babylon’13 – Cinema of Civil Protest, începută în timpul protestelor din Kiev de un grup de cineaşti care şi-a propus să surprindă permanent situaţia din zonele de conflict. Printre acestea, Road to Donetsk Airport, Brother, Shchastya/ Happiness, Interrogation, Enemy. Cele aproape 100 de scurtmetraje din proiect înregistrează, totodată, coagularea unei societăţi civile în Ucraina, potrivit fondatorului Babylon 13, Volodymyr Tykhyi. Proiecţiile vor fi urmate de dezbateri la care va participa ambasadorul Ucrainei în România, Teofil Bauer, alături de politologi şi jurnalişti.

Babylon

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.