5 motive pentru a nu primi Ucraina în NATO

”Dacă aș fi membru al Congresului SUA, aș vota fără ezitare în favoarea ajutorul suplimentar pentru Ucraina, deoarece vreau că Ucraina să poată apăra teritoriul pe care încă îl controlează și pentru că vreau ca Moscova să-și dea seama ca încercarea de a ocupa mai mult teritoriu va fi dificilă și costisitoare. Un ajutor mai mare pentru Ucraina va îmbunătăți poziția de negociere a Kievului atunci când vor începe discuțiile serioase, cel mai probabil după alegerile prezidențiale din SUA, din noiembrie. Acestea fiind spuse, aderarea Ucrainei la NATO în acest moment este o idee proastă, care va prelungi războiul și va lăsa Kievul într-o poziție și mai rea de-a lungul timpului”, scrie Stephen M. Walt, profesor de relații internațioale la Harvard University, pentru Foreign Policy – ”NATO nu ar trebui sa accepte Ucraina de dragul Ucrainei”.

 • Politica NATO a porților deschise a mutat în mod subtil decizia de la Alianță la statele care vor să adere; le spune celor din urmă că ”ușa este deschisă și sunteți liberi să intrați odată ce ați ajuns la standardele noastre. Însă versiunea originală a Tratatului NATO spune ceva ușor diferit. Articolul 10 spune că ușa NATO este închisă până când statele membre cad de acord că aderarea unui nou stat ”va promova principiile tratatului și… va contribui la securitatea zonei nord-atlantice”. Abia la acest moment statele membre pot deschide porțile și pot adresa o invitație. Distincția este importantă, pentru că tratatul original nu pleacă de la prezumția că alianța este creată pentru a se extinde. Campania recentă a Ungariei pentru amânarea aderării Suediei la NATO vreme de mai mulți ani ne amintește cum funcționează în practică acest proces: Suedia nu are niciun „drept” să adere la NATO până când toate statele membre nu cad de acord.

Întorcându-ne la Ucraina, cred că aderarea la NATO în acest moment (sau în viitorul apropiat) este o decizie neînțeleaptă și mă bazez pe următoarele lucruri. Unul este că Ucraina nu poate răsturna situația de pe front și nu poare recuceri teritoriile pierdute decât dacă va primi mai multe arme și va avea timp să-și refacă forțele după eșecurile de anul trecut. Ucraina suferă de o lipsă severă (și poate ireversibilă) de soldați, este supravegheată de drone, este dominată de artileria rusă și are de-a face cu fortificații ruse care vor face dificilă, dacă nu imposibilă, recuperarea unor teritorii. Susținătorii occidentali ai Ucrainei s-au înșelat în primăvara trecută când au fost optimiști în privința contraofensivei ucrainene și au repetat această greșeală sugerând că sunt încă multe variante pentru ca Ucraina să schimbe situația de pe front. As vrea ca lucrurile să stea altfel, însă trebuie să ne bazăm opțiunile politice pe lumea care este, nu cum am vrea noi să fie.

 • Liderilor ruși le pasă mai mult de soarta Ucrainei decât liderilor occidentali. Firește, nu le pasă mai mult decât ucrainenilor, însă au interese vitale în Ucraina, mai mari decât ale liderilor și populației din țările NATO. Președintele Putin și slugile sale au trimis sute de mii de militari să lupte și să moară în Ucraina, în timp ce nicio țară NATO nu vrea să facă așa ceva. Când președintele Macron a vorbit, spre surprinderea tuturor, de posibilitatea trimiterii de trupe NATO, șeful Alianței, Jens Stoltenberg, și cancelarul german Olaf Scholz au respins imediat ideea. Asta nu înseamnă că NATO nu este interesată de soarta Ucrainei, însă Rusiei îi pasă mai mult.
 • Consider pe mai departe că unul dintre motivele principale ale invaziei ilegale inițiate de Putin în februarie 2022 a fost să împiedice Ucraina să graviteze tot mai aproape de Vest și să adere în cele din urmă la Alianță. Dezvăluirile recente despre cooperarea dintre CIA și serviciile secrete ucrainene de după 2014 pentru a întări apărarea Ucrainei, precum și angajamentul NATO de a aduce Ucraina în cadrul Alianței au alimentat fără îndoială îngrijorările Moscovei, într-o ilustrare clasică a „dilemei securității” din teoria relațiilor internaționale. Acțiunile lui Putin reflectă, e drept, anumite idei despre unitatea culturală a ucrainenilor și rușilor, însă este imposibil de negat faptul că acțiunile sale au fost determinate de perspectiva aderării Ucrainei la NATO. Poate că Putin a interpretat greșit intențiile NATO și a exagerat amenințarea, însă nu este singurul lider mondial care a exagerat un pericol extern.

 

În lumina celor de mai sus, iată cinci motive pentru care Ucraina nu ar trebui să adere la NATO.

 1. Nu îndeplinește criteriile pentru aderare. În cel mai fericit caz, Ucraina este o democrație fragilă. Corupția este încă endemică, alegerile au fost suspendate de la începutul războiului, sunt elemente influente în societate al căror angajament pentru normele democratice poate fi pus sub semnul întrebării. Din aceste motive, și din altele, Indexul Democrației publicat de The Economist spunea, anul trecut, că Ucraina este un ”regim hibrid”. Apoi, Ucraina nu a îndeplinit încă condițiile pentru Planul de Acțiuni pentru Aderare al NATO. Recunoscând acest lucru, la ultimul summit al NATO au fost anulate aceste criterii, schimbând procesul de aderare al Ucrainei de la unul în doi pași, la unul într-o singură etapă. Reducând standardele aderării, această decizie a creat un precedent potențial negativ.
 2. Nu este limpede dacă NATO și-ar onora angajamentul din Articolul 5. Articolul V al Tratatului Nord-Atlantic nu este un declanșator care îi obligă pe membri să plece la luptă, dacă un alt membru este atacat. La insistența SUA, Articolul V îi obliga pe membrii NATO să privească orice atac asupra unui aliat ca un atac asupra tuturor și apoi ”să acționeze așa cum crede că este necesar”. Însă această clauză a fost interpretată ca un angajament de a apăra un stat membru care este atacat, pentru că inacțiunea în cazul unui asemenea atac ar pune sub semnul întrebării alianța ca întreg. Înainte de a primi un nou stat, restul alianței trebuie să se gândească mult și bine dacă va dori să-și riște armata în cazul în care acel stat ar fi atacat. Până acum, nici SUA, nici altă țară NATO nu au arătat că ar dori să trimită trupe în Ucraina. Arme da; oameni nu. Dacă am fi dorit să trimitem trupe, ele ar fi fost deja în Ucraina. Are oare sens să promitem tacit că vom lupta pentru Ucraina peste cinci, zece sau douăzeci de ani, dacă noi nu facem acum acest lucru? Mai mult, nu este limpede dacă Senatul SUA va ratifica aderarea Ucrainei la NATO. Este nevoie de o majoritate de două treimi, iar adunarea acestor voturi ar fi dificilă. 70 de senatori americani au votat în favoarea ultimului pachet de ajutoare, însă acea lege era legată și de ajutorul pentru Israel, iar asta poate că a mai adunat câteva voturi. Și mai important, poate că liderul de facto al Partidului Republican, Donald Trump, s-ar opune aderării Ucrainei, iar această poziție i-ar putea convinge pe câțiva senatori să voteze împotrivă și astfel nu ar mai fi posibilă ratificarea.
 3. Apartenența la NATO nu este un scut magic. Logica primirii Ucrainei în NATO este că asta ar descuraja reluarea războiului de către Rusia, la o dată ulterioară. Este de înțeles că Kievul vrea să fie protejat, însă această idee pleacă de la presupunerea că NATO este un scut magic care va descuraja orice acțiune militară a Rusiei, în aproape orice circumstanțe. Același raționament a stat și la baza deciziilor anterioare de a extinde NATO în regiuni vulnerabile, precum țările baltice; avocații extinderii au presupus că garanțiile de securitate sunt niște cecuri care nu vor fi niciodată încasate. Apartenența la NATO poate să descurajeze un atac în multe împrejurări, însă nu este un scut magic. Multe voci au avertizat recent că Rusia ar putea provoca NATO în următorii ani. Dacă cineva crede că Putin va încheia războiul din Ucraina, va lua o scurtă pauză pentru refacerea forțelor și apoi va lansa un nou asalt în Finlanda sau Estonia, înseamnă că nu crede cu adevărat că scutul magic este eficient. Iar asta înseamnă ca actualii membri NATO trebuie să se gândească care sunt interesele lor vitale și care sunt țările pentru care ar lupta cu adevărat să le apere. Iar asta ne duce înapoi la punctul 2.
 4. Aderarea la NATO va prelungi războiul. Dacă Moscova a atacat pentru a împiedica Ucraina să adere la NATO, atunci aderarea Ucrainei nu ar face decât să prelungească un război pe care Kievul îl pierde în acest moment. Dacă Putin a lansat ”operațiunea specială” pentru a împiedica aderarea, atunci el nu va pune capăt războiului, mai cu seamă când  forțele sale se descurcă bine pe front iar aderarea la NATO este încă pe masă. Rezultatul este că Ucraina va suferi și mai mult și își va risca viitorul pe termen lung. Ucraina a fost una dintre țările europene care se depopula cel mai repede înainte de război, iar efectele luptelor (refugiații, scăderea fertilității, morții de pe front) vor face ca această problemă să se agraveze.
 5.  Neutralitatea nu este chiar atât de rea. Având în vedere istoria relațiilor ruso-ucrainene (inclusiv evenimentele din ultimii zece ani), putem înțelege de ce mulți ucraineni nu pot accepta neutralitatea. Însă neutralitatea nu a fost un lucru rău întotdeauna, chiar și pentru statele din proximitatea Rusiei. Finlanda a dus un război greu și fără succes împotriva Uniunii Sovietice, în 1939-1940, și a cedat în cele din urmă aproape 9% din teritoriu. Dar, la fel ca și Ucraina de astăzi, finlandezii au luptat eroic și au făcut ca URSS să plătească un preț uriaș pentru acea victorie. Rezultatul a fost că Stalin nu a încorporat Finlanda în URSS și nici nu a forțat-o să se alăture Pactului de la Varșovia, după Al Doilea Război Mondial. În schimb, Finlanda a rămas stat neutru, dar democratic, cu o economie de piață și cu relații comerciale atât cu Vestul, cât și cu URSS. Această situație a fost ridiculizată și numită „finlandizare”, însă s-a dovedit o formulă de succes. Dacă Finlanda ar fi încercat să adere la NATO în acea perioadă, s-ar fi ajuns la o criză majoră sau chiar la un război preventiv. Între cele două situații nu există o analogie perfectă – mai cu seamă că Putin vede o unitate culturală între ruși și ucraineni – însă ea sugerează că neutralitatea formală nu împiedică din start Ucraina să dezvolte o democrație robustă și să aibă relații economice puternice cu țările occidentale.

 

Din toate aceste motive, aderarea rapidă a Ucrainei la NATO nu este o idee bună. În schimb, susținătorii vestici ai Ucrainei trebuie să se gândească la aranjamente de securitate alternative care să reasigure Ucraina în contextul unui armistițiu sau al unui acord de pace. Kievul trebuie să fie asigurat în cazul reluării războiului de către Rusia; nu poate fi forțat să se dezarmeze și să accepte dominația rusă. Nu va fi ușor să oferim suficientă protecție într-un mod care să nu provoace Moscova și să nu ducă la reluarea războiului. Însă aderarea grăbită la NATO nu este cea mai bună variantă pentru securitatea Ucrainei; mai degrabă va prelungi războiul și va duce această țară care suferă într-o situație și mai rea.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 30

69 de Comentarii

 1. La sfarsitul Operatiunii Speciale, Urcacania va fi anexata Rusiei si atunci Nato nu va mai avea pe cine sa primeasca in organizatia mortii.

 2. Rușii dezvăluie care a fost ținta reală în timpul atacului dublu cu rachete Iskander de ieri, unde un centru ucrainean al forțelor speciale de poliție și mercenari occidentali a fost complet distrus cu pierderi care ar putea ajunge la 550 de angajați!

 3. Nici macar nu stie unde este frontiera.
  Nu stie cata populatie are.😁😁😁😁😁

 4. Dacă bagă Ucraiiina-n OTAN (acesta e acronimul românesc) nu mai pot întreține minciuna că lumea e împărțită și nu-i condusă de cîțiva.

 5. Cu certitudine ca nici dracu nu va fi de acord ca Ucraina sa fie primita in NATO in aceste momente de razboi.
  Ipoteza primirii Ucrainei in NATO acum este o bazaconie ca toate bazaconiile si supozitiile fantasmagorice lansate pe posturile TV de ,,specialiste” precum Monica Tatoiu si altii de teapa ei.
  Asta-i ca sa vorbim discutii……[Rumburak]

 6. Asta am scris-o inca de când schelalaiau pentru intrare în nato! Am scris cu lux de amănunte inclusiv problema grava că „Rusia nu va lăsa în liniște și pace ukraina chiar daca e total distrusă”! NATO se leagă la cap când nu e nevoie sau e interzis. Posibil sa primească ukraina in nato și războiul va continua între nato și Rusia dar rusica și Românica vor fi platoul distrus de horodinca părților. Sper sa nu se întâmple!

 7. N-a intrat Ucraina în NATO, dar a intrat NATO în Ucraina. 😎
  Până sub geamul Rusiei, ca-n bancul cu ăla care vine noaptea și se kcă sub geamul tău, ba-ți mai bate și-n el, trezindu-te din somn, că a rămas fără hârtie igienică ! 😉

 8. Ca tratat de buna vecinatate cu Romanica are ! Din ala bun, beton, Mercedes, BMV sunt de plans, ei nu se joaca ………..cu frigidere pe baterii !

 9. A-ti vazut vreodata ce se poate intimpla atunci cind se bat doi si intervine Politia ? Cei care se bateau intre ei sar amandoi pe Politie si o termina .Cam asa se va intimpla si in situatia Ukrainei cu Rusia care acum se bat intre iele ,dar vine cit de curind si timpul cind vor sarii amandoua pe americani si la fel pe cei care au contribuit la acest dezastru in Ukraina si Rusia.Sa nu uitam ca amandoua tarile sint tari slave si singele apa nu se face niciodata.Parca mai cunoastem noi o situatie cum americanii au fost batuti cu armele care le dadusera ei inainte ,la fel se va intimpla si acum.

 10. O fi el profesor dar e prost rău. Spune: „Ucraina suferă de o lipsă severă (și poate ireversibilă) de soldați…..” şi tot el spune: ” Ucraina nu poate răsturna situația de pe front și nu poare recuceri teritoriile pierdute decât dacă va primi mai multe arme….”.
  PĂI CE SĂ FACĂ MĂH CAP DE LEBĂDĂ CU ARMELE DACĂ NU AU SOLDAŢI? POATE DOAR SĂ LE VÂNDĂ CĂ NU AR FI NICI PRIMA NICI ULTIMA OARĂ!

 11. Motivul ascuns al lui Macron de a ATACA Rusia:…Din cauza opozitiei Rusiei si a Chinei in razboiul din Africa de Nord-Vest unde mai multe state foste COLONII franceze(Niger.Mali.Ciad si Mauritania) s-au declarat INDEPENDENTE economic de Franta.Precum si lobby-ul industriei militare franceze,care are nevoie de motivatie pentru a exista dupa un proces dramatic de recesiune la comenzi de fabricatie din partea statului francez.

 12. Este foarte clar ca de luni Rusia este OBLIGATA sa termine cu lupta cu manusi de puf si sa trateze mercenarii tarilor NATO aflati in Ucraina LOR cum sunt tratati spionii in spatele frontului.Glont in freza,ca nu sunt prizonieri de razboi.Daca Putin,dupa realegerea en fanfare ,nu face miscari decisive risca sa bage Rusia in PAT ca la sah si americanii sa inainteze pas cu pas pana la Vladivostock.Jumatate dintre rusi vor razboi total jumatate asteapta ca gugustiucii de romani,de ucrainieni,sa vina americanii sa le dea….suedeze.Din fericire spiritul razboinic al fascistilor ucrani,acesti sasi rusi,s-a diminuat considerabil auzind ca amerlocii nu le mai dau bani iar rusii nu vor revolutie la ei acasa.Fac si eu ca unul de la gadistii iubitori de suedeze amerloce,eu ii sustin total pe ucrani in lupta lor pana la cucerirea Romaniei total.

 13. Cine naiba vorbeste despre aderarea la NATO a Ucrainei acum .Nimeni nu cere asta .Razboiul va continua pina cind UE (Germania) se va inarma total devenind o noua putere nucleara globala . Aparitia razboiului a permis si Germaniei si Japoniei sa isi modifice legislatia si sa se inarmeze cu tehnologii de ultima generatie .Nimeni nu mai poate spune nimic nemaiavind argumente.Ne inarmam de la zero dupa ce toate vechiturile sunt distruse in Ucraina si apoi inlocuite .Putin a facut totul posibil .Imperiul european se reface .Daca trupele NATO intra la lupta in Ucraina atunci suntem cu totii in razboi iar politic asta inseamna intrarea in stand by urmata de ceea ce stim cu totii ca patesc tradatorii filosovietici .Europa nu are decit sansa decuplarii pentru eternitate de Rusia sansa ce nu poate fi ratata.O ocazie ce nu apare in fiecare zi ci doar una la sute de ani .

 14. Urcacii nu aveau decât sa respecte Acordurile Minsk și era PACE !
  Dar Li🌈icul DemonRat Belicos și sclaveții din UE au creZut că Rușii o vor lua la fugă văzând Abramșii, LeoparZii, PATRIOTzii și alte arme „minune”.
  S-au înșelat grav, armele „minune” sunt făcute muci & terci, armata Rusă e mai motivată ca oricând.
  Așa că Urcacii o iau pe coajă pe tot frontul, măR🤣g…
  (● RumburKaK-StatMajoriZdu Gărzilor PATRIOTice Tulcene- RumburKaK ●)

 15. Esoape, iarasi sistmul de sanatate din Romania isi arata limitele…
  Lipsa maaare de medicamente..

 16. Dom professore,deja naparcile naziste urcace inainteaza spre kiev cu viteza….
  Despre ce vorbim???

 17. Limpede ne e LimpeZimea !
  Pentru întreaga Planetă Mer🌈, ba chiar și pentru tot Sistemul paraZolar…
  Oameni buni, eu vă tot spun da’ voi nu vreți să mă credeți:
  După ce al treilea PATRIOT a MUTAT DECISIV la fiare vechi, intZepat de o hipersonică Rusească, iar avionul cu Ministrul Apărării din UK a fost DECONECTAT de la sateliți deasupra Kaliningradului, e momentul ca Occidentul să se incoloneZe spre Moscova și să ceară spășit iertare.
  Jocul e încheiat, măR🤣g…
  ●) ghitZă eduKKatZia e PERNICIOASĂ (●

 18. Un al șaselea motiv e că dacă ajunge Rusia la Giurgiulești crește turismul pe Litoral.

 19. Stephen Walt umbla cu cioara vopsita. Dupa Summit-ul NATO de la Vilnius din 2023 a fost mai mult decât evident ca Ucraina nu va deveni prea curând stat membru NATO. Care sunt, în aceste condiții, ,,aranjamentele de securitate alternative” la care ar trebui sa se gândească aliatii occidentali ai Ucrainei? Acordurile bilaterale de securitate? Tâmpeniile debitate de Macron? Textul lui Walt e dovada ca statele occidentale nu stiu cum sa rezolve situatia din Ucraina, dincolo de trimis din ce în ce mai putini bani și vizitele de PR politic de la Kiev. Cartoful fierbinte o sa fie pasat statelor din Europa Centrala si de Est, în timp ce ticăloșii interesați se vor rezuma la a-i arata placuta suedeza lui Putin.

 20. @4M/In filmuletele de pe net toti cei ucisi sau raniti in acest atac sunt inveliti in paturi sau folii de alumiu iar imaginile sunt bruiate atunci cand sunt transportati de la fata locului. Ca dovada c-acolo nu erau cetateni obisnuiti ci centru de cazare si instruire pentru mercenari. Iar rusii fiind siguri cu ce au de aface, au mai lovit cu a 2 racheta pentru a-i elimina si pe cei care au venit sa-i evacueze pe raniti. De aceea e jale mare la urcacani. Slava Z.

 21. Cine doreste sa ia „lectie” de PROSTIE,sa citeasca @Miorita(19,34)…un șovin-romanofob ordinar, in toate postarile.!!

 22. razboiul Rusiei impotriva Ucrainei nu are nici o legatura cu adeziunea Ucrainei la NATO,e doar un pretext
  In 2013, conducerea rusă, sub pretextul asigurării securității Jocurilor Olimpice de Soci a creat un grup separat de trupe cu un număr pana la cca 61.000 de persoane.Militarii forțelor armate ruse situate pe teritoriul peninsulei Crimeea, au blocat drumurile din orașul Sevastopol, iar în dimineața zilei de 27 februarie 2014, aproximativ 110 de militari ruși înarmați, îmbrăcați în uniforme militare fără semne de identificare, au ocupat clădirea Consiliului Suprem și Consiliul Miniștrilor din Crimeea. Reprezentanții autorităților ruse și mass-media rusă au negat participarea personalului militar rus

  Pe 15 martie 2015, canalul public rus de televiziune Rossia 1, a difuzat filmul documentar „Crimeea. Drumul spre casă”, în care este prezentat că Rusia era pregătită să apeleze la arme nucleare în caz că SUA și aliații săi ar fi intervenit militar în favoarea Ucrainei. În film apare însuși președintele Rusiei, Vladimir Putin, declarând că în Crimeea au fost amplasate baterii de rachete de coastă, dotate cu rachete antinavale Yakhont / Onyx „Bastion”.
  Despre pregatirea din timp a anexării Crimeii dovedește si faptul că prin ordinul Ministerului al Apărării Rus din 21 ianuarie 2014 a fost emisă Medalia «Pentru întoarcerea Crimeii:)))
  Nici o legatura cu NATO nici secesiunea din Lugansk si Donetsk,adeziunea la NATO a fost inventata de propaganda rusa in ultimii 2-3 ani,pentru a justifica schema de renastere a URSS
  parerologul american e din ‘secta’filorusa a lui John Mearsheimer,unul dintre principalii ‘idioti utili’ ai Rusiei in SUA

 23. Cum sa pui o tara in NATO care are litigii teritoriale cu tarile componente ? Niste idioti batrani si bolnavi cu capul vor al treilea razboi mondial, deocamdata il finanteaza masiv, doar. Nu stiti sa va alegeti conducatorii, o sa dispareti ca vechile imperii, ca aia care se casatoreau cu mama lor sau isi puneau cabalina senator. Istoria nu foloseste la ceva, e scrisa si rescrisa de catre invingatori.

 24. Putin are slugi ! Americanii si otan au și ei ? Dacă nu, se oftică?

 25. Călin Marchievici Un motiv sa nu fii luat in seama Călin Marchievici. De parca ti-a dictat Putin ce sa scrii aici in acest ziar putinist.

 26. Grivei Nu ,nu ne jucam ci pur si simplu vor lua o bataie de nu vor uita.A mai fost fugarita Rusia de mai multe ori din Europa.De data asta cred ca este momentul cand va trebui fugarita,si izolata. Daca nu scapa de componenta asta putinista.Stii pe ce mizeaza Rusia? Pe prostie,pe lasitate,pe frica si pe cozile de topor.

 27. Foarte mari PROSTELI … 🙁

  Nu-s 5 motive ci doar un sigur motiv :

  – RUSSIA CA TARA VECINA nu e de acord c-o Ukraina intr-o organizatie „defensiva” ei
  mai ales dupa LOVITURA de stat ne-democratica anti-electorala in Ukraina !

  Restul motivelor nu-s nici macar detalii ! 🙂

  SHALOM ! … MAGA ! TRUMP=POTUS ! 😀

  PS: nu prea (mai) aveti comentatori independenti la COTIDIANUL !
  Daca vreti … e OK ! 🙂 Nu-s RAZBOIUL HYBRID deci nu e necesar decat sa-mi cenzurati comentariile (nu asa proaste si tembele ca a unor altora insa nici „destepte” si pe politica altora … !

  CENZURATI comentariul asta si nu mai scriu o luna ! … cenzurati dupa si nu mai scriu de loc !
  Nu e ca-s obligat sau am o fixsatie pe COTIDIANUL
  si nu e ca va pot spune ce am de livrat saptamanal (unde ? 🙁 ) 1000/1000 din ce-s obligat sa stiu !

  SHALOM!

 28. Razboiul se va termina in conditiile si cind vor rusii!Rusia nu a atacat pe nimeni ,dar a sfirsit razboiul in capitala atacatorului(Zapad:vest,Berlin).

 29. Daca sunt 5 motive sa nu intre,sunt alte 10 motive,sa intre în NATO.Oricum mai devreme sau mai târziu,Ucraina va fi în NATO.S-au dumirit de ce sunt in stare orcii naziști.Nu poți îndiguit aspirațiile legitime ale unui popor suveran.Sictir trolilor proruși.

 30. Apartenența la NATO nu este un scut magic. Logica primirii Ucrainei în NATO este că asta ar descuraja reluarea războiului de către Rusia, la o dată ulterioară. Este de înțeles că Kievul vrea să fie protejat, însă această idee pleacă de la presupunerea că NATO ….. GEOANĂ -MOI DURAK -CITEȘTE ȘI ÎNVAȚĂ PE DE ROST CELE CITITE ȘI MERGI LA ADUNAT „HRIBE ȘI LE VINDE ÎN PIAȚĂ /SĂ-ȚI POȚI TRĂI ,ÎN VIAȚĂ” LA FEL CIOLACU,CIUCĂ,TÂLVAR, ȘI MULȚI DE ETC!

 31. Crimea va revenii acolo unde-i e locul.Rușii nu produc decât materii prime, nu au tehnologia să construiască nimic util. Nimeni pe planeta asta nu cumpără aspiratoare, telefoane, automobile sau țoale rusești, pentru că nu există așa ceva. Ruzzia produce numai arme de proastă calitate la prețuri mari, raportat la calitate. Cumpărătorii tradiționali s-au lămurit pe teren cât de proaste sunt tancurile și avioanele produse de drojdieri și nu vor mai cumpăra niciodată. Mai mult, bețivii cumpara arme din țări din lumea a treia, cum ar fi Coreea de Nord și Iran, asta spune multe despre „a doua armată a lumii”.

 32. Sunt 10 ani de când lumea civilizată ar fi putut face diferența, a ales să facă afaceri cu un popor criminal, să-i mărească puterea economică sub sloganul păcii cu orice preț; uite că slăbiciunea asta s-a întors împotriva ei, mai mult toate țările dictatoriale au prins curaj,au văzut o oportunitate de a se regrupa-Rusia, China ,Iran într-o alianță fățișă chiar dacă nu există documente oficiale.

 33. Eu una nu recunosc nici incoronarea criminalului nazist, Putler ,ca fiind reala. Ultimele alegeri au fost o farsa. Acum la fel Si asta e doar un exemplu minor. Absolut tot ce e in tara aia e o minciuna.

 34. Avem un descreierat cu o armata de salbatici, si mai avem un grup de state (unele care se considera intre cele mai puternice si civilizate) care stau la cheremul descreieratului in loc sa isi uneasca fortele ca sa-l opreasca. Iar asta dureaza de peste un an, si semnele sunt ca descreieratul va mai fi lasat sa-si comita atrocitatile mai departe. Rusilor nu ai ce sa le ceri, fac cat ii duce capul. Dar vestului ai ce sa-i ceri, iar vestul deocamdata esueaza la testul Putin. Din frica si lacomie. Aceiasi care viseaza sa colonizeze stelele, pfff..

 35. Rusnacii de mai bine de 300 de ani // Sunt o adunatura(zeci de etnii in teritoriile cucerite). Trebuie sa recunoastem ca sunt „pacifisti” si „ingerei”, care nu agreseaza alte tari,ei doar” elibereaza”. Putin si grupul lui de siloviki,Oligarhii de bine,Biserica Ortodoxa,lucreza fara ragaz la noi planuri de „eliberare”. In acest timp Trumpila se cearta zilnic pe Net cu ziaristii si artistii americani sau face noi mitinguri electorale dupa model coreean.Europa,ca de obicei, doarme in cizme,fiind preocupata de mai multe viteze si de Oktoberfest. Utilizand dezinformarea,atacurile cibernetice,razboiul hibrid si alte ticalosii,Noua URSS pune la cale in liniste expansiunea in „vecinatatea apropiata”.Deci urmeaza Alaska,Suedia,Tarile Baltice si toate tarile foste comuniste.Cei care se opun sunt amenintati,desigur in mod pacifist,cu lovituri nucleare.Asta este!

 36. Daca imensele bogatii pe care Rusia le detine, ar fi fost folosite pentru bunastarea rusului de rand, acesta ar fi rivalizat cu bunastarea occidentalului. Ce au in schimb ? Saracie, invrajbire, izolationism si o noua dictatura care isi asasineaza, in strada, opozantii. Maica Rusia a ajuns un biet putinistan

 37. Rusii sunt praf. Dronele cu AI sunt viitorul pe campul de lupta , nu recruti cu lopeti de infanterie. Daca ii ducea capul pierdeau de 10 ori mai putini. Norocul ucrainienilor ca nu i-a dus(pana acum).

 38. Dacă as fi…soldat/general rus, as identifica și elimina dușmanul real : dictatorul și lașii din anturajul lui. Mi-ar ajunge un încărcător. Concluzia: rusnacii sunt LAȘI.

 39. In concluzie este un razboi de uzura, blocat pe actuala linie a frontului, care nu poate suferi decat modificari minore. Blocajul va continua si in 2024, poate si mai mult. Un avantaj vad totusi pentru ukrainieni: cam toate teritoriile ocupate pot fi/sunt sub lovitura artileriei de mare precizie, sau ale bombelor cu ghidaj, plus grupurile de sabotaj care actioneaza in spate. Nu mai vorbesc ca oricand Crimeea poate fi izolata prin lovirea podului, din ce in ce mai atacabil cu noile sisteme. Deja majoritatea flotei ruse a cam abandonat Sevastopolu refugiindu-se la Novorossisk, lucru de neconceput in primul an al razboiului. Practic rusii se simt confortabil doar pe frontul de nord.

 40. Cât orcii se mai scarpină la ceafă ucrainenii le-au mai bubuit un corvet „Ivanovets” ce nume simbolic.

 41. Putin si conducatorii rusilor sunt niste criminali! Ma gandesc la cei peste 500 de copii ucisi. Nu mai zic de zecile si sutele de mii de morti si raniti de pana acum din acest razboi nebun!

 42. După alegeri urmează: „Un nou val de mobilizare, rubla în scădere și represiuni mai dure?”.Asta vor nespălații propagandei orcesti.Stiti bancul cu orcii?Un orc mort este un orc bun.Hihihihaha!Sa ne facem nevoile drept în gura trolilor rusnaci,netezi la creier.Cine are diaree are întâietate.

 43. professore ai uitat sa mentionezi maidan nuland coup d’etat in 2014 si dolul in grup cu trump complice la incalcarea acordurilor Minsk 1 and 2 esti prea „pro democratie” ca sa fii cinstit intelectual speli creiere cu elegantza

 44. Mai era o viorica dar a fost PM și cred că toate vioricile sunt tute fără posibilități de vindecare.

 45. @lili/Vai ce miloasa esti. Dar la cei 12.000 de copii si 20.000 civili palestinieni ucisi ca pe muste de khazariii satanisti in Gaza, nu te mai gandesti? Plimba cioara cu gandurile tale de cacao, ca nu mai impresionezi pe nimeni.

 46. tomlin Tu ori esti cu capul,ori mananci propaganda putiniste pe paine si o borasti pe Cotidianu. Oricum a fi,tot un porcovan esti.

 47. Iar au aparut 2 ….Bursuci.E de bine ca redactia Cotidianul s-a decis sa ma contreze si sa-si demonstreze natoismul multilateral dezvoltata.Go Putin,hai ca se poate pana la Nistru sa-l facem canal navigabil Marea Neagra-Marea Baltica unindu-l cu Vistula.Daca vrei ceva prospatura o bucsam si segmentam pe Muia Sandu si ti-o dam ofranda ca fecioara.

 48. @arkan:

  Foarte bine spus ‘Occidentul nu a trecut testul Putin’. Completare: urmeaza blatul cu Rusia, ca la Yalta si Malta.

 49. @Paulian I. pune deacu mâna pe gramatică că te faci de râsul râsului! Și agramat, și insistent!

 50. Orice membru Nato cu exceptia USA care vrea sa-i imbarlige pe aliati stie ca Ucraina nu va fi niciodata in Nato. Vorbiti degeaba.

 51. lilipili 21.51- mamaie doaga matale e singura? Mâzgălești p-aci de 500 de copii uciși, pe Aleea Îngerilor sunt muuult mai mulți uciși de iubiții tăi urcăcaci cu tancuri, avioane rachete timp de 10 ani ! Despre cei 500 000 de copii irakieni care ,,AU MERITAT Să MOARĂ” conform coțofenei amerloce madline alîntunericului știi ceva , îți pasă, te doare ? Dacă au fost uciși de amerloci e chiar bine nu? SLAVĂ PĂCII, ucigașilor de copii !

 52. Zice una :
  „Putin si conducatorii rusilor sunt niste criminali! Ma gandesc la cei peste 500 de copii ucisi”
  Da ! Și pentru asta Putin este dat în urmărire generală.
  Câți copii, femei și copiii a ucis Bibi în Gaza știi ?
  Cam de zece ori mai mulți ! 😎
  Dar ăla e koucher , nu ?!

 53. tomlin spune:
  16 MART. 2024 LA 21:50

  Postare falsa semnata de catre personajul fictiv colectiv al Redactiei Cotidianul, cea care permite asa ceva ! Asa a invatat la UBB, o alta forma de cenzura.

 54. @esoape…iatzi pilulele…
  jermanii si shaponezii sint cauza nenorocirii lumii..
  vor sta jos acolo unde este locul…nu au decit sa shurubareasca si sa tinichigereasca…
  altecva nimic…oricum sint popoare lipsite de imaginatie si flexibilitate in gindire
  niste inchipuitzi…de car trebuie sa iti fie mila si sa-i tzii jos pentru ca nu merita respect

 55. Un imperiu bagat inutil in razboi cu toata lumea de tov.khazar Putin, la al 14 Congres reales, nu are cum sa dikteze pacea Omenirii.
  Dar nici shi cu Ukracii lor nu se poate voorbi altfel. Treaba se va rezolva politic ca in WW2, ca la Nurenberg, cand Putin, la fel ca Sadam Hussein, plus kloaka lui, vor fi judecatzi, impreuna cu kamunizmul lor=URSS, pentru ca aceste alogenii in conditziile cand Planeta se topeshte, sunt un real pericol, mai ales ca Rabyiile lor au dat faliment cu toate ideologiile lor, crezandu-se pe post de zei, de fapt cu ka laba lor, nishte handicapatzi puierili ce se joaca cu focul. Ka ka khazarii nu e nimeni=dar sa fie sange, da mult sange, mai ales de creshtin ca la Marele Macel Pobeda. Tov.Pomponel Lenin, inca conduce spre fericirea khazarimii, lumea slava subjugata, nu numai de el, ex.Trotzky cu dictatura lui cea mai sangeroasa, mai ceva ca in Orient. Ash zice ca alternativa la lumea aceasta interlopa, sa se creieze statul lor de popor ales, tribul 13, ori 14 (13/14) Fortul Jilava, sa vedem daca la Oculta Mondiala le da mana sa-i mai finantzeze, mai ales ca s-a scris ca cu mana lor, shi-o trosnesc. Ka kakaia, moneda sa sustzina kestia asta, mai ales fara acoperire??? Madoff le-a aratat ce se intampla cand se fura intre ei, ca pe vremea lui Antonescu, hulit disgratzios de ei, protejandu-le averurile, shi ei nu erau pe front, doar la maturat zapada. Daca cashtiga erau trimisi in Republica lor cu capitala Birobyjan, shi oricum nu au fost dat la Hitler. Trebuie sa fi imbecil sa spui Romania Gaza are!!!, nu asha Bubyko???
  O zi buna.
  Con
  P.S. Ka khazarii profita de mamaligari shi traiesc pe pensii speciale, stat parale une numai pentru unii, shi asta cand totzi preshedintzii khazari, cum spunea Pata/WC, s-au pishat pe noi. Acushi vine Weisel, cetatzean HU, ca sa ia birul ka sa faca el khakaretzul mare.

 56. NATO e un scut eficient atâta timp cât înțelege să fie pregătită pentru orice. Nu știu dacă Ucraina poate intra în NATO, dar știu cu certitudine că rușii trebuie scoși de acolo cu orice preț. În timpul războiului rece rușii au stat în banca lor pentru că se simțeau amenințați. Când proasta de Europa și tâmpitul de Trump i-au băgat prea mult în seamă, au trecut la atac. Rușii trebuie scoși din Ucraina și izolați. E timpul să li se spună unde le e locul.

 57. Tot respectul pentru profesorul Walt, din păcate însă viziunea sa despre neutralitatea Ucrainei și rolul NATO nu mai reprezintă curentele de gândire actuale din SUA. Astfel, tot mai mulți politicieni americani și experți discută activ despre RETRAGEREA Americii din NATO și înlocuirea sa cu o organizație de securitate a UE. Pas logic și necesar de mult timp, însă mai bine mai târziu decât niciodată, nu ?

  Este la fel de important cum vad specialiștii ruși încheierea conflictului armat din Ucraina. Iată ce scria recent istoricul Sergei Karaganov, omologul lui Walt din Moscova, ba chiar mai influent, pe această temă:
  ” Va fi o victorie cu adevărat parțială dacă eliberăm patru regiuni. Va fi o victorie ceva mai mare dacă eliberăm întregul est și sud al Ucrainei de astăzi în următorii doi ani. Dar va rămâne totuși o parte din ea cu o populație ultranaționalistă și mai amărâtă, pompată cu arme – o rană sângerândă care amenință cu complicații inevitabile și un nou război.

  Poate că cea mai gravă situație poate apărea dacă, cu prețul unor pierderi enorme, eliberăm întreaga Ucraine și rămânem în ruine cu o populație care ne urăște în mare parte. „Redresarea” sa va dura mai mult de un deceniu. Orice opțiune, în special cea din urmă, va distrage atenția țării noastre de la a face un pas urgent necesar pentru a-și muta accentul spiritual, economic și militar-politic către estul Eurasiei. Vom rămâne blocați în vest, fără perspective în viitorul apropiat, în timp ce Ucraina actuală, în primul rând regiunile sale centrale și de vest, vor distruge resursele manageriale, umane și financiare din țară. Aceste regiuni au fost puternic subvenționate chiar și în perioada sovietică. Cearta cu Occidentul va continua, deoarece va susține un război civil de gherilă mocnit „.

 58. Nu sunt misogin, dimpotrivă, iubesc femeile, dar cele câteva care intră la comentarii pe aici , nu neaparat prin ideile pe care le susțin, dar și prin felul în care o fac , parcă vor cu tot dinadinsul să-i scuze pe misogini .
  Noroc cu Ilenele , cu Core , care le mai salvează și-și salvează prestigiul ajuns la cote îngrijorătoare în urma prestațiilor ce prea aduc aminte de cea mai veche meserie din Lume 😎
  Să sperăm că e vorba doar de niște travestiți , că tot sunt la modă 😉

 59. Stoltenberg are dreptate, Ucraina este mai aprpoape ca niciodata de aderarea la criminala alianta NATO! Din surse confidentiale eu am aflat si data cind se va intimpla aderarea ! Este in prima zi dupa Pastele Cailor, sau la Calendele Grecesti sau mai bine-zis in 32 februarie anul 202224 !

 60. Ce criterii respecta Islanda pentru a fi in NATO. Islanda a fost ocupata de SUA cand Danemarca a fost ocupata de Germania. Islanda nu era atunci independenta ci parte a Danemarcii. Islanda a fost fortzata sa devina independenta cu toate ca nu dorea. Dupa WW2 au fost cel putzin 3 referendumuri in Islanda care au solicitat ieshirea tzarii din NATO dar dorintza Islandezilor a fost ignorata de calaii nazishti care conduceau acum SUA: Werner von Braun, Shiro Ishi shi altzii.

 61. Ba, Marchievici, tie chiar nu ti-e pic de rusine sa fii GOARNA lu Rasputin? Ai muitat cum rageai ca URSS isi revendica „teritoriile istorice”? Acum o intorci din condeiul TOXIC si dejectezi „impiedicarea Ucrainei de a intra in NATO”? Mai bine abordai tematica FARSEI MONSTRUOASE cu „realegerea” lu IDOLU tau, cel maim iubit fiu al popoarelor rusificate din IMPERIUL COLONIAL SOVIETIC!!!

 62. Cel mai mare producător de petrol din Rusia raportează profituri record în 2023, în creștere cu 47%
  Cum „fentează” Putin sancțiunile Occidentului? Cel mai mare producător de petrol din Rusia raportează profituri record în 2023, în creștere cu 47%

  Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, a raportat o creștere uriașă a profitului net în 2023, ajungând la 1.300 de miliarde de ruble (echivalentul a 14,07 miliarde de dolari), în ciuda sancțiunilor occidentale impuse odată cu declanșarea războiului din Ucraina.

  Occidentul a impus sancțiuni ample împotriva exporturilor de energie ale Rusiei ca răspuns la intervenția militară din Ucraina în februarie 2022, însă Rosneft a „fentat” aceste blocaje și a reușit să-și îmbunătățească performanța financiară atingând un nivel al profitului cu aproape 50% mai mare decât în 2022.

  Produția totală de țiței și gaze condensate a Rosneft a ajuns la 193,6 milioane de tone în 2023, fără a fi oferită o comparație cu anul precedent. În total, producția de hidrocarburi a atins 269,8 milioane de tone, incluzând 92,7 miliarde de metri cubi de gaze.”

 63. Domnule IQ100, i-a spune tu cine are către 1000 baze militare și în curând 1001 cu cea de la Kogălniceanu, care, toate, sunt dovezi exemplare de pacifism. Dacă ghicești îți dau:IQ 1000+1 și poate și un șut în dos că văd că ești lipsit de cap! Ponimaieși, ok, Parakalos, La arla marla codușarla….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.