ZF: Băncile-mamă au retras 5 mld. euro din România într-un an şi jumătate

Procesul de deleveraging, prin care băncile străine îşi reduc expunerile pe filialele locale nu este finalizat, ba chiar se va accentua pentru că băncile-mamă îşi cer banii înapoi, afirmă Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, citat de Ziarul Financiar.

„În ultimul an şi jumătate 25% din soldul resurselor atrase de la băncile-mamă la nivelul lui 2011 a plecat. Adică s-au plătit înapoi 5 miliarde de euro. Retragerile de finanţări au fost compensate cu suplimentări ale capitalurilor proprii de 1,7 mld. euro, diferenţa rămânând să fie acoperită din surse locale“, spune Cinteză. Bilanţul total al sistemului încă arată o creştere modestă de 0,3% faţă de 2011, însă la jumătatea acestui an activele nete erau mai mici cu peste 4% faţă de vârful din iunie 2012.

Îngrijorarea şefului Suprave­ghe­-r­ii este că atât timp cât creditele neperformante continuă să crească – iar el nu vede vreun semn de oprire, se poate ajunge ca „sursa locală“ să finanţeze neperformanţa. „Nu am o problemă cu dezintermedierea în sine. Pro­ble­­ma este că neperformanţa tot creşte şi există pericolul ca această neperformanţă să fie finanţată din piaţa locală. Dacă neperformanţa nu este recunoscută prin provizionare corespunzătoare, avem o problemă de prudenţă.“ Din această cauză, BNR monitorizează gradul de acoperire a neperformantelor cu provizioane la fiecare bancă. „La un grad redus de acoperire va trebui să reacţionăm, mergând chiar până la interdicţia de a mai atrage resurse locale.“ Gradul de acoperire pe sistem este de circa 62%, adică „bunicel“ în opinia lui Cinteză. Băncile care au mai puţin de 50% sunt în vizor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.