Azi e ziua fericirii! Cum a ajuns România în top

Ziua internaţională a fericirii este celebrată, anual, la data de 20 martie. A fost proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012, potrivit www.un.org.

Pentru ediţia din acest an a Zilei internaţionale a fericirii, site-ul oficial al evenimentului, happynessday.org, propune sloganul „Mai fericiţi împreună” („Happier Together”).

„În vremuri de incertitudine şi conflict, motto-ul din acest an ne reaminteşte că fericirea de durată provine din sentimentul conexiunii cu ceilalţi şi din apartenenţa la ceva mai mare”, arată sursa menţionată.

Chiar dacă lumea în prezent se confruntă cu numeroase dificultăţi şi, de multe ori, nu putem putem schimba cursul evenimentelor, stă în puterea noastră să alegem cum răspundem actualelor provocări.

Patru simple activităţi pot aduce o schimbare pozitivă atât nouă, cât şi celorlalţi. În ziua de 20 martie, organizatorii ne propun

  • să oferim complimente şi comentarii pozitive unui număr cât mai mare de oameni.
  • să ascultăm cu atenţie şi înţelegere ce au ceilalţi de spus, fără să îi judecăm.
  • să relatăm un  fapt pozitiv şi încurajator  care îi poate inspira pe cei din jur, ajutându-i să treacă mai uşor peste problemele personale
  • să oferirim  susţinere pentru cineva aflat în nevoie

Ziua internaţională a fericirii poate fi sărbătorită și prin atingerea unor obiective (17 cu totul) care se găsesc în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată de ONU în septembrie 2015.

  • eradicarea sărăciei extreme
  • accesul universal la educaţie şi la sănătate
  • reducerea inegalităţilor

În ziua de 20 martie 2023, a fost dată publicităţii o nouă ediţie a clasamentului World Happiness Report (Raportul Mondial al Fericirii). Raportul, care a analizat de această dată şi efectele generate de pandemia de coronavirus asupra bunăstării oamenilor, este alcătuit în fiecare an, de oameni de ştiinţă din Statele Unite, în baza unor sondaje de opinie realizate de Gallup Institute.

Finlanda a fost declarată ţara cu cea mai fericită populaţie din lume pentru al şaselea an consecutiv.

Este urmată de Danemarca

  • Islanda
  • Israel
  • Ţările de Jos
  • Suedia, Norvegia
  • Elveţia
  • Luxemburg
  • Noua Zeelandă

România se află pe locul al 24-lea (scor 6,589), în creştere cu patru poziţii faţă de anul 2022, când s-a clasat pe locul al 28-lea (scor 6,477).

Autorii raportului afirmă că fericirea oamenilor s-a menţinut „remarcabil de rezilientă” în pofida pandemiei de COVID-19. Raportul, publicat începând din 2012, foloseşte în principal sondaje de opinie în care oamenii sunt întrebaţi despre nivelul lor de fericire.

Printre criteriile utilizate în vederea evaluării se află Produsul Intern Brut (PIB), nivelul de solidaritate, de libertate individuală şi de corupţie, pentru a se obţine în final un scor general.

Sonja Lyubomirsky, profesoară la Catedra de Psihologie a Universităţii din California, defineşte fericirea ca „trăirea bucuriei, mulţumirii sau a stării de bine, în combinaţie cu sentimentul că propria viaţă este bună, are sens şi valoare”, conform https://sonjalyubomirsky.com/.

Potrivit cercetătoarei americane, fericirea de durată este posibilă şi poate fi susţinută prin practicarea anumitor strategii şi obiceiuri.

De exemplu, ţinerea unui jurnal care să ne ajute să ne numărăm binecuvântările şi momentele care ne-au adus linişte, pace şi armonie interioară.

Gândirea pozitivă despre propria persoană, altruismul şi generozitatea, afirmarea valorilor în care credem şi savurarea senzaţiilor plăcute contribuie, de asemenea, la obţinerea fericirii în mod constant.

Potrivit psihologului american de origine maghiară Mihaly Csikszentmihalyi, o trăire este cu adevărat satisfăcătoare în prezenţa unei stări a conştiinţei pe care el a numit-o „flux”.

În starea de flux, individul este absorbit de activitatea sa, moment în care trăieşte un sentiment profund de bucurie, creativitate şi implicare completă.

Iniţiativa de a marca o zi internaţională a fericirii i-a aparţinut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU şi membru al organizaţiei ”Economişti pentru pace şi securitate”, un ONG afiliat ONU.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. Sunt inventii progresiste. In afara de rusi , chinezi si inca cativa nu mai munceste nimeni in lume. Toti au devenit activisti.

  2. Klauss Werner Johannis a semnat sentinta de distrugere a Romaniei de catre termonuclearele rusesti. Asa ca, romani drept multumire votati cu ambele maini PSD si PNL care au transformat Romania intr-o tinta perfecta a termonuclearelor rusesti prin aprobarea si construirea Bazei militare Nato de la Kogalniceanu care va fi cea mai mare baza militara din Europa cu un efectiv de 10.000 soldati LTGB si narcomani. Bucurati-va si multumiti-le din toate inimile voastre acestor criminali satanisti Ciolacu, Ciuca in frunte cu nemtalaul corcit W K Yohannis, pe acesti tradatorii de tara, neam si popor. Bucurati-va ca tara va fi trasformata in mormane de moloz radioactiv iar voi veti ajunge gramajoare de cenuse. Ei satanistii Ciolacu, Ciuca si WKJ isi vor lua zborul impreuna cu familiile lor in momentul cand vor fi informati ca razboiul va excalda si se va transforma intr-unul Termonuclear. Asa ca grabiti-va in inconstienta voastra si dati-le votul calilor copiilor si nepotilor vostri pentru a va duce sigur la pierzane.

  3. noi stim cine este impielitzatul sorosh si fiul sau, sod om m ittt. dar matalik stii cine este sau te faci ca nu stii…? soros este nenea ala care s-a declarat crestin, cand era evreu, in timp ce rudele lui erau urcate in treburile mortii de na z i shti, pentru ca nemtii sa le ia proprietatile, iar multi dintre ei erau RUDELE LUI – NU ARE NIMIC SA-SI REPROSEZE! este un interviu cu uraciunea sa, impielitzatul, angajatul lui rothschild pe wall street, care intr-o noapte, posedat de shaitan, ca prea inteligent nu cred ca este, a creat crackul financiar al Bancii Angliei… adica a adaugat „plus valoare” ocultilor boskopman pe care-i slujeste cu credinta – entitati umanoide lipsite de empatie, care convietuiesc cu specia umana de milioane de ani (nu de mii de ani, asa cum suntem mintiti – desigur o alta conspiratie)…dar iaca aici cuvintele lui proprii:
    The ’60 Minutes’ Interview George Soros Tried to Ban
    https://www.youtube.com/watch?v=aSeI1f3uERI
    How George Soros Broke the Bank of England – black wendnesday
    https://www.youtube.com/watch?v=1NWtvfGR4Hk

  4. Cum Nu avem noi doi Fericiti ? Pe Ciolacul si pe Ciuca Prea Fericiti ! Ceilalti cu Pensii de 1300 de lei sunt Prea Nefericiti !

  5. Rumanul daca are o mamaliga, o ceapa, o bucata de branza si obligatoriu, sa nu-i lipseasca tuica, este cea mai fericita fiinta de pe pamant. Circ avem in politica mai mult decat ne trebuie.
    De ce nu suntem pe locul 1?…..[Rumburak]

  6. Ăștia care au propus, următorii card au răspuns, stiu cumva ce înseamnă fericirea? Fericirea nu inseamna bani, averi, plimbări, traseism politic, poziție înaltă în societate sau în politica! Fericirea e doar in sufletul omului când are cel puțin 40% din: stabilitate, liniște și bucurie de viață în toate! Nu exista tara care sa ofere aceste criterii! Așa că, lăsați manipularea, sunt minciuni crase! Atâta timp cât tu tara ai peste 55% din cetățeni bolnavi și săraci, fara locuri de munca și permanent stresați sau terorizati, nu poți afirma că este o tara fericita sau cetățenii fericiți!

  7. Fericiti cei saraci cu duhul … Cit despre „Finlanda, tara cu cei mai fericiti oameni” (de unde vine si minciuna cu „Mos Gerila”)… vom vedea la anul, dupa noua frontiera NATO cu Rusia …

  8. Locuitorii Orasului Bucuresti vor fi Prea Fericiti Vineri 22 Martie 2024 când se va Aproba Bugetul Capitalei al Orasului Bucuresti ! Ca sunt lucrari începute la Străzi si Alte Cheltuieli Urgente !

  9. Daca cineva este fericit in Romania, e bine. E clar ca este genul de om care multe nu-i trebuie ca sa fie fericit. Candva era cu ‘am vazut si romani fericiti’, ca majoritatea nu erau, acum pare ca urca vertiginos locurile in clasament. Sunt o persoana care a fost in Ro de cateva ori in ani de zile, la lucrurile la care m-am uitat eu- n-am vazut schimbare, dar se pare ca multi sunt mult mai fericiti asa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.