”Ultimul dictator din Europa” respectă opțiunea europeană a Republicii Moldova

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenco se află într-o vizită de două zile în Republica Moldova. În cadrul discursurilor sale la Chișinău, liderul de la Minsk a declarat că țara sa respectă opțiunea europeană a Republicii Moldova, nu a încercat să promoveze aderarea la Uniunea Vamală, din care Belarus face parte, și a specificat că nu sunt motive de înrăutățire a relațiilor bilaterale dintre țările noastre ca urmare a semnarea Acordului de Asociere RM-UE, ci dimpotrivă relațiile economice și comerciale au noi oportunități de dezvoltare.

Declarații în acest sens au fost făcute de șeful statului Belarus în cadrul unei conferințe comune cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, relatează UNIMEDIA.

„De la ultima întâlnire bilaterală, oficială, la Minsk dintre președintele Republicii Moldova și cel al Balarusului au trecut nici mai mult, nici mai puțin de 14 ani, dar asta nu înseamnă că relațiile cu Republica Moldova nu sunt prioritare pentru noi. În continuare noi vedem în Moldova un partener de încredere, un stat prietenesc și apropiat. Dezvoltarea relațiilor economice și politice cu țara voastră sunt prioritare pentru Belarus. Moldova este un partener comercial, economic important, fiind țara care ocupă locul 5 din statele CSI la capitolul schimbului de mărfuri. Din anul 2000, schimbul de mărfuri dintre țările noastre a crescut de de 5 ori”, a subliniat Lukașenco.

În continuare, Minskul își va concentra atenția pe dezvoltarea relațiilor economice și comerciale. „În politică noi nu avem probleme”, a menționat președintele belarus, specificând că nu vede obstacole în relațiile cu Republica Moldova, ca urmare a semnării Acordului de Asociere cu UE.

În context, acesta a menționat că sancțiunile și embargourile Rusiei „nu trebuie dramatizate” și că producătorii noștri nu trebuie să se intre în panică, ci să se reorienteze spre alte piețe de desfacere. Belarus a refuzat să se alăture restricțiilor impuse de Rusia.

„Dimpotrivă, noi găsim mai multe oportunități pentru cooperare ca urmare a semnării Acordului de Asociere RM-UE. Puteți să vă încredeți în noi, în sprijinul nostru. Sunt convins că vectorii diferiți de integrare, Uniunea Europeană pentru Moldova și Uniunea Vamală pentru Belarus, nu trebuie să reprezinte un obstacol în relațiile bilaterale. Vă doresc tuturor, moldovenilor, sănătate, toate celelalte noi vom cumpăra. Vreau să vă doresc pace, bunăstare și dezvoltare”, a conchis liderul de la Minsk.

Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 24-25 septembrie, la invitația președintelui Nicolae Timofti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.