Vizita lui Băsescu în Statele Unite, un mare mister

Anul 1981, în Uniunea Sovietică, Leonid Brejnev este preşedinte şi armata sovietică este activă în Afganistan, unde luptă împotrivă talibanilor. Presa rusească nu e liberă, nici informată despre cele mai elementare întâmplări care se petrec într-o societate deschisă. Află sau publică numai ce vrea Kremlinul. Nu este vorba de accidente nucleare sau tensiuni în sânul Partidului Comunist, ci despre informaţia care e la îndemâna orcărei prese care se respectă, adică vizita unui şef de stat într-o altă ţară.

Treizeci de ani mai târziu, în 2011, în cealaltă parte a lumii, Barack Obama e preşedinte şi armata americană e activă în Afganistan. Luptă cu acelaşi duşman, la fel ca ruşii în 1981, care nu a fost învins nici după trei decenii. Presa americană, odată respectată şi admirată în lumea întreagă, a făcut ciocul mic, să folosim o expresie autentică din limba română.

Exagerăm, bineînţeles, cu scopul de a demonstra cât de mult s-au schimbat lucrurile în rău în Europa şi în Statele Unite în privinţa democraţiei şi a presei.

Preşedintele României face o vizită în Washington, prima sa vizită din 2005, la aliatul (lui) cel mai important din lume şi aproape că nu ştim nimic cu două zile înainte de nepomenita vizita. Cea mai banală dintre toate ştirile pentru un ziarist – o vizită de lucru a unui şef de stat într-o altă ţară – a devenit o taină, ca o ştire de investigaţie. Ziariştii trebuie să folosească mijloace neortodoxe să afle informaţii despre un subiect de rutină.

Ce nu ştim:

  • Nu ştim scopul vizitei, în afară de bla bla bla-ul „pentru a finaliza unor acorduri bilaterale între România şi Statele Unite”
  • Nu ştim cu cine se întâlneşte
  • Nu ştim de cine este însoţit
  • Nu ştim cât durează vizita
  • Nu ştim de ce vizita are loc acum

Ambasada americană la Bucureşti nu a dat nici un comunicat (e drept că se mută în Băneasa), nici autorităţile de la Washington nu au făcut declaraţii oficiale. Nu există nici o ştire în limba engleză despre vizită. Presa română a dat o ştire seacă sâmbătă care anunţă vizita, dar cam atât. HotNews, agenţia de presă care nu foloseşte diacritice, dar are o relaţie bună cu partidul de guvernământ, a fost prima care a dat o ştire despre vizită.

Ce subiect se va aborda la Washington? Vize pentru români? Scutul antirachetă de la Deveselu, plus Rusia, plus ameninţări de la Est? Poziţia României privind acuzaţii despre închisori secrete CIA?

Au început să circule zvonuri săptămâna trecută despre vizita la Washington, dar tăcătorul de cuvânt de la Cotroceni nu a zis nimic, nu a confirmat, a tăcut.

Ce am aflat noi: Băsescu se întâlneşte cu Joe Biden, vicepreşedintele Statelor Unite şi bun prieten cu ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein. Speranţele lui Băsescu sunt legate de o întâlnire cu Obama.

Va avea loc? Se va întâlni cu Obama? Urmăriţi subiectul, deoarece nimeni nu ştie detalii la această oră, nici ziariştii de investigaţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.