Zeci de companii off-shore s-ar afla în spatele RCS&RDS

Reţeaua de firme din jurul RCS&RDS, cel mai mare furnizor intern de servicii de cablu, cuprinde 30 de societăţi offshore înşirate Olanda, Cipru, Luxemburg, Insulele Virgine Britanice și Insulele Cayman.

Firele acestora se întind până la proprietarul fondului de investiţii global Everest Trus, miliardarul amercian Alan Grant Quasha.

Acestea sunt concluziile unei anchete făcută de către un consorţiu format din Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Rise Project şi Asociaţia Actorilor Europeni (EurActiv România) şi prezentate vineri la Bruxelles.

Ancheta arată ca grupul RCS&RDS, care deţine în jur de 60% din piaţa de cablu autohtonă, este controlat de discretul om de afaceri orădean Zoltan Teszari. Acesta apare în scripte doar cu 1,84% din compania de cablu, dar deţine 57,87% din acţionarul majoritar, Cable Communications Systems NV, companie înregistrată în Olanda, prin intermediul RCS Mangement SA.

La aceasta din urmă, Teszari controlează un pachet de 58,91% din acţiuni. Wayne Grant Quasha, 68 de ani, are origini britanice și activează la New York. La RCS, e acționar prin vehiculul de investiții Carpathian Cable Investment Limited.

Conform Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), piaţa de telecomunicaţii prin cablu wirless din România numără 1,244 de furnizori autorizaţi de servicii şi reţele de comunicaţii electronice. Majoritatea furnizorilor de la
nivel local sunt proprietatea companiilor care furnizează servicii de comunicații la scară mică și accesul la rețea pentru întreprinderi sau clienții rezidențiali se face în zone geografice limitate. Acești furnizori împărtășesc structuri de proprietate transparente şi ușor identificabile, spre deosebire de organizațiile mari, susţin autorii anchetei prezentată la Bruxelles. Conform sursei, structurile celor mai mari furnizori de servicii de internet sunt dominate de companii off-shore sau companii ca fiind caracterizate de structuri etajate de proprietate/proxy. Cele mai populare paradisuri fiscale pentru marii jucătorii români sunt Olanda, Cipru, Luxemburg, statul american Delaware, Insulele Virgine Britanice și Insulele Cayman, mai susţin autorii anchetei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.