Urmele CIA și gogoșarii murați de pe Batiștei

Bucureștenii aflați în plimbare și nu numai aceștia (orice persoană în trecere pe strada Batiștei până în 2012) aveau ocazia să admire secretul CIA devoalat recent în Der Spiegel de fostul președinte Ion Iliescu.

Mânat de nostalgia tinereții revoluționare când călca pragul fostului ARLUS (Asociația Română pentru Legături cu Uniunea Sovietică astăzi sala ARCUB) din imediata apropiere a ambasadei SUA, Iliescu s-a gândit că nu ar strica să dea puțină culoare furiei germane împotriva NSA. Fie că aveai treburi juridice la Înalta Curte de Casație și Justiție, fie că pur și simplu erai în trecere pe lângă cocheta bisericuță de pe strada Batiștei colț cu General David Praporgescu, era aproape imposibil să nu te întrebi ce caută acolo paznicii înarmați ai sereiului, îmbrăcați în combinezoane maronii.

Vizavi de biserica Batiștei, pe terasa de la parterul unei clădiri cu geamuri de sticlă opace, își mâncau liniștiți salata excelentă de gogoșari murați (după rețetă basarabeană), zi de zi, o gloată de avocați, inculpați, grefieri, mai toți martorii din dosarele ICCJ, dar și revoluționarii Asociației 21 Decembrie de peste drum. Sub contrafilajul camionetei cu număr american, parcată strategic chiar în fața locașului dumnezeiesc, foarte aproape de fostul sediu al Ambasadei SUA la București.

Aceeași salată minunantă era savurată și de angajații birourilor CIA, din blocul turn cu geamuri opace, după ce parcurgea vreo 6 etaje cu liftul pentru alimente. Asta pentru că liftul obișnuit pentru persoane nu oprea la acel etaj decât pentru angajații dotați cu niște cartele speciale, o chestiune care
nu i-a putut opri pe ziariștii curioși să arunce o privire la tablourile lui George Bush împrăștiate pe pereții holurilor de la intrare. Credeți sau nu, în aceeași clădire cu CIA, activa și o redacție plină ochi cu jurnaliști sportivi.

Concubinajul pașnic dintre ziariștii, cetățenii și spionii CIA mâncători de salată din gogoșari murați a fost tulburat în luna februarie 2007 de niște tineri drăcoși ce încercau să fotografieze clădirea. Evenimentul s-a lăsat cu niște pumni în ceafă și picioare în fund primiți/primite de fotografii de ocazie chiar de la ocupanții camionetei americane parcate în fața bisericii, contrafilorii, dar și de la paznicii români în combinezoane.

Isteria SRI cum a fost numit episodul nu a făcut multă vâlvă în presă, dar a lăsat urme în intersecție.

Astăzi, în buricul Capitalei, pe Batiștei colț cu Praporgescu puteți admira în voie un indicator tip Fotografiatul interzis, cât roata carului, similare celor puse de comuniști în apropierea unităților militare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard O. Ohanesian 147 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.