Ziua Internaţională a Francofoniei

Festivalul Filmului Francofon este un proiect cultural derulat anual de instituţiile franceze din străinătate. În acest an, 14 state francofone (inclusiv România) participă la Festivalul Filmului Francofon.

Emil Cioran – celebrat la Praga

Ambasada României în Republica Cehă şi Institutul Cultural Român de la Praga vă invită la evenimentul dedicat lui Emil Cioran. Cu aceeaşi ocazie se vor aniversa şi 105 ani de la naşterea sa la Răşinari, judeţul Sibiu.

Evenimentul va avea loc în data de 17 martie 2016, la sediul Institutului Francez din Praga, începând cu ora 18.00.

Programul va debuta cu o conferinţă despre opera lui Emil Cioran (în limba franceză), susţinută de George Banu, profesor la Sorbona, exeget al operei lui Cioran şi deţinător al Marelui Premiu al Francofoniei 2014 acordat de către Academia Franceză.

După cele cinci volume publicate în limba română, Cioran adoptă în mod ireversibil limba franceză şi devine faimos pentru stilul eseistic remarcabil, de o estetică şi o subtilitate incredibile.

Va urma apoi proiecţia filmului documentar Apocalipsa după Cioran, realizat de Gabriel Liiceanu şi Sorin Ilieşiu la Paris, în 1990 (cu subtitrare în limba franceză) însoţită de comentariile lui Sorin Ilieşiu. Filmul prilejuieşte o întâlnire cu filosoful Emil Cioran, în mansarda sa de la Paris şi în locurile sale preferate, dar şi o întoarcere în „paradisul pierdut”, pe meleagurile sibiene ale copilăriei sale, unde el nu a mai revenit, de fapt, niciodată. Filmul îl prezintă pe Cioran omul, cu profunzimea sa, dar şi cu un simţ al umorului debordant, chiar înainte de moartea sa în 1995.

În acelaşi timp, în foaierul Institutului Francez din Praga va fi expusă o selecţie a cărţilor lui Emil Cioran.

Seara se va încheia cu un cocktail oferit de Ambasada României în Republica Cehă şi de Institutul Cultural Român de la Praga, ceea ce va permite continuarea discuţiilor pe tema operei filosofului.

25 de scriitori francofoni despre România

Naista Mariana Preda

Institutul Cultural Român de la Bruxelles marchează Ziua Internaţională a Francofoniei prin lansarea volumului Escale literare la Cluj: Antologie bilingvă de autori francofoni / Escales littéraires à Cluj: Anthologie bilingue d’auteurs francophones, coordonată de Rodica Lascu-Pop, directoarea Centrului de Studii de Literatură Belgiană de Limba Franceză de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (CELBLF). Evenimentul va avea loc vineri, 18 martie, ora 17.30, la reşedinţa ambasadorului României în Regatul Belgiei.

Cu ocazia lansării, naista Mariana Preda va interpreta două pasaje muzicale din Rapsodia română de George Enescu şi din Sonata în fa major de Georg Friedrich Händel. Publicat cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înfiinţarea Centrului, volumul omagiu cuprinde texte inedite (poezie, proză şi eseu) scrise de 25 de autori belgieni, luxemburghezi şi elveţieni despre legăturile lor cu România.

Eseistă, traducătoare şi profesoară la Universitatea Babeş-Bolyai, Rodica Lascu-Pop a fost decorată de autorităţile belgiene cu Ordinul Coroanei în grad de Ofiţer şi cu Ordinul Leopold II în grad de Comandor.

Cu ocazia seratei literar-muzicale, 14 din cei 25 de autori ai volumului vor împărtăşi impresii despre călătoriile lor în România şi despre relaţiile culturale belgo-române în cadrul unui dialog literar moderat de Rodica Lascu-Pop şi de Jacques De Decker, scriitor, om de teatru, eseist şi jurnalist.

Mariana Preda studiază muzica clasică şi jazz-ul la Conservatorul din Amsterdam. Tânăra naistă româncă are deja la activ două albume.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei şi cu Centrul de Studii de Literatură Belgiană de Limba Franceză de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Tradiţiile româneşti în perspectivă francofonă la Strasbourg

Secvenţă din filmul Satul de demult de Dumitru Budrală

ICR Bruxelles pune în lumină tradiţiile româneşti, dar şi dimensiunea francofonă a culturii române, în parteneriat cu Alliance française, filialele Strasbourg şi Wasselonne şi cu Departamentul de limba română al Universităţii din Strasbourg.

Programul a debutat luni, 14 martie, cu proiecţia documentarului Satul de demult (2012, r. Dumitru Budrală), urmată de o dezbatere despre valenţele francofone ale României de azi. Documentarul descrie satul tradiţional tipic, prin reconstituirea poveştii Muzeului Astra, cel mai vechi din Transilvania.

Dumitru Budrală este regizor, fotograf şi director fondator al Festivalului Astra Film. A regizat numeroase filme antropologice şi documentare printre care: Leuşteanul (1994), La drum (1997), Sibiu-Hermannstadt (1999), Blestemul ariciului (2004), Drumul regilor (2013).

Antropologul belgian Marianne Mesnil îşi prezintă joi, 17 martie, la Universitatea din Strasbourg, proaspătul volum Dincolo de Dunăre. Studii de etnologie balcanică(Les Eaux-delà du Danube. Etudes d’ethnologie balkanique, 2016, Marianne Mesnil şi Assia Popova, Ed. Petra, Paris) şi mai vechiul film Mascarada românească (Mascarade roumaine, 1973, r. Christian Mesnil). Cartea propune o viziune asupra Balcanilor, fundamentată pe existenţa unui spaţiu cultural balcanic şi pe convieţuirea posibilă datorită utilizării în comun, de secole, a valorilor şi a tradiţiilor, spulberate sub presiunea naţionalismului extrem. Documentarul prezintă tradiţiile sărbătorilor de iarnă în Bucovina, în special de anul nou şi de Sfântul Vasile (1 ianuarie).

Marianne Mesnil s-a format ca etno-antropolog la Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB) şi s-a specializat în studii despre România. Prima oară a călătorit ca studentă în România în 1967, iar ulterior a făcut numeroase cercetări de teren în perioada regimului Ceauşescu. A predat antropologia Europei la ULB.

Din bogatul program spicuim:

– Proiecţia documentarului Satul de demult în regia lui Dumitru Budrală, în prezenţa E.S. Sabin Pop, Consul General al României la Strasbourg, luni, 14 martie 2016, 20h, Salle Saint Laurent -Wasselonne

– Prezentarea volumului Les Eaux-delà du Danube. Etudes d’ethnologie balkanique (2016, Marianne Mesnil şi Assia Popova, Ed. Petra Paris), în prezenţa prof. Marianne Mesnil, joi, 17 martie.

– Proiecţia documentarului Mascarade roumaine (1973, r. Christian Mesnil), în prezenţa prof. Marianne Mesnil, co-regizoare a documentarului, joi, 17 martie.

„Francofonia” lui Aleksandr Sokurov a deschis BIEFF 2016

Pelicula Francofonia de Aleksandr Sokurov

Agnes Varda, Chris Marker, Jonas Mekas şi Pere Portabella revizitaţi prin intermediul MUBI Francofonia, de Aleksandr Sokurov, Cel mai bun film european la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, a avut avanpremiera în România în deschiderea celei de-a 6-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Experimenal Bucureşti BIEFF. Autorul capodoperelor Faust, câştigătorul Leului de Aur la Veneţia, care a închis ediţia din 2011 a BIEFF, şi Arca rusească se întoarce la Bucureşti cu povestea captivantă a Muzeului Luvru în timpul ocupaţiei naziste a Franţei, care îi va fascina pe spectatori. Filmul va avea premiera în cadrul TIFF 2016.

La treisprezece ani de la Arca rusească – binecunoscutul film construit dintr-un singur plan-secvenţă, o călătorie prin Muzeul Ermitage din Sankt Petersburg –, Sokurov ajunge acum la Muzeul Luvru din Paris. Regizorul rus, una dintre referinţele în cinema-ul contemporan de avangardă, ne prezintă relaţia neaşteptată dintre Jacques Jaujard, directorul Muzeelor Naţionale din Franţa din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi Contele Franziskus Wolff Metternich, reprezentantul artistic al celui de-al Treilea Reich, cei doi colaborând pentru a proteja şi păstra valoarea inestimabilă a Muzeului Luvru, în mijlocul unuia dintre cele mai devastatoare conflicte cu care s-a confruntat omenirea.

”Cu acest film sofisticat, complex şi pe de-a-ntregul captivant, Sokurov aruncă o nouă privire visătoare asupra muzeului şi realizează un cine-poem compus ca o instalaţie de tablouri, în care îmbină cadre din jurnale de ştiri cu imagini ale Parisului contemporan şi scene fantastice. Francofonia prezintă numeroase încercări de definire a culturii franceze şi europene, a rolului muzeului de a conserva arta şi a relaţiilor dintre artă şi putere”, scria Peter Bradshaw, The Guardian.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF are loc în perioada 14–20 martie 2016.

În Regatul Norvegiei: Miracolul din Tekir

Miracolul din Tekir

În contextul Lunii Francofoniei, ICR Stockholm – în colaborare cu Ambasada României în Regatul Norvegiei – asigură participarea românească la Festivalul filmului francofon de la Oslo.

Festivalul, care are loc între 14-19 martie la cinematograful Victoria din Oslo, prezintă publicului norvegian filme recente din Belgia, Canada, Elveţia, Franţa, Maroc şi România.

Ţara noastră va participa cu Miracolul din Tekir în regia Ruxandrei Zenide, film proiectat în premieră în Europa de Nord pe 17 martie.

Lungmetrajul Miracolul din Tekir a avut premiera la Zürich Film Festival, unde a fost distins cu Emerging Swiss Talent Award, şi a fost distribuit în cinematografele din România începând cu 4 martie.

Filmul povesteşte o întâmplare supranaturală care o are în centru pe Mara, o femeie însărcinată, interpretată de Dorotheea Petre. Din distribuţia filmului mai fac parte Bogdan Dumitrache (Poziţia copilului, Din dragoste cu cele mai bune intenţii, Loverboy), Elina Löwensohn (Schindler’s List, Un long dimanche de fiançailles, The Wisdom of Crocodiles) şi George Piştereanu (Eu când vreau să fluier, fluier şi Loverboy).

În Polonia se derulează Luna Francofoniei

Muntele magic, pelicula Ancăi Damian

Devenită deja un eveniment constant în programul de manifestări culturale din Polonia, Ziua Internaţională a Francofoniei este sărbătorită anual, în luna martie, de institutele culturale şi ambasadele ţărilor cu statut de membru sau observator în Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). Zilei Internaţionale a Francofoniei îi sunt dedicate diverse manifestări culturale, artistice şi educaţionale, pentru o mai bună promovare a limbii franceze, dar şi în scopul cooperării şi solidarităţii dintre state. Participarea la acest program a devenit o permanenţă în programul de acţiuni al ICR Varşovia.

Pe tot parcursul lunii martie, atât la Varşovia, cât şi în alte importante oraşe poloneze – Cracovia, Poznań, Wrocław, Łódź, Katowice – au loc concerte, seri de poezie, conferinţe, prelegeri, reprezentaţii de teatru, proiecţii de filme.

Una dintre manifestările derulate în capitala poloneză va fi, în mod tradiţional, Festivalul Filmelor Francofone, la care Institutul Cultural Român de la Varşovia va participa prin prezentarea filmului La montagne magique (Muntele magic), în regia Ancăi Damian, coproducţie româno-polono-franceză. Proiecţia a avut loc la Cinematograful KinoLab din cadrul Centrului de Artă Contemporană Zamek Ujazdowski din Varşovia. Festivalul va mai include proiecţii ale unor producţii din Belgia, Franţa, Canada, Maroc, Tunisia, Luxemburg.

Proiecţie specială cu „Le Concert” la Copenhaga

Secvenţă din filmul Concertul de Radu Mihăileanu

În calitate de stat membru al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, România organizează programe educaţionale şi culturale specifice pentru celebrarea afinităţii sale culturale cu statul francez.

La 15 martie 2016, Ambasada României la Copenhaga şi Institutul Cultural Român, în colaborare cu Institutul Cultural Francez din capitala daneză, a organizat o seară dedicată filmului românesc în contextul Festivalului Filmului Francofon din acest an din Danemarca. Programul a inclus difuzarea filmului Le Concert (Concertul), în regia lui Radu Mihăileanu, la sediul instituţiei franceze, precum şi un vin d’honneur oferit de Ambasada României.

Filmul Le Concert relatează povestea lui Andrei Filipov, dirijorul de prestigiu al Orchestrei Bolşoi, concediat în plină faimă pentru că a refuzat să renunţe la colaborarea cu interpreţii săi evrei, consideraţi ”duşmani ai poporului”. Filipov reia activitatea Orchestrei Bolşoi, dar în calitate de om de serviciu. Destinul său se schimbă când primeşte pe neaşteptate o invitaţie pentru întreaga sa orchestră de a concerta la Pleyel, în Paris, pe o perioadă de două săptămâni, ca înlocuitor de ultim moment pentru Filarmonica San Francisco, indisponibilă pentru prestaţie.

Filmul s-a bucurat de reacţii pozitive în rândul criticilor de film. Pelicula a fost nominalizată la Premiile César pentru cel mai bun film, regizor, scenariu original, sunet, coloana sonoră şi montaj şi a câştigat pentru cel mai bun sunet şi coloană sonoră, semnată de Armand Amar.

Le Figaro titra: ”Regizorul filmului trăieşte cu generozitatea sa năucitoare, semnează o fabulă călduroasă despre revanşa celor umiliţi, alungaţi din propria lor viaţă, care regăsesc demnitatea şi bucuria de a trăi”.

“Doar cu buletinul la Paris”… şi la Coimbra

Sărbătoarea Francofoniei va avea loc în acest an între 5 şi 28 martie în toate marile oraşe ale Portugaliei, propunând tematici pe cât de diverse, pe atât de interesante.

În 11 martie în modernul Auditoriu al Conservatorului din Coimbra s-a desfăşurat Noaptea francofonilor, o proiecţie maraton cuprinzând 8 filme şi scurt metraje propuse publicului în jurul temei Convieţuiri (Viver em conjunto/ Vivre ensemble) venite din ţările care s-au implicat în acest an în celebrarea francofoniei pe meleaguri lusitane (în ordinea proiecţiei pe ecran: Andorra, Luxemburg, Belgia, România, Elveţia, Maroc, Canada şi Tunisia).

Prezent în gală datorită sprijinului ICR Lisabona, filmul Doar cu Buletinul la Paris (2015) al realizatorului Şerban Marinescu a fost proiectat în prime time în prezenţa autorului şi a actorilor Mircea Diaconu şi Florin Zamfirescu, care au răspuns la final întrebărilor venite din public. În deschiderea momentului românesc, ambasadorul României la Lisabona, E.S. Vasile Popovici, a rostit în faţa publicului o prelegere în calitate de ambasador al francofoniei la Coimbra.

Filmul Doar cu Buletinul la Paris este o satiră ţesută în jurul unui modest profesor de limba franceză, care toată viaţa a visat să vadă Parisul. Actori carismatici, precum Mircea Diaconu, Răzvan Vasilescu, Dorel Vişan, Florin Zamfirescu şi Adrian Titieni, conferă o profunzime aparte personajelor şi întâmplării tragi – comice povestite nuanţat de Şerban Marinescu.

Şerban Marinescu este unul dintre cei mai importanţi regizori români din generaţia de mijloc de azi. Filmele lui (Moara lui Călifar, Domnişoara Aurica, Cel mai iubit dintre pământeni, Magnatul etc.) au fost unanim apreciate de publicul român şi străin, fiind selectate la marile festivaluri cinematografice mondiale (Montreal, Haga, Strasbourg etc.).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.