Un sondaj amabil cu Elena Udrea

A început să „curgă” cu sondaje. Casa de cercetare a consilierului directorului SRI ne prezintă un sondaj cu destule semne de întrebare în ceea ce priveşte credibilitatea lui.

Elena Udrea, plasată pe locul 3

La nici 24 de ore după apariţia primului sondaj al acestei toamne a fost dată publicităţii încă o cercetare de piaţă. De această dată este vorba de INSCOP-ul domnului Remus Ştefuleac, cunoscut mai puţin ca sociolog şi mai mult ca un fel de consilier al directorului SRI, George Maior.

La fel ca şi sondajul de duminică, şi acesta vrea să ne convingă că Victor Ponta este lider confortabil în cursa pentru Cotroceni (nimeni nu neagă că social-democratul este în acest moment pe primul loc), dar vine şi plusează în acest sens. Concret, se inoculează opiniei publice că, în turul II, mai mulţi dintre votanţii candidaţilor perdanţi în primul tur se vor îndrepta spre Victor Ponta. Şi, o altă noutate: Elena Udrea beneficiază de un scor ceva mai bun decât în sondajul „Avangarde” şi este plasată pe locul 3 în „top”. Cu siguranţă şi următoarele sondaje – îl aşteptăm şi pe cel al consilierului premierului, Dan Sultănescu – vor fi foarte amabile cu Elena Udrea. Procentele acordate Elenei Udrea reprezintă un semnal de neîncredere în sondajul prezentat luni. Sondajul INSCOP nu ne convinge că este real şi în ceea ce priveşte alte două aspecte. Primul: doi independenţi au împreună 5,6%, ceea ce reprezintă ceva de domeniul SF în cazul unor alegeri prezidenţiale. Al doilea: cei de la INSCOP ne spun că din răspunsurile primite rezultă în turul I o prezenţă la urnă „sigură” de 55,7% plus încă vreo câteva procente ale unor respondenţi care susţin că „probabil” vor veni la vot. Prezenţa estimată de INSCOP o depăşeşte pe cea din 22 noiembrie 2009, ceea ce pare necredibil. Atunci miza era una extraordinară, se înfruntau două mari tabere: una pro şi alta anti Băsescu. Acum miza nu mai este de aceeaşi natură şi este greu de crezut că în turul I va ieşi atâta lume la urne.

Votul în turul I

  1. Victor Ponta (Alianţa PSD-UNPR-PC) – 41,1%

  2. Klaus Iohannis (ACL –PNL/PDL) – 28,8%

  3. Elena Udrea (PMP) – 8,1%

  4. Călin Popescu Tăriceanu (PLR ?) – 6,7%

  5. Monica Macovei (independent) – 3,5%

  6. Corneliu Vadim Tudor (PRM) – 3,2%

  7. Dan Diaconescu (PPDD) – 3%

  8. Kelemen Hunor (UDMR) – 3%,

  9. Ioan Ghişe (independent) – 2,1%

  10. Szilagyi Zolt (PPMT) – 0,5%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.