Vincent van Gogh, adjudecat pentru 66,3 milioane de dolari

Vincent van Gogh nu trădează pentru cine îl iubeşte. L’Allée des Alyscamps, un magnific peisaj pictat la Arles în toamna lui 1888, a fost vândut pentru 66,3 milioane de dolari (aproape 60 de milioane de euro), în noaptea newyorkeză de la Sotheby’s. Tabloul a fost estimat la suma de 40 de milioane, iar o luptă între un colecţionar asiatic şi alţi potenţiali a făcut să se schimbe preţul final. De altfel, un alt tablou al lui Van Gogh, Portretul doctorului Gachet, fusese adjudecat în 1990 pentru 82,5 milioane de dolari.

La licitaţia de la Sotheby’s s-a încasat suma de 368.344.000 de dolari, cea mai mare din ultimii şase ani la o licitaţie. Numai pentru şase capodopere semnate Claude Monet s-a încasat suma de 115.378.000 de dolari. În top s-a aflat tabloul cu Nuferi, ce a plecat în licitaţie de 25 de milioane de dolari, iar la sfârşit a fost adjudecat pentru 54.010.000, cel de-al doilea rezultat de top obţinut de artist. Pablo Picasso continuă să ocupe un loc important în inimile colecţionarilor. Femeie şezând pe un fotoliu, lucrare estimată între 12 şi 18 milioane, a fost în câteva minute adjudecată pentru 29.930.000 de dolari.

Licitaţia de artă de la Sotheby’s în care Van Gogh a fost vândut cu suma de 66,3 milioane de dolari

Sculptura lui Alberto Giacometti intitulată Femeie a fost cumpărată pentru 16.154.000 de dolari. În timp ce un ulei pe pânză ”Pommes dans l’atelier”, provenind din colecţia lui Jerome H. Stone, a plecat de la 3 milioane de dolari şi a fost vândut pentru 7.082.000. Stagiunea de primăvară de la New York a inflamat investitorii şi pasionaţii de artă.

Recordul mondial pentru un tablou la licitaţiile de artă a fost de 142,4 milioane de dolari, obţinut pentru tripticul Trei studii pentru Lucian Freud al lui Francis Bacon, adjudecat în 2013 la New York.

Rivala casă de licitaţii Christie’s a propus, de asemenea, opere de artă modernă şi contemporană ce au fost vândute la suma de peste 1 miliard de dolari. Toţi ochii s-au oprit asupra tabloului Les femmes d’Algère de Picasso, estimat la 140 de milioane de dolari, cel mai cunoscut exemplar realizat de maestrul cubismului între 1954 şi 1955 care are de altfel 15 versiuni. De asemenea, celebra sculptură a lui Giacometti L’homme au doigt (Pointing Man) a fost estimată de experţi în jur de 130 de milioane de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.