1 Mai în Europa: „Nu există relansare economică fără locuri de muncă de calitate”

Demonstrators take part in the traditional Labour May Day march with French unions in Marseille, May 1, 2014. REUTERS/Jean-Paul Pelissier (FRANCE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Mii de europeni au marcat Ziua de 1 mai în stradă.

ITALIA

De 1 Mai, în Italia, la Torino, au avut loc ciocniri între poliție și sute de manifestanți, în timpul unei manifestații contra șomajului și austerității din această țară. Demonstranții i-au atacat pe polițiști cu fumigene în acest oraș industrial foarte afectat de doi ani de recesiune, transmite AFP.

Mii de oameni au participat, de asemenea, la o demonstrație pașnică la apelul principalelor sindicate la Pordenone, unde închiderea unei fabrici de mașini de spălat a companiei suedeze Electrolux pune în pericol 1.300 de locuri de muncă.

„Noi auzim întotdeauna vorbindu-se de tăieri în Europa mai degrabă decât de investiții în ocuparea forței de muncă”, a declarat Susanna Camussola, președinte al Confederației Generale italiene a Muncii, cel mai mare sindicat din țară.

La Roma, președintele Giorgio Napolitano a cerut un „răspuns puternic din punct de vedere al reformelor și politicilor publice”, la o urgență: locurile de muncă.

SPANIA

 „Nu există relansare economică fără locuri de muncă de calitate”, acesta a fost sloganul și principala revendicare sub semnul cărora s-a desfășurat în zeci de orașe spaniole Ziua internațională a muncii, transmite corespondentul Agerpres.

Sindicatele au lansat apeluri la manifestații în câteva zeci de orașe de pe tot cuprinsul Spaniei și mii de oameni au ieșit în stradă în capitala Madrid, cu toate că liderii principalelor sindicate au ales anul acesta Bilbao (capitala Țării Bascilor) pentru organizarea manifestației principale.

Spaniolii au spus că au ieșit în stradă de 1 Mai ca să ceară locuri de muncă stabile, de calitate, și creșteri salariale, întrucât politicile de austeritate au eșuat. Sindicatele au denunțat faptul că pe durata tuturor acestor ani de criză, spaniolii și-au văzut reduse veniturile și au sărăcit, iar pentru o veritabilă relansare a economiei este nevoie de locuri de muncă, dar și de noi politici fiscale și mai multe investiții publice și private.

„Nu există relansare economică fără locuri de muncă de calitate. Mai multă coeziune socială pentru mai multă democrație” au cerut sindicatele și miile de manifestanți care au ieșit în stradă la Madrid. Dincolo de grupurile mobilizate de sindicate, majoritatea celor care au luat parte la manifestație erau spanioli obișnuiți, unii cu locuri de muncă, alții — fără, cu familii de întreținut sau cu ipoteci de plătit. Ei au declarat pentru Agerpres că, departe de a putea observa efectele ieșirii din criză la nivel macroeconomic, așa cum arată cifrele, ei și rudele, prietenii și cunoscuții lor o duc în continuare greu. „Am trei nepoate. Ce o să se aleagă de ele, fără educație gratuită, fără sănătate garantată, fără locuri de muncă?”, a spus un spaniol.

„O numesc democrație, dar nu este, pentru că politicienii fac tot ce poftesc ei, odată ajunși la putere, indiferent de partidul politic”, au susținut doi tineri spanioli care au ajuns în Puerta del Sol (centrul capitalei spaniole) înainte de începutul manifestației propriu-zise. „Am ajuns să considerăm un loc de muncă drept un lux, un noroc. Eu sunt norocos, am de lucru și îmi merge bine, însă noi spaniolii, ieșim în fiecare an în stradă de 1 Mai pentru că este mai mult o tradiție și din solidaritate: o zi liberă, de sărbătoare, pentru cei care au sau au nevoie de un loc de muncă”, a afirmat un alt manifestant.

De la Bilbao, liderii principalelor sindicate spaniole au susținut că deocamdată criza nu a fost lăsată în urmă, întrucât Spania încă numără aproape 6 milioane de șomeri, care nu numai că nu au de lucru, ci nici nu se așteaptă să găsească unul în scurt timp. Așa cum au arătat și marți la Madrid, când i-au prezentat șefului guvernului spaniol, Mariano Rajoy, „un plan Marshall pentru secolului 21”, cu propuneri pentru investiții publice care să ducă la apariția de milioane de noi locuri de muncă în întreaga Europă, ei au susținut că este nevoie de noi politici fiscale, de creșteri salariale și că ieșirea din criză „nu se poate baza pe minijob-urile din Germania, care îl duc pe angajat la sărăcie, chiar dacă are un loc de muncă”.

GRECIA

Mii de persoane au manifestat joi la Atena şi Salonic împotriva austerităţii şi pentru o Europă socială, amintind că bogăţia este „fructul eforturilor muncitorilor”.

„Bogăţia este produsă de muncitori şi nu de capitalişti”, au scandat manifestanţii la Atena, unde au fost organizate două marşuri diferite, la apelul sindicatelor şi partidelor de stânga, care au reunit în total 15.000 de manifestanţi.

Primul s-a desfăşurat sub stindardul Pame, Frontul muncitorilor apropiat de partidul comunist, şi a reunit aproximativ 8.000 de manifestanţi, potrivit poliţiei. Ei au defilat într-o atmosferă de calm până în piaţa Sintagma, piaţa simbol a manifestanţilor.

O a doua reuniune, la care au participat 3.500 de persoane şi organizată de sindicatele din privat (GSEE) şi public (Adedy), urmată de o mulţime de 3.500 de simpatizanţi ai partidelor şi de grupuri de stânga, a avut loc în centrul oraşului, potrivit poliţiei.

„Niciodată un nou 1 Mai în şomaj”, se putea citi pe o banderolă.

„Luaţi memorandumurile (planul de măsuri de austeritate) şi plecaţi”, scandau angajaţii municipalităţilor, dintre care mulţi sunt ameninţaţi cu concedierea în cadrul reducerii cheltuielilor publice.

„Să înceteze concedierile, reducerile de salarii, noi suntem pentru o Europă socială”, striga un manifestant în microfon.

Poliţia, pe picior de război, a interzis circulaţia în centrul oraşului.

La Salonic, numărul manifestanţilor a fost estimat la 8.000 de persoane în total, potrivit unei surse din cadrul poliţiei locale.

FRANȚA

Și Capitala Franţei a marcat Ziua Internaţională a Muncii prin proteste şi manifestaţii. Sindicatele franceze au participat separat la eveniment din cauza dezacordurilor cu privire la evaluarea politicii guvernamentale, transmite Vocea Rusiei în pagina electronică.

Oamenii veniți la îndemnul Confederației Generale a Muncii au cerut autorităților salarii decente și adoptarea unor măsuri mai eficiente pentru asigurarea locurilor de muncă.

Peste 20.000 de oameni au participat la marșul organizat Frontul Național. Marine Le Pen, liderul formațiunii, a declarat că „trebuie blocată calea promovării în continuare a UE care distruge realizările obținute anterior de Europa, slăbește țările din componența ei”.

De asemenea, Marine Le Pen a îndemnat Franța să părăsească sistemul monedei unice europene.

RUSIA

În Rusia a fost paradă. Peste 2,5 milioane de oameni au participat, conform datelor preliminare, la manifestaţiile prilejuite de 1 mai, anunță Federaţia Sindicatelor Independente din Rusia, citată de Vocea Rusiei, în pagina electronică.

„Cifrele exacte o să le avem în perioada următoare”, au mai spus reprezentanții Federației Sindicatelor Independente din Rusia.

Numai la Moscova au participat peste 100.000 de oameni. Manifestații cu ocazia Sărbătorii Primăverii și a Muncii au avut loc în 1.100 orașe și regiuni municipale din Federația Rusă.

TURCIA

Poliţia turcă a dispersat, joi, cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene sute de manifestanţi care încercau să sfideze interdicţia de a se reuni de 1 Mai în piaţa Taksim din Istanbul, unde au loc de obicei protestele antiguvernamentale în Turcia.

Scutierii au luat cu asalt, cu ajutorul unor vehicule echipate cu tunuri cu apă, manifestanţii care încercau să forţeze barajele din cartierul Besiktas pentru a ajunge în piaţa Taksim vecină, a transmis AFP.

Zonele din jurul centrului european al metropolei turce au fost transformate în tabără fortificată şi zeci de mii de poliţişti erau mobilizați pentru a opri accesul.

Sindicatul Türk-Is a primit însă autorizaţia de a depune, în piaţa Taksim, jerbe în memoria celor 34 de persoane ucise în timpul unei manifestaţii organizate la 1 Mai 1977, când manifestanţi neidentificaţi au tras în aer, provocând panică.

Sindicatul a organizat o altă reuniune de 1 Mai la Istanbul în piaţa Kadikoy, nucleu al opoziţiei situat pe malul asiatic al Istanbulului.

Transportul în comun a fost paralizat în Istanbul, autorităţile blocând străzile, suspendând serviciile de feribot şi închizând staţiile de metrou pentru a face faţă mulţimii de manifestanţi de pe cele două maluri ale Bosforului.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a avertizat manifestanţii săptămâna trecută să „renunţe la speranţa” că vor putea merge în piaţa Taksim, dar militanţii de stânga şi sindicaliştii sunt hotărâţi să sfideze această interdicţie.

Guvernatorul Istanbulului, Huseyin Avni Mutlu, a justificat miercuri interdicţia manifestaţiilor invocând ameninţări din partea unor „grupări teroriste ilegale”, care ar putea planifica tulburări în piaţa Taksim.

Anul trecut au avut loc ciocniri violente între poliţie şi manifestanţi cu ocazia Zilei Muncii, după o interdicţie similară, urmată de manifestaţii la care au participat numeroase persoane.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8520 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.