20 milioane euro pentru fostul partener al familei Dorin Cocoș – Elena Udrea

Publicația Sursa Zilei a relatat, miercuri, citând surse pe care nu le-a indicat, însă, că Laszlo Gyorgy KISS – despre care afirmă că e ”judecat alături de lotul Vîntu-Luca în dosarele delapidării Petromservice” -, ar fi cel care ar fi acordat consultanță și în contractele cu EADS, contracte în care au apărut noi acuzații de spălare de bani.

Despre Kiss, publicația citată spune că e ”consultant în offshore-uri”.

Un virament de 20 de milioane de euro către firma patronată de Nicolae „Niro” Dumitru – vechiul partener de afaceri al lui Dorin Cocoș și al Elenei Udrea – ar fi, conform Sursa Zilei , un indiciu pentru amintita legătură.

Ziariștii de la Sursa Zilei relatează că firma lui Dumitru, Niro Investment, ar fi încasat banii ”în ajunul renegocierii contractului pentru licenţe educaţionale din 2009”.

Conform informațiilor publicației amintite, ”o mare parte din acești bani a ajuns în conturile unor firme care editează cotidiene de mare tiraj”.

Conform unei relatări din Cațavencii, numele lui Nicolae Dumitru ar fi legat și de Evenimentul Zilei.

Contractele asupra cărora planează suspiciuni de corupție în acest scandal ar fi început să fie semnate încă din 2004 .

Firele afacerii duc, conform Sursa Zilei, către omul de afaceri Claudiu Florică, despre care ziariștii publicației spun că e primul angajat şi director al Fujitsu Technologies Solutions (în România), negociator pentru EADS şi ”directorul al celor două companii care au prelungit, pe mână scurtă, contractele de licenţiere din 2009”.

Sursa Zilei menționează că procurorii – care ar urma să îi cheme la audieri pe mai mulți oameni de afaceri și politicieni – se bazează deja pe mai multe denunţuri care ”trasează acelaşi cerc de decizie repezentat guvernamental de Adrian Năstase (fost premier), Remus Truică (şef de cabinet ), Eugen Bejinariu (şeful SGG), Dan Nica (ministrul Comunicaţiilor), Mihai Tănăsescu (ministrul Finanţelor)”.

Conform Sursa Zilei, afacerile au continuat și în guvernările Alianeți D.A. dar și în timpul lui Emil Boc, mai precis până în 2009, guvernări asupra cărora planează cel puțin suspiciunea de lipsă de transparență în derularea acestora.

Sursa Zilei oferă și alte amănunte:”Negocierile pentru un contract de licenţă Microsoft între Fujitsu şi Guvernul României a fost iniţiat încă din 2003. Finanţarea a fost asigurată de FTS prin Banca Naţională a Germaniei WESTLB (Western German State Bank). Banca omului de afaceri Ion Ţiriac a intermediat finanţarea pentru partea română”.

Conform aceleiași publicații, ”Culmea consultanţei! FTS a consultat pentru Microsoft, fiind „consultat”, la rându-i, de 9 off-shoruri. DNA consideră ca banii „sifonaţi” au reprezentat mită”.

Din agenda contractelor pentru informatizarea României, reconstituită online, conform Sursa Zilei, redăm:

17 septembrie 2003 – scrisoare de intenţie semnată de DAN NICA (ptr Ministerul Comunicaţiilor) şi Steve Ballmer (CEO Microsoft Corporation) preţ special pentru guverne, România se obliga să fie licenţiată regulamentar
15 aprilie 2004 Eugen Bejinariu, Secretariatul General al Guvernului semnează cu Markus Dekan şi Mazinger contractul pentru livrarea drepturilor neexclusive, timp de 5 ani, pentru 47.510 licenţeneprecizate prin Fujitsu, preţul 54.567.465 plătit în Promisory Notes
18 septembrie 2008 Subcontractare Collina pentru Fujitsu România
ACT ADIŢIONAL NR 4 25 noiembrie 2008 s-a încheiat al patrulea act adiţional. Contractul este semnat de Borbely în numele Guvernului şi de Malinovsky şi Matzinger pentru FTS. Obiectul: punerea la dispoziţie a 63.779 de licenţe pentru utilizarea produselor software Microsoft 2007-2009.

Detalii și amănunte pe Sursa Zilei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.