Victor Ponta a tăiat copios din bugetul DNA

În 2012 şi 2013, Victor Ponta a suplimentat bugetele instituţiilor de forţă. Acum, a operat tăieri drastice la nivelul Ministerului Public. Fapt fără precedent: DNA protestează public privind alocările pentru 2015.

În 2012 şi 2013 a dat, acum a luat

De când a preluat şefia guvernului (7 mai 2012), Victor Ponta a avut mereu grijă de DNA, mărind în permanenţă bugetul instituţiei. La un moment dat, Ponta chiar a fost criticat pentru că suplimenta bugetele instituţiilor de forţă, exact cum proceda şi Emil Boc. Lovitură de teatru joi 11 decembrie. Pe site-ul DNA a apărut un comunicat de presă de PROTEST, prin care se arată că bugetul pe 2015 este mai mic decât exerciţiul bugetar din 2014 şi se mai precizează că volumul uriaş de dosare aflate în lucru necesită o sumă mai mare.

DNA acuză un minus de 31,94%

Redăm integral comunicatul DNA :

În urma publicării, pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice, a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (D.N.A) a constatat următoarele:

  1. În anexele la proiectul de lege sus menţionat nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015.
  2. Din analiza filei centralizatoare pentru întregul Minister Public se constată că valoarea bugetului este cu 31,94 % mai mică decât execuția bugetară pe 2014. În plus, între diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc și o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcționări a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanți, materiale și servicii cu caracter funcțional).
  3. Subliniem că, luând în considerare fondurile minime necesare bunei funcționări a activității în anul 2015, conducerea D.N.A. a solicitat inițial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent în lei), în comparație cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Solicitarea inițială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiției, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat, să aibă în vedere, atât valorile cerute, cât și menținerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare.
  4. Aducem în atenția opiniei publice că, raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, instituția a indisponibilizat bunuri și bani în cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro.

Laura Codruţa Kovesi: „Colegii mei au sunat insistent la Ministerul Finanţelor şi nimeni nu a vrut să le dea nicio informaţie”

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, declară că suma de 25 de milioane de euro este suma minimă cu care poate funcţiona DNA şi că nu a primit deocamdată niciun răspuns de la Ministerul Finanţelor.

Potrivit legii, trebuie să avem filă distinctă de buget pentru DNA, aşa a fost mereu. Suntem o structură a Ministerului Public, sper ca toţi procurorii din Ministerul Public să primească bani în plus, dar legea prevede clar că trebuie să avem filă distinctă pentru DNA.

Domnul ministru poate să rezolve această neînţelegere.

În 2013, procurorii din DNA au indisponibilizat bunuri de 300 de milioane de euro, în 2014, în primele zece luni – 200 de milioane de euro şi am solicitat un buget de doar 25 de milioane de euro. Este suma minimă să putem funcţiona şi să nu se blocheze activitatea.

Această problemă că trebuie suplimentat bugetul am cerut-o de la intrarea în vigoare a noilor coduri, în contextul noilor prevederi.

Colegii mei au sunat insistent la Ministerul Finanţelor şi nimeni nu a vrut să le dea nicio informaţie”, a declarat Kovesi la Digi24.

Ministrul Darius Vâlcov susţine că nu s-a schimbat nimic la DNA

Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru buget a declarat joi, după apariţia comunicatului DNA. că bugetul instituţiei a rămas neschimbat pentru 2015, existând diminuări de cheltuieli doar în ceea ce privește personalul insituțiilor. „La minsterul Public unde se află și DNA și care va avea fișă separată, toate alocările pentru bunuri, servicii, investiții, capital și alte cheltuieli, toate acestea cresc față de anul acesta. Nu s-a modificat nimic față de anii trecuți. Există diminuări de cheltuieli doar la personal. Valoarea bugetului pe 2015, este cu 31,94% mai mică decât în 2014. Dar per ansamblu, bugetul este mai mare anul viitor decât în 2014”, a spus Darius Vâlcov. După cum se vede, din replica ministrului de resort, rezultă clar că în comunicatul dat publicităţii DNA a avut dreptate. „DNA va avea fişă”, spune Vâlcov, deci confirmă lipsa fişei separate. Spunând că vor fi reduceri de cheltuieli de personal, Vâlcov recunoaşte astfel existenţa unor reduceri. În comunicatul DNA nu s-a precizat de unde s-a redus, ci s-a arătat că este o reducere generală.

Lista baronilor locali cu „probleme”

Condamnaţi
Constantin Nicolescu (PSD) – CJ Argeş (demisionat) (9,6 ani – sentinţa nu este definitivă)
Ioan Cândrea (PSD) – CJ Sibiu (1 an cu suspendare – sentinţa nu este definitivă)
Florin Ţurcanu (PNL) – CJ Botoşani ( 6 luni cu suspendare – sentinţa nu este definitivă)

Arestaţi preventiv
Cristinel Bîgiu (PSD) – CJ Buzău
Aristotel Căncescu (PNL) – CJ Braşov

Arestaţi la domiciliu
Adrian Duicu (PSD) CJ Mehedinţi
Mircea Moloţ (PNL) – CJ Hunedoara
Horia Uioreanu (PNL) – CJ Cluj (şi dat demisia)

Cercetaţi sub control judiciar
Titu Bojin (PSD) – CJ Timiş
Nicuşor Constantinescu (PSD) – CJ Constanţa
Mircea Cosma (PSD) – CJ Prahova

Trimişi în judecată
Liviu Dragnea (PSD) – fost preşedinte CJ Teleorman
Marian Oprişan (PSD) – CJ Vrancea
Gheorghe Bunea Stancu (PSD) – CJ Brăila (revocat)
Borboly Csaba (UDMR) – CJ Harghita
Horia Uioreanu (PNL) – CJ Cluj (şi-a dat demisia)

Urmăriţi penal
Ion Prioteasa (PSD) – CJ Dolj
Silviu Ciupercă (PSD) – CJ Ialomiţa
Paul Stănescu (PSD) – CJ Olt
Dragoş Benea (PSD) – CJ Bacău

Update: Kovesi a obţinut cele 5 milioane tăiate

După discuţiile dintre Laura Codruţa Kovesi şi ministrul Darius Vâlcov, lucrurile s-au lămurit şi DNA va obţine cele 5.000.000 lei pe care i-a solicitat iniţial, sumă care a fost dată. Conform unor surse citate de B1TV, în cadrul discuţiilor s-a afirmat ba că procurorul general ar fi renunţat la sumă, ba că Ministerul Finanţelor ar fi operat greşit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.