„Un atac la imaginea și suveranitatea României în clădirea Parlamentului European”

SCRISOARE DESCHISĂ
– Domnului Crin Antonescu, Presedintele Senatului Romaniei
– Domnului Valeriu Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor
– Domnului Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene
– Domnului Titus Corlatean, Ministrul Afacerilor Externe
– Liderilor Grupurilor politice a Europarlamentarilor romani
– Domnului Ambasador Mihnea Motoc, Seful Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana
Spre stiinta: Domnului Klaus Welle, Secretar General al Parlamentului European

„UN ATAC LA IMAGINEA SI SUVERANITATEA ROMANIEI IN CLADIREA PARLAMENTULUI EUROPEAN

in holul situat imediat in dreapta intrarii in cladirea Altiero Spinelli a Parlamentului European (PE) dupa ce se trece de controlul de securitate, se afla amplasate de cateva zile un numar de 21 de panouri de prezentare de peste 2 metri inaltime pe care sunt prezentate personalitati din diverse tari ale UE, laureate ale premiilor acordate de aceasta inalta institutie Comunitara pe anul 2012 unor personalitati si institutii neguvernamentale pentru activitati civice remarcabile – distinctia purtand denumirea de “Civi Europaeo Praemium” (European Citizens’ Prize). Acordate prin decizia reuniunii anuale din data de 19 iunie 2012 a Cancelariei
premiilor pentru activitati cetatenesti la nivel european prezidata de d-na Anni Podimata, Vicepresedinte PE, aceste premii au fost decernate in public la sediul PE unui numar de 37 de personalitati reprezentative si ONG-uri in cadrul unei reuniuni speciale desfasurata in perioada 7 – 8 noiembrie a.c.
Revenind la panourile care popularizeaza aceste premii si pe titularii acestora, fiecare panou montat in holul de la intrarea PE prezinta unul sau doi dintre castigatori, intr-o configuratie publicitara simpla: sus – numele domeniului pentru care s-a acordat premiul; sub titlu, in partea stanga, cu majuscule de mare dimensiune – tara de cetatenie a laureatului, iar dedesubt
– numele acestuia, iar in dreapta acestora – o fotografia castigatorului; sub ele, pe o suprafata de circa 2/3 din panou si pe toata latimea acestuia, este prezentata motivatia acordarii premiului pe 3 coloane: cea din stanga – in limba tarii cetateanului premiat, cea din centru – in lb. engleza, iar in dreapta – in lb. franceza.
Laureatul roman al premiului “Civi Europaeo Praemium” pe anul 2012 este pastorul reformat Kato Bela. Motivatia, conform inscrisurilor in lb. engleza si franceza, este urmatoarea: “In anul 1990 Bela Kato a fost unul dintre primii pastori ai Bisericii Reformate care a recunoscut rolul social al bisericii. Pastorul a contribuit la intarirea societatii civile printr-o diseminare continua a modelelor occidentale adaptate la conditiile din Romania”. De ce am apelat la traducere si nu am preluat direct textul scris in limba oficiala a tarii a carei cetatean este d-l Kato, adica in romana? Fiindca NU EXISTA, pe marele panou purtand titulatura “ROMANIA”, prima coloana ce ar fi trebuit sa fie redactata in limba tarii de origine a laureatului, adica in ROMANA, fiind scrisa in limba maghiara. Unica concluzie logica este aceea ca ne aflam in fata unei actiuni iredentiste premeditate desfasurata sub obladuirea unor persoane din cadrul aparatului de lucru al Secretariatului General al PE, reprobabila eroare regasindu-se singular numai in cazul panoului Romaniei.

Vinovatia functionarilor PE este agravata si de faptul ca ofensa adusa Romaniei este repetata si in “Official Journal of the European Union” din data de 14.7.2012, partea C 208/3 (Notificari), in care a fost publicata”Comunication of the European Parliament concerning the European Citizen’s Prize – Civi Europaeo Praemium (2012/C208/05)” continand lista laureatilor acestui premiu pe anul 2012. Toate numele si functiile celor premiati sunt scrise in limba tarii a caror cetateni sunt (inclusiv in limba greaca folosind caractere alfabetice elene), cu o singura exceptie: functia si profesia pastorului reformat din Romania sunt mentionate in lb. maghiara!
Pentru evitarea repetarii in viitor a unor asemenea actiuni destinate decredibilizarii Romaniei si a imaginii internationale a tarii noastre, consideram ca se impune transmiterea imediata a unui protest conjugat al reprezentantilor autorizati ai institutiilor mentionate ca destinatare a scrisorii deschise, adresat Secretarului General al PE, d-l Klaus Welle, prin care sa se solicite
luarea in regim de urgenta a masurilor ce se impun pentru indreptarea imediata a situatiei create si sanctionarea celor care se fac vinovati.
Conform informatiilor detinute, imediat ce au au luat la cunostinta despre acest atac antiromanesc, atat Seful Misiunii Permanente a Romaniei la Uniunea Europeana, Ambasadorul Mihnea Motoc, cat si Europarlamentarul roman Ramona Manescu au decis sa inainteze separat proteste oficiale conducerii PE”.
Marius – Eugen Opran
Comitetul Economic si Social European – CCMI
Presedinte, Confederatia Patronala Nationala “UGIR-19032

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.