1 Decembrie – Ziua Națională a României

Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Marea Unire de la 1918

Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.

Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

La Alba Iulia, aşa cum a fost şi la Cernăuţi, la 28 noiembrie, a fost o adunare a tuturor românilor din Austro-Ungaria. Tot aici, la Alba Iulia, se constituie Marele Consiliu Naţional Român, care este format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. În următoarea zi, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul de sancţionare a unirii (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei). Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România s-a făcut la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. Recunoaşterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.

Pe 28 octombrie 1920, s-a semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România şi pe de cealaltă parte de Puterile Aliate (Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia), care a avut ca scop recunoaşterea unirii României cu Basarabia. Dar acesta nu a intrat în vigoare pentru că Japonia nu l-a ratificat. De asemenea, Uniunea Sovietică nu a recunoscut această unire, iar acţiunile Japoniei au venit ca rezultat al unui protocol secret care a făcut parte dintr-un tratat între cele două din 1925.

10 mai şi 23 august, datele care au marcat anterior Ziua Naţională a României

Anterior, în perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 și 1989, pe 23 august.

Deoarece prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, aceasta a fost desemnată Ziua Naţională, fiind sărbătorită până în 1947.

În 2015, Camera Deputaţilor a decis ca 10 mai să fie sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

După abdicarea forțată a regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea prin care a proclamat Republica Populară Română. Data de 23 august a fost decisă drept sărbătoare de stat, fiind cunoscută ca ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România. Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

24 de Comentarii

  1. In prag de Iarna , in plină sărăcie si luptând cu 3 Crize Mondiale … cui ii mai arde de Sărbătorire ?
    Poate doar celor care ne – au învins ….

  2. „Cinicul”Caragiale, lucidul Caraiale despre Patrie. „… să-ti fie patria scumpă și sfânta ca și mama ta! Și-o iubești și s-o respectezi din adâncul sufletului tau! De dragostea și de respectul tau pentru ea sa nu faci vreodată reclama și parada. Ba, ai dreptul și datoria să urăști, să lovești, să sfărimi pe acei frați ai tăi ticăloși, care, in loc s-o iubească și s-o respecteze ca pe o mama cuminte, onestă și severă, o curtează, o măgulesc și o exaltează ca pe o bătrână cocheta, nebună buna de tocat!” La multi ani, Dulce Românie!

  3. ce usor se trece peste istorie …cativa ani si gata am ajuns la final !!..de ce nu dai ba trogloditule integral Declartaia de la alba iulia ??..sa vada si cretinii care au fost clauzele asa zisei uniri ….de ce falsaficati istoria ?…ia auzi aici..”II. Adunarea Naţională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie până la întrunirea Constituantei aleasă pe baza votului universal.”..ei si ce zici ba boule ?…acum sa vezi ce-a facut clanul mafiot bratianu ,nici pana azi nu s-a tinut votul universal pentru intrunirea Constituantei ca sa faca alipirea celor trei regiuni!!…
    Aceasta Declartaie se afla in original al Alba iulia,viena,paris,berlin….aia asteapta inca respectarea articolelor Declaratiei …

  4. Trăiască Patria
    Cât soarele ceresc,
    Rai vesel pământesc
    Cu mare, falnic nume.
    Fie-n veci el ferit
    De nevoi,
    Fie-n veci locuit
    De eroi.
    O! Doamne Sfinte,
    Ceresc Părinte,
    Întinde a Ta mână
    Pe Țara Română!

  5. De noi, de oamenii LIBERI depinde soarta acestui neam, de noi depinde Patria pe care o vor moşteni fiii fiilor noştri. Tinerii să învețe din exemplele eroilor şi martirilor noştri reali cum s-au luptat să ne păstreze nouă, celor de azi, pământul si învă­ţătura strămoşilor noştri. Poporul trebuie sa asculte doar oameni de stat autentici, bisericeşti, oamenii de valoare, investiţi cu putere de sus(de la Dumnezeu),demni și patrioți,capabili să mărturisească adevărul.

  6. @rammstein
    Amice, Actul Unirii de la Alba-Iulia din 1918, oricât de sfânt este pentru orice român astăzi, NU A AVUT NICIODATĂ ROL DE CONSTITUȚIE în România. Bună dimineața! Pentru România acest document a avut rolul unui act plebiscitar realizat prin reprezentanți și un rol INFORMAL privind ideea lor de țară românească unită de la acea oră. Azi, în România din AD 2021, stat al Uniunii Europene, cu legislație cadru europeană demult implementată, ai MULT MAI MULTĂ autonomie în Transilvania, culturală, locală și economică decât s-a stipulat în Declarația de Unire de la Alba-Iulia din 1918. Pe de altă parte, este clar cred și pentru mătăluță că nu poți să iei un act informal de peste 100 de ani vechime și să-l faci literă de lege în România secolului XXI. E o chestie la mintea cocoșului. În Declarația de la Alba Iulia din 1918 nu scrie oricum absolut nimic nelalocul său, este un text de o noblețe extraordinară, dar eu vorbesc acum ca principiu logic. La Mulți Ani!

  7. Din zei de-am fi scoborâtori,
    C-o moarte tot suntem datori!
    Totuna e dac-ai murit
    Flăcău ori moş îngârbovit;
    Dar nu-i totuna leu să mori
    Ori câine-nlănţuit.

    Cei ce se luptă murmurând,
    De s-ar lupta şi-n primul rând,
    Ei tot atât de buni ne par
    Ca orişicare laş fugar!
    Murmurul, azi şi orişicând,
    E plânset în zadar!

    Iar a tăcea şi laşii ştiu!
    Toţi morţii tac! Dar cine-i viu
    Să râdă! Bunii râd şi cad!
    Să râdem, dar, viteaz răsad,
    Să fie-un hohotit şi-un chiu
    Din ceruri până-n iad!

    (G.Cosbuc-Decebal către popor)

  8. Se mai comit greșeli istorice,.imbecilități, fudulii costisitoare,.Ai creat o romanie artificial,.Ai ales o zi,. hmmm, nici tu nu știi de ce.. Poate că e mai frig și nu adoarme ciumatu pe autostrada dintre bucurești și Predeal,. Nu știi că de fapt atunci nu a fost un referendum, la Gyulaféhervár, ci o majoritate maghiară care voiau regim politic similar cu cel a lui Kun Bela, de la Budapest…după drapele și participanți, plus revistele vremii se vede că e o mișcare transilvanistă, nu una românească, (ați repictat prost drapelele). Pe urmă de tot ai luat plocon o țară la jefuit, nu mai știi de trianon. de 4 iunie 20, sau de adevărata dată de unire la incoronarea din 15 okt, 1922, Totuși la aceste date nu ar fi așa de fig, de să intrii direct la ATI,.Iar jurnalistu dantănase nu ar trebui să numere drapele negre..

  9. Ziua nationala confiscata de parazitii alogeni !!!
    Ce zi nationala mai este aia, ce mai sarbatorim noi de fapt cand toate institutiile tarii sant acaparate de alogeni, de paraziti, de straini, ca lupii la oi prin minciuna, viclenie si „valorile” occidentului „civilizat”!?
    Totul e in mana si sub controlul strainilor si ne miram de ce nu ne merge bine….de ce nu avem spitale autostrazi scoli educatie sanatate…economia, finantele, utilitatile, padurile, energia,  resursele aur gaze petrol…pamantul natal  pentru care stramoaii nostri si-au varsat sangele la Posada, Rovine, Vaslui, Calugareni, Plevna, Marasesti…toate sant in mana alogenilor paraziti, totul e sub controlul strainilor al corporatiilor multinationalelor si bancilor occidentului „civilizat”!!!

    Ridica-te popor asuprit si umilit de parazti si cinsteste liber si stapan peste bogatiile tarii ziua nationala, fara alogeni in functii publice !!!

  10. La Multi Ani Sfanta Noastra Romanie. La Multi Ani copiii ei, romanilor dinauntru si afara granitelor ei. Sa devii cu vrea Cereasca din nou mare si duduleata, curatata de neghina ce vrea sa te distruga. Sa-ti gasesti Demnitatea, Puterea si Libertatea Deplina. Sfanta Treime, un sigur Dumnezeu sa te Binecuvinteze si te apere pe Tine, Sfanta Noastra Romanie de vrajmasii cei rai si fara de prihana. Acum si-n vecii vecilor, Amin.

  11. Văd pe anumite tvruri.că se va transmite em.din casa lor.DAR DE CE? PRECUM.,BĂSESCU?VREAU SA știu de ce?ATÂT.MAI VA RĂMÂNE WE R M E R.SA BALMAJEASCĂ.,,,,,DIN 6 CASE…..NU NE M AI FACEM BINE.PUNCT.DĂNE DOAMNE DUPĂ CUM .,,,SÂNTEM ,,,ÂNGENUNCHEAȚI. ..ADICĂ DUPĂ CUM VREM NOI ,ANUMIȚII.,. ĂI CE VREN SĂ VĂ SPĂLAM.,CRERUL.,,CE DOAMNE E AȘA DE GREU.E,CUM VREM NOI PNDL+USR+.NU ÎNȚELEGEȚI ,FRAIERILOR?AȚI VOTAT,PNDL+USR.CE MAI VREȚI?A,,,,,VREȚI.,AUR SOSOACĂ ȘI AUR .ATUNCI.DUMNEZEU CU VOI ,PUNCT

  12. ” FARA ALOGENI IN FUNCTII PUBLICE !!!.. Bre ciumete,. Atunci când zici ”ridică-te”, recunoști de fapt că ești cu nasul in balegă,. la fel ca atunci când urlii ”deșteaptă-te”, de fapt recunoști că ești prostu adormit.. Deci de te deștepți și te ridici, ce puii mei faci pe urmă ?? Pleci in pribegie la furate, la ”diaspora” ??

  13. La multi ani ROMANIA !
    Rusinos ca Armata Romana nu stie sa prezinte drapelul Romaniei de fapt este grav si impardonabil. Daca pana astazi eram contrariat ca suporterii Romani destul de multi nu stiu ordinea culorilor atunci cand tin steagul Romaniei de astazi nu mai am nici zbatere. Daca pana si Comandantul Paradei nu stie ce si cum ce poti sa mai spui. Cu siguranta ca mastile si echipamentele nu sunt facute in tara bine cel putin ca nu au pus galbenul la lance !!!

  14. Toate naparcile alogene sau nu, romane sau nu sa ce-si bat joc de Sfanta Noastra Romanie si care o fura s-o distrug sa piara cum se topeste ceara la fata focului. Toate sa dispara de pe fata pamantului si sa nu mai fie. Binecuvantati suflete ale romanilor pe Domnul, Fie-I Numele laudat acum si-n veacuk veacului. Amin.

  15. „Teritoriul actual al României, așa cum este reprezentat pe hărți datează din anul 1920, România Mare, cu pierderea ulterioară a unor teritorii (Basarabia, Nordul Bucovinei, Sudul Dobrogei). Situarea populației românești, numită uneori „latinitatea orientală”, în jurul anului 1920, era cu totul alta, și chiar fusese altfel programată în convențiile premergătoare intrării României în Primul Război Mondial. Cert este faptul că, după reglementările ulterioare, majoritatea populației românești a rămas în afara teritoriului României Mari. Transnistria, din Nord-Estul Nistrului până în Nordul Mării Negre; Nordul Basarabiei, Moldovei și al Maramureșului; Vestul teritoriului până la Tisa din Câmpia Pannonică și din partea Banatului fuseseră promise României, dar au rămas în afara ei; Sudul Dunării până la Munții Balcani; regiuni întinse din Albania, Macedonia și Grecia până în Peloponez”.(Acad. Alexandru Surdu, Gândirea fondatoare a filosofiei românești – Perioada străveche)

  16. cont.
    „Dacă urmărim localizarea populației românești de până în 1920, cu excepția Anatoliei (din Asia Mică), constatăm că aceasta ocupa teritoriul traco-geților (tracii și geții fiind de același neam, tracii în Sudul Peninsulei Balcanice și în Anatolia, iar geții în Nord), dinaintea năvălirii barbarilor. Cum s-a ajuns la romanizarea acestora, mai ales a celor din Nordul Daciei ocupate de romani, este o problemă discutabilă încă, la fel ca și aceea referitoare la limba traco-geților, înrudită sau nu cu latina. Oricum, înainte de 1920, dar mai ales înainte de venirea barbarilor în Peninsula Balcanică, după secolul al VI-lea d.Hr., adică în perioada istoriei antice dinainte și de după ocupația romană, istoria românilor nu se reduce la istoria populației care a locuit pe teritoriul de astăzi al României, cu toate că din anumite motive politice, s-a încetățenit această concepție. Cât de păgubitoare este aceasta pentru istoria românilor o dovedește ignorarea descoperirilor arheologice de pe teritoriile menționate și a celor de expansiune antică a traco-geților spre Nordul îndepărtat și spre Vestul Europei. Cu excepția maghiarilor, neinteresați de istoria de dinaintea venirii lor în Pannonia, balticii în Nord, rușii în Nord-Est, sârbii în Sud-Vest și mai ales bulgarii în Sud au contribuții deosebite pe linie tracologică.” (Acad. Alexandru Surdu, Gândirea fondatoare a filosofiei românești – Perioada străveche)

  17. @marele ura jigarit rupt de foame…
    E de ajuns sa ne ridicam, e deajuns sa ne desteptam….chiar daca nu vrea ursul sau orice alta jivina sa facem pasul asta…

  18. La multi ani, romanii mei, pe oriunde va aflati!
    Fiti aprigi, ca niste lei, si nu stati ingenunchiati!
    Multi vor sa ne umileasca speculand greseli marunte,
    Dar natia romaneasca e datoare sa le-nfrunte!!!

    Răspunde

  19. La multi ani Romania! Este tara din care va renaste umanitatea distrusa acum sub ochii nostri de cabala satanista si serurile lor letale. Chiar si injectati, romanii sunt protejati daca au credinta. Sufletele romanilor decedati din pricina virusului de laborator marca Fauci si satanistii, se vor mantui pentru ca ei au preferat moartea numai ca sa nu-l renege pe Hristos! Sufletele slugilor satanei si-au decis singure soarta vietii vesnice, alegandu-l pe satan. Dumnezeu sa binecuvanteze Romania!

  20. LA MULTI ANI ROMANIA !!!

    TARAM VESNIC si LEGITIM DETINUT de catre POPORUL cel ROMANESC. Popor MAJORITAR (ca NUMAR si LIMBA vorbita) pe TOT TERITORIUL sau !

  21. Ziua Națională a trecut.
    Rămân în urmă gunoaiele postate de dușmanii eviscerați ai României la adresa Zilei Naționale.
    Rămâne imaginea cu poporenii care au onorat Ziua Națională, purtând Tricolorul într-o efuziune spontană, ca o sfidare a guvernanților, sau a oficialităților locale, îmbuibații patriei, care au poruncit amenzi…
    Am văzut la Alba Iulia, București și în alte-multe orașe, că mămăliga românească fierbe la foc mic, poporul este viu.
    Am citit reportaje cu români ce au cinstit această zi de Mare Sărbătoare departe de țară, arborând Tricolorul pe macarele în Germania, ori purtând cocarde pe unde îi poartă viața prin toată Europa.
    Românii se opun ofensivei UE de a-i ”reseta” și ”reprograma” pe cetățenii europeni conform unor doctrine străine de spiritul națiunilor, cu tot ce ar înseamna asta: renunțarea la simboluri naționale, tradiții, religie, Constituții…
    Ne pot ei interzice vreodată în viața asta, Cântecele Patriotice cu rezonanță și impact mobilizator Național? Niciodată!
    România a fost fruntașă în aplicarea unor tratate cu implicații ce au marcat viața românilor, prin aplicarea unor impuneri cu reverberații antinaționale.
    Statele ce au conducători demni, cu suflet și inima vibrând pentru cetățenii lor, nu se fac preș unor funcționari ce vor să supună națiile prin ștergerea memoriei naționale.

    Știe cineva, care este Măgarul din Ministerul Administrației, ce a dispus ca Tricolorul să fie acoperit cu vopsea pe mașinile Poliției ROMÂNE, căci mașinile nu sunt ale globaliștilor destrămători de țară?
    Din păcate, de Ziua Națională, Drapelul tricolor a mucegăit bine ascuns prin depozitele multor primării din țară: primarii sunt toți unguri, sau ce?

  22. Oare ce populație mai are România pe teritoriul național, cu domiciliu permanent?
    Ca să putem calcula câți ”ani/muncă/om”, au pierdut românii sub mandatele ”aerian-ariene” risipite sub ”marca înregistrată Iohannis”,
    Timp în care…
    …Puteam ajunge la soare pe jos, puteam construi autostradă spre Marte și Scară spre Infinit,
    puteam lucra și pune în valoare calități, cum ar fi respectul de sine, cinstea și demnitatea de popor vrednic și credincios,
    cu fiii risipiți acum pe coclaurile lumii,
    popor niciodată învins în mentalul colectiv,
    pedepsit a trăi în statul declarat eșuat,
    de primul ghinionist-eșuat al țării…
    Puteam construi piramide, spitale, școli,
    Puteam ridica nivelul de trai și spori locurile de muncă pentru românii plecați din țară, pentru a-i convinge că au motiv de întoarcere ”acasă”.
    Puteam investi în agricultură, în Turism, să oferim destinații de cinci stele în locuri de poveste,
    Puteam ieși în stradă pentru a ne apăra dreptul la sănătate, interzis de arafații guvernelor antinaționale?
    Puteam alege conducători responsabili, nu yasmani dezbinatori de țară?
    Oare puteam?
    Măcar să fi încercat, puteam?
    Cât mai durează până va începe poporul român să scrie un rechizitoriu la adresa Tâlharilor ce au devalizat România?
    Când vom începe să construim pușcării în care EI să se simtă ”ca acasă”, pe banii celor ce ne-au amanetat viitorul, cu sufletele noastre cu tot?
    Când ne apucăm să astupăm tranșeele săpate de guvernanți între români,
    Când vom anula distanța ca de la cer la pământ, între Idei, Gând și Faptele noastre?
    Când ne vom transforma, fiecare dintre noi și Toți Împreună,
    în Răsaduri de Simțire și Unică Voință Românească,
    apreciat în Lumea Civilizată ca Popor demn de respect,
    sub inscripția ”Made in Grădina Maicii Domnului”?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.