Un președinte cu un serviciu de protecție la pământ

Două evenimente din cursul lunii aprilie au atras atenția presei franceze asupra potențialelor breșe din sistemul de protecție și pază al președintelui Fracois Hollande. Este vorba de publicarea unor fotografii făcute chiar în incinta Palatului Elysee în care președintele era prezentat în compania actriței Julie Gayet, noua sa iubită. Câteva zile mai târziu, personalul de la Elysee a trăit câteva momente de panică, dupa ce în incintă s-a auzit un foc de armă – un membru al grupului care asigura securitatea președintelui a scăpat pistolul Glock 26 din dotare, iar acesta s-a descărcat.

Le Monde a urmărit toate aceste gafe impardonabile comise de Grupul de Securitate al Președintiei Republicii (GSPR) și a publicat o serie de dezvăluiri făcute sub protecția anonimatului de trei membri (polițiști și jandarmi) ai acestei structuri.

”Securitatea președintelui nu este asigurată”, este concluzia celor trei, scrie Le Monde.

Prima deficiență majoră, în opinia lor, este legată de sistemul de selecție a membrilor grupului de securitate. Potrivit surselor citate, în cadrul GSPR există cel puțin un ofițer care are mari probleme cu alcoolul, iar un altul care are probleme de ordin psihologic. Acesta din urma nu este capabil să facă față situațiilor stresante și uneori își părăsește postul din această cauză.

În al doilea rand, membrii GSPR nu sunt nici pe departe atât de bine pregătiți pe cât s-ar crede. Cele trei surse vorbesc despre condiția fizică deficitară și rezultatele slabe la trageri. Vorbind despre polițistul a cărui armă s-a descărcat accidental, cei trei spun că acesta este cunoscut drept un agent care trage oriunde numai la țintă nu. Mai grav este că agenții GSPR refuză să meargă la trageri în poligoanele trupelor speciale, pentru a nu se afla că sunt un dezastru la acest capitol.

În cele din urmă, sursele Le Monde arată că serviciul este obligat să-și asume riscuri inutile, din cauza deficiențelor de la vârful structurii, dar mai ales din cauza președintelui Hollande, care, spun cei trei ofițeri, face tot ce-l taie capul.”Este foarte greu să-i asiguri securitatea”, spune unul dintrei ei, amintind de băile de mulțime inopinate și de escapadele secrete ale președintelui.

Se mai adaugă la acestea omiterea constantă a verificării amănunțite a mașinii prezidentiale blindate, folosirea unor șoferi care nu pot conduce cu viteza foarte mare și folosirea pe toata durata anului a pneurilor de iarna pentru mașinile din coloana prezidențială.

Publicarea acestor informații din interiorul sistemului de securitate al președintelui nu poate fi decât o altă dovadă a breșelor existente, dar și un indiciu că relațiile dintre membrii acestei structuri sunt cât se poate de tensionate. GSPR este format din polițiști și jandarmi. Fostul președinte Nicolas Sarkozy a preferat să pună aceste sarcini pe umerii unei singure structuri – Poliția Națională. Holalnde a revenit însă și a recurs la reangajarea jandarmilor, însă aici au aparut problemele amintite mai sus.

”Era foarte simplu să-l răpești. A fost un aparat foto. Dar putea fi foarte bine și o arma”, spune unul dintre cei trei agenți, făcând referire la fotografiile cu Hollande și Gayet făcute in incinta Palatului Elysee.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.