Ziua femeii la Artmark

Al doilea weekend din martie aduce la Palatul Cesianu-Racoviţă o nouă expoziţie despre istorie, cu lumini şi umbre, în tonuri de albastru şi cu motive tradiţionale, o expoziţie a contrastelor, ce oscilează între trecut şi contemporaneitate. Începând cu sâmbătă, 7 martie, publicul va putea parcurge un traseu prin memoria culturii române, de la mărturii ale secolelor IV – V la momente emblematice ale secolelor XX – XXI. Astfel, de la valori tradiţionale, consfinţite de-a lungul a sute de ani, la ”valori” ale Epocii Ceauşescu, de la albastrul electric al lui Sabin Bălaşa la arta electrizantă a avangardiştilor continuată de contemporani, este un prilej inedit de a petrece câteva ore departe de agitaţia cotidiană.

Ion Ţuculescu

Expoziţia reuneşte loturile a patru licitaţii: Licitaţia „Albastru de Sabin Bălaşa”, Licitaţia de Avangardă şi Contemporană, Licitaţia de Valori Tradiţionale şi Licitaţia „Epoca de Aur”. Primele două licitaţii vor avea loc marţi, 24 martie, iar celelalte două miercuri, 25 martie. Toate vor avea loc la Athénée Palace Hilton.

Licitaţia dedicată marelui Sabin Bălaşa încearcă să reprezinte cât mai fidel viziunea artistului, libertatea şi imensa capacitate a acestuia de a iubi viaţa. Privitorul va fi cucerit de puterea albastrului – culoarea care dă infinitului substanţă. Opere precum „Muzele Toamnei”, „Nocturnă”, „La malul mării”, „Icar” vor colora sălile Palatului Cesianu-Racoviţă.

Camil Ressu

În intenţia de a zugrăvi portretele artistului avangardist şi a celui contemporan, operele Licitaţiei de Avangardă şi Contemporană construiesc un album în 77 de capitole (numărul artiştilor prezenţi în licitaţie). Printre artiştii prezenţi în expoziţie se numără Jules Perahim, Paul Ackerman, Victor Brauner, Marcel Iancu, Ion Ţuculescu, Alexandru Ciucurencu, Daniel Spoerri, Paul Neagu, Horia Bernea, Horia Damian, Constantin Piliuţă, Sorin Ilfoveanu, Ştefan Câlţia, Victor Man, Gheorghe Fikl, Roman Tolici, Dan Perjovschi şi mulţi alţii.

Valorile tradiţionale vor fi reprezentate de un întreg ansamblu de veşminte, obiecte tradiţionale româneşti, unelte, icoane, vinuri specifice meleagurilor autohtone şi pictură. De la ii, cămăşi şi fote de Maramureş sau Muscel, de la începutul secolului XX, loturi compuse din obiecte specifice traiului la sat de la sfârşitul secolului XIX, la icoane şi obiecte religioase de secol XVIII, expoziţia devine o maşină a timpului pentru orice vizitator curios.

Albastru de Sabin Bălaşa

Într-un alt registru, Licitaţia Epoca de Aur însumează o mulţime de documente, fotografii, afişe, obiecte personale ale familiei Ceauşescu, medalii şi decoraţiuni care formează imaginea societăţii comuniste din România. O expoziţie sinestezică am putea spune întrucât multe dintre loturile prezente amintesc de momente plăcute din copilărie şi tinereţe, cum ar fi afişul cu Ci-co sau lotul format din 4 pachete de ţigări româneşti sau reclama Autosifon. De asemenea, publicul va putea analiza geanta de vânătoare sau şapca lui Nicolae Ceauşescu, precum şi accesorii ale Elenei Ceauşescu. Licitaţia cuprinde şi o secţiune de pictură reprezentativă pentru curentul realism socialist.

Cu ocazia primului weekend al expoziţiei, publicul va avea posibilitatea de a descoperi obiecte şi loturi surpriză, care au fost discret păstrate pentru a fi dezvăluite prin vizitarea Palatului Cesianu-Racoviţă. Astfel, sunteţi invitaţi să vă aventuraţi într-un traseu expoziţional revelator! Expoziţia poate fi vizitată până pe 23 martie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.