Voluptatea lacrimii

Mă enerva OTV-ul aşa cum mă enervează acum amestecul de boceală cu politică şi interviuri cu pretenţii. Amestecul acesta de spirit bulevardier cu abordare de tip premium încurcă pe toată lumea şi face victime de tot soiul. O serie de oameni care iubesc telenovela şi bidoanele cu lacrimi de la sfîrşitul acelor subiecte sunt pe neaşteptate agăţaţi în cîrligele politicii şi ale subiectelor serioase. Ce rezultă? O aiureală în toată legea. O doamnă interesată numai de marile accidente de circulaţie, de bătălia pe averea moştenită de băieţii lui Ion Dolănescu sau cei disperaţi să afle amănunte despre suferinţele Ilenei Ciuculete se trezesc dintr-odată că trebuie să înghită şi o analiză a unui parlamentar sau o dezbatere pe seama bugetului SRI. Teoretic, orice cetăţean are dreptul de a-şi vîrî nasul în asemenea subiecte. Practic, orice încercare se încheie cu nişte concluzii distorsionate. Doamna nu va înţelege la ce foloseşte Parlamentul şi de ce mai trebuie plătiţi cei din SRI.

Amestecul de subiecte duce cu sine un amestec de public. Un discurs de academician amestecat cu o manea dedicată unei neveste secerate de boală în floarea vieţii produce o aiureală totală. E ca şi cum un ministru ar intra din greşeală într-o tavernă cu beţivi sau cu puşti care trag pe nas. Amestecul acesta de lumi diferite naşte reacţii dintre cele mai ciudate, mai comice şi, uneori, chiar periculoase. În primul rînd, naşte confuzie şi o caricatură de înţelegere. Poate că un poem chinez recitat în mandarină ar stîrni mai mult interes decît un poem de Jacques Prévert recitat unor corturari afumaţi de la o nuntă ţigănească. Sunt de vină ei? Nici vorbă! Lumi diferite se încalecă iar nepotrivirea lor naşte un comic grotesc. Ca să înţelegem mai bine diferenţele dintre segmentele de public, să ne imaginăm un cititor de scandaluri mondene ajuns din întîmplare la o lectură de articol dintr-o pagină din Cotidianul. Un perete de sticlă izolează orice încercare de a trece de la un limbaj la altul. Nici una din lumi nu este mai bună sau mai rea. Nici una nu este de vină. Numai intersecţia lor neaşteptată încurcă lucrurile. Nu sunt un adversar de moarte al RTV. Mă deranjează însă practicile de la fostul OTV reluate pe alte televiziuni cu pretenţii. Nu mă enervează excesul de OTV-ism de pe RTV, ci amestecarea subiectelor serioase printre fuste, bîrfe şi lacrimi de crocodil. Amestecul de parlamentarism cu manea şi istoria artei trimite românul într-o confuzie din care se naşte circul cotidian. Cînd ţi-e lumea mai dragă el ţi-o citeşte în limbajul D’ale lui Mitică. Denisa Manelista şi Liviu Guţă au segmentul lor de public şi se potrivesc ca două picături de apă cu acesta. Cînd unul dintre ei trece în Revista de Istorie sau Guţă şi Adrian Copilul Minune vor să cînte într-un concert de la Ateneu, elefantul tropăie prin vitrină şi oaia începe să behăie prin biserică.

Nu existenţa de lumi diferite provoacă explozii, conflicte şi situaţii comice, ci încălecarea lor, amestecul şi schimbul nepermis de locuri şi de formule de exprimare.

Ce s-a întîmplat de la decesul Ilenei Ciuculete şi mai nou cu sfîrşitul Denisei Manelista este un exemplu de amestecare nepermisă de lumi, gusturi şi consumuri de media. Din păcate, separarea teritoriilor nu se produce de la sine. În cazul televiziunilor, obligaţia cade în sarcina DNA. Nu poţi să fii şi post de ştiri, şi de manele. Nu poţi să îţi ridici poalele în cap şi a doua zi să dezbaţi Raportul Anual al Curţii de Conturi a României. După o transmisie de la priveghiul unui interlop să sari la cheltuielile anuale ale DNA. Sau se poate, dar se ajunge la acest haloimăs care se prelinge acum peste toate şi amestecă rezultatele unei cercetări sociologice cu ultimele cuvinte ale unei maneliste şi apoi continuă cu gîngăvelile politice ale lui Gigi Becali iar la sfîrşit, un citat din Constantin Noica sau o propoziţie din Emil Cioran.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.