146 de ani de la fondarea PNL și ce aduce prezentul

Partidul Național Liberal a împlinit ieri, 24 mai, 146 de ani de la înființare, fiind cel mai vechi partid activ din UE. Dacă luăm în calcul întreaga Europă, PNL se află într-o companie selectă, mai vechi decât el fiind doar Partidul Conservator și cel Liberal – Democrat, din Marea Britanie.
Partidul a fost fondat la 24 mai 1875 de Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Ion Ghica, C.A. Rosetti.  Până în prezent, peste 30 de premieri ai României au fost dați de PNL. Sub conducerea guvernelor liberale: România a dus Războiul de Independență (1877-1878) și a devenit Regat (1881), prim-ministru în această perioadă, timp de 12 ani între 1876-1888, fiind Ion Brătianu, a intrat în război și a purtat Războiul de Întregire în timpul mandatul 1914-1918 al lui Ionel Brătianu, fiul lui Ion Brătianu,  s-a făurit România Mare. Sub conducerea PNL a fost înființată BNR și s-a ridicat BOR la rang de patriarhie. Opoziția la instaurarea regimului comunist în România a dus la încarcerări pe scară largă a liderilor liberali, unii dintre aceștia, precum Dinu Brătianu, murind în penitenciare.
Politica de dreapta presupune aplecarea către libertățile individuale, inițiativa privată, piața liberă și taxe scăzute, care să ajute la dezvoltarea culturii antreprenoriale.
Revenind la contemporaneitate, de PNL se leagă introducerea cotei unice de 16% și intrarea României în UE.
În prezent, liberalii sunt la putere din noiembrie 2019. Peste numai câteva luni, peste România și întreaga lume urma să vină pandemia COVID-19, care a dat lumea peste cap și nu numai lumea, ci și economia mondială. România a terminat 2020 cu o scădere economică de 3,9% una dintre cele mai mici din UE.

Abordarea pandemiei. Soluții

În 2021, campania de vaccinare și măsurile de limitare a efectelor pandemiei au făcut ca activitatea să-și revină surprinzător de repede, datele oficiale arătând că, în T1 ianuarie – martie, creșterea PIB a fost de 2,8%, față de trimestru precedent, octombrie-decembrie 2020, cea mai mare din UE. Pe medie, PIB-ul UE în T1 a scăzut cu  0,4%.
Potrivit ultimelor date, rata de infectare COVID-19 coboară la 0,53 la nivel național. Două treimi din județe sunt sub 0.5 rată de incidență. Luni, 24 mai, s-a raportat cel mai mic număr de noi îmbolnăviri în aproape un an de zile: 230 de cazuri noi de COVID, bilanț înregistrat în iunie 2020. 580 de pacienți mai sunt internați la ATI. 4.13 milioane de persoane au fost vaccinate în total, 54.065 persoane în ultimele 24 de ore. Peste 55% persoane de peste 50 de ani sunt vaccinate cu cel puțin o doză: segment de populație care se suprapune peste procentul persoanelor vulnerabile, al persoanelor care de la această vârstă în sus au şi boli cronice. Imunitatea cumulată, îmbolnăvire și vaccin ajunge acum la aproximativ 45% din populație.

Potrivit unor surse, în această săptămână, Guvernul va anunța noi măsuri de relaxare, de la 1 iunie.

Dorel Săndesc, inițiatorul Maratonului Vaccinării, la Tu ce zici?

Dacă la orașe, campania de informare pro vaccinare a avut succes, imunizările în mediul rural merg mai greu. Prin urmare, guvernanții plănuiesc organizarea de maratoane de vaccinare și caravane mobile și la sate, precum și detașarea medicilor pe un program “Orașul vaccinează satul”.
Vaccinul împotriva COVID-19 este gratuit  și trebuie să fie accesibil tuturor românilor, a declarat ieri premierul Florin Cîțu, la o videoconferință cu prefecții. România are comenzi pentru a putea continua campania de vaccinare gratuită și în toamnă, în funcție de cum va evolua pandemia.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Guvernul liberal cu averescu in 1907 a comis cea mai mare crima din istoria tarii impotriva taranilor romani.Intre 11.000 si 17.000 au fost macelariti.Si nu i-a incitatat pe acestia nici ciuma rosie nici rusii.ci conditiile inumane create de liberali.
    In pandemie au cea mai proasta abordare ,cu decizii contradictorii,un haos total,interesul fiind achizitionarea de asa zise vaccinuri,in realitate modificari genice cu prognoza imprevizibila,cu multi morti si infectati dupa,dar care aduc castiguri imense strainilor.
    Un guvern al strainilor de tara care praduiesc bugetul ptr.achizitionare vechituri americane ,in loc sa construiasca ceva ptr.imbunatatirea vietii acestui popor .

  2. Nici primii liberali nu au fost niste sfinti, dar astia, actualii, asa zisi liberali, sunt de toata groaza. Niste parveniti, oportunisti, niste mitici.

  3. Dea lungul itoriei s-au intimplat si lucruri bune dar si foarte multe rele , indifernt de partidul aflat la guvernare .Daca s-au intimplat uneori lucruri bune si s-a nimerit sa fie atunci la guvernare , nu se datoreaza in exclusivitate acelui partid !ADN-ul liberalilor de la 1877 este identic cu cu al celor de la 1907 , 1918 , cu al romanilor care au tras in grevistii de la Lupeni in 1929 , in grevistii de la atelierele Grivita in 1933 , identic cu al celor care au construit
    ,,socialimul ” , cu al celor care au tras in 1989 , si cu al celor care au murit dupa ce s-a tras ! Toti sintem romani !

  4. Poate a fost gandit corect acum 146 se abi, astqzi PNL … este sau a ajuns o rusine, o cangrena, o pkagiatura, o … capusa NATIONALA pe spatele poporului roman si a tarii. Cei mai mizerabili dintre mizeriile umane, cu ninic mai presus sau prejos de celelalte caricaturi politice ale mizeriei politice din Romania.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.