PSD iese în public cu statistici inventate

Gabriela Firea Pandele şi procentul de 70%. Care a fost situaţia la alegerile din 2004 şi 2008. Câteva din mizele PSD pentru care pledează pentru un singur tur.

Gabriela Firea şi procentul de 70%

PSD şi-a aruncat în luptă toţi comunicatorii (inclusiv din partidele aliate) pentru a pleda împotriva alegerilor în două tururi a primarilor. Sunt transmise pe toate canalele de comunicare fel de fel de teme şi mesaje. Cele mai multe inventate. Un exemplu îl avem şi în afirmaţiile Gabrielei Vrânceanu Firea, făcute la Antena 3. „Se spune că alegerile în două tururi foloseşte cetăţeanului. În urmă cu câteva zile, domnul deputat Călin, statistician, a fost curios să vedem pentru ce luptăm în aceste zile. Cui foloseşte. Cetăţeanului? Nu. Şi a calculat că peste 70% din mandatele primarilor din România au fost obţinute cu peste 50%. (…) Se spune că cetăţeanul ar fi cel care ar avea de suferit. Cum? Dacă mergem cu toţii la vot în primul tur şi un candidat câştigă cu 30%, altul cu 20% etc… Deci cel mai bun considerat de comunitate se plasează în frunte. Ce se întâmplă în turul doi? Ceilalţi care au obţinut scoruri mici, neapreciaţi de comunitate, se coalizează politic să-l doboare pe cel care a fost considerat cel mai bun de către cetăţeni”, a spus Firea. Lucrurile nu stau chiar aşa cum încearcă să ne convingă comunicatoarea PSD.

O “eroare” de 20 de procente la primăriile de municipii

Posibila candidată a PSD la primăria Capitalei când spune că peste 70% din mandatele primarilor din România au fost câştigate cu procente peste 50%, se referă la alegerile din anul 2012, când în 90% din localităţile urbane, dar şi în multe localităţi rurale, PSD, PNL şi PC au avut candidat unic sub umbrela “colosului” USL, şi care în multe localităţi a “ras totul” obţinând procente însemnate. De asemenea, comunicatoarea PSD nu suflă un cuvânt privind ce s-a întâmplat la scrutinurile anterioare. Pentru că ar însemna o pledoarie pentru alegeri în două tururi de scrutin. Şi, atenţie, nici în 2012, la alegerea primarilor în municipii nu s-a înregistrat acel procent de 70% la care se referă Gabriela Vrânceanu Firea Pandele. Datele oficiale statistice arată astfel:

  • 2004: mandate în turul I – 1.295; mandate în turul II – 1.842

  • 2008: mandate în turul I – 1.707; mandate în turul II – 1.474

  • 2012: 22 capitale de judeţ – peste 50%; 18 capitale de judeţ – sub 50%

  • 2012: 33 municipii – peste 50%; 28 de municipii – sub 50%.

Procentual, situaţia este următoarea:

  • 2004: mandate obţinute în primul tur – 41%

  • 2008: mandate obţinute în primul tur – 53%

  • 2012: capitale de judeţ cu mandate peste 50% – 55%

  • 2012: municipii cu mandate peste 50% – 54%

Nici la oraşe, în 2012, procentul nu este cel făcut public de Gabriela Vrâncenu Firea Pandele. Nu ne pronunţăm încă în ceea ce priveşte ruralul, pentru că nu avem încă o statistică exactă. (Notă: nu am introdus în datele prezentate mai sus Bucureştiul unde situaţie diferă de celelalte municipii)

O parte dintre mizele PSD

Plecând numai de la situaţia municipiilor, se pot observa unele dintre mizele PSD în susţinerea acum a alegerilor într-un singur tur de scrutin. Vom analiza doar situaţia din municipiile capitale de judeţ. Dar atenţie, ce am „găsit” aici este valabil şi la celelalte nivele: municipii, oraşe sau comune importante. Avem următoarele mize:

  1. PSD are şanse să ia unele primării ale PNL obţinute sub „umbrela” USL

Bacău – unde liberalul Stavarache este grevat de o condamnare de 3 ani în primă instanţă. Râmnicu Vâlcea – aici primarul ales în 2012 a demisionat fiind condamnat. Timişoara – PNL este cam la egalitate cu PSD, iar Nicolae Robu este masacrat în presa locală controlată în majoritate de PSD. Într-un singur tur, nu este sigur că Robu trece în faţa unui candidat PSD. Călăraşi – liberalul Ştefan Drăgulin a trecut la UNPR pe ordonanţa „Dragnea” şi este posibil ca un alt candidat PNL să nu se claseze pe primul loc după un singur tur. Galaţi – situaţie identică, Marius Stan a trecut de la PNL la UNPR, iar un candidat PNL nu are şanse să bată PSD în primul tur.

  1. PSD ar putea într-un singur tur să preia ex primării PDL

Piatra Neamţ – aici domnia lui „Pinalty” a fost doborâtă de DNA, iar PSD şi UNPR dacă îşi dau mâna câştigă lejer din primul tur. O situaţie identică se înregistreză şi la Târgovişte – unde fostul primar PDL nu mai este în funcţie, iar un prim tur avantajează PSD.

  1. Conservarea unor primării PSD cu primari penali

La Constanţa, Piteşti, Slatina, Iaşi şi Ploieşti primarii PSD sunt deja istorie. Chiar dacă acestea sunt fieff-uri social-democrate, mai puţin Ploieştiul, problemele penale ale foştilor primari ar putea cântării foarte greu în situaţia în care s-ar organiza două tururi de scrutin (poate mai puţin în Piteşti, un oraş 100% „roşu”). Cu un singur tur, PSD are prima şansă să-şi conserve toate aceste primării.

  1. Evitarea unor înfrângeri aproape sigure

Mai există o situaţie, pe care o exemplificăm cu municipiile Reşiţa (aici primarul PSD, iniţial independent a demisionat din funcţie) şi Drobeta Turnu Severin, unde liberalii stau bine în sondaje şi sunt la foarte puţine procente în urma PSD. Aici, un eventual tur II ar fi fatal social-democraţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.