Vladimir Putin l-a invitat pe Barack Obama la Moscova

Președintele Vladimir Putin l-a invitat pe omologul său american Barack Obama la Moscova, pentru a participa, anul viitor, la festivitățile prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial, a anunțat consilierul președintelui rus, Iuri Ușakov, scrie Ria Novosti.

Presa rusă relatează că un reprezentant al Casei Albe a precizat că președintele Obama nu își planifică nicio vizită în Rusia în viitorul apropiat, însă că o decizie clară va fi luată până la sărbătorile de iarnă.

La evenimentul menționat vor fi invitați un număr mare de lideri internaționali, iar printre ei se poate afla și Kim Jong-un.

Presa rusă notează că în 2005, la ceremoniile dedicate împlinirii a 60 de ani de la încheierea războiului mondial, invitația lui Putin a fost onorată de președintele George W. Bush, care a fost însotit la Moscova de tatăl său, fostul președinte George H.W. Bush.

Analiștii ruși apreciaza că nivelul de repezentare al SUA la acest eveniment va depinde de relațiile dintre Moscova și Washington. In acest moment este puțin probabil ca președintele Obama să accepte invitația, însă nu este exclusă prezența la eveniment a vicepreședintelui Joe Biden sau a președintelui Camerei Reprezentanților, John Boehner. În cel mai rău caz, Statele Unite vor fi reprezentate de ambasadorul la Moscova.

Potrivit Gazeta.ru, președintele Putin trece printr-o perioadă dificila la nivelul relațiilor interpersonale cu liderii internaționali și încearca să redeschidă o serie de canale de comunicare. În seara zilei de 22 decembrie, Putin va participa la o conferința telefonică împreuna cu președintele Franței, cancelarul Germaniei și președintele Ucrainei, pentru a vorbi despre situația din Ucraina.

La jumătatea lunii ianuarie, Putin va efectua o vizită în Cehia, la invitația președintelui socialist Milos Zeman. Vizita este prilejuita de marcarea eliberării lagărului de la Auschwitz de către Armata Rosie, dar președintele rus nu are programată o vizită și în Polonia. Comunitatea evreiască din Cehia a protestat împotriva vizitei lui Putin, subliniind că prezența sa nu mai are vreo relevanță, după politica adoptată în Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.