2024, an al conflictelor și al interesului național

Privit dintr-un anumit unghi, la începutul anului 2024, pendulul relațiilor internaționale pare să se îndrepte spre incertitudine. În 2024, în multe țări cu roluri importante în relațiile internaționale vor avea loc alegeri. SUA se îndreaptă spre cel mai dificil sezon electoral din istoria lor politică. Oare va fi capabil președintele Joe Biden, cu fragilitatea sa fizică și mentală, să obțină nominalizarea din partea partidului său? Sau Partidul Democrat va fi forțat să o susțină pe vicepreședinta Kamala Harris, într-un moment de disperare?”, scrie directorul pentru Europa al Gatestone Institute, jurnalistul de origine iraniană Amir Taheri.

Republicanii au parte de scenarii și mai incerte. Donald Trump continuă să arunce o umbră mare asupra întregului proces. Aparentul salvator, Ron DeSantis, se prăbușește în sondaje, în timp ce Nikki Haley, o codașă până în urmă cu câteva săptămâni, începe să se profileze ca rivală principală a lui Trump.

Indiferent cine va câștiga alegerile prezidențiale, SUA vor fi pe pilot automat în cea mai mare parte a anului 2024 și nu vor putea fi luate deciziile pe care le-ar lua o administrație ce nu s-ar confrunta cu alegeri.

Marea Britanie se îndreaptă spre niște alegeri generale dificile, cele mai dificile de după Criza Suezului, în 1956. Partidul Conservator este slăbit, în timp ce Partidul Laburist nu pare capabil să profite și să revină la putere. Perspectiva unui vot strâns, cu laburiștii depinzând de susținerea Partidului Național Scoțian pentru a forma guvernul, semnalează o perioadă de incertitudine în ce privește deciziile strategice.

În UE, Olanda nu mai are un guvern stabil și va rămâne în această situație luni bune. În Germania, cea mai mare economie europeană, coaliția cancelarului Olaf Scholz se poate destrăma în orice moment, în timp ce Alternativa pentru Germania pare să devină arbitrul scenei politice divizate.

Până și Franța se îndreaptă spre o perioadă de instabilitate, odată ce coaliția președintelui Emmanuel Macron începe să se fărâmițeze, iar guvernul sau nu își mai poate asigura majoritatea în Parlament. Perspectiva alegerilor anticipate este precum sabia lui Damocles.

În Rusia, președintele Valdimir Putin se îndreptă spre o victorie facilă la alegerile prezidențiale. Însă chiar și în Rusia alegerile pot duce la mari schimbări în rândul elitei conducătoare, inclusiv printre înalții oficiali și în cercul lor apropiat de oligarhi. Până la urma, eșecul mascat din Ucraina trebuie pus pe seama cuiva.

Singura mare putere care pare să aibă parte de stabilitate in 2024 este Republica Populară Chineză. Însă președintele Xi Jinping pare axat mai degrabă pe gestionarea încetinirii creșterii economice și pe epurarea partidului decât pe problemele internaționale, care nu aduc decât necazuri.

Pendulul afacerilor internaționale se îndreaptă spre conflict, instabilitate și eșuarea unor state.

În 2023, lista țărilor eșuate se limita la Siria, Libia, Somalia, Sudanul de Sud. În 2024, pe listă se pot adăuga Sudanul aflat în război civil, dar și Myanmar, unde tot mai multe zone încep să fie controlate de rebelii ce se opun juntei militare.

Sunt puține șanse ca pendulul să se îndrepte spre pace.

În Ucraina, ambele tabere (Rusia și NATO) sunt prinse într-un conflict ce nu pare să se încheie în viitorul apropiat. Războiul din Gaza va continua în 2024. Chiar dacă Israelul își atinge obiectivele militare – adică distrugerea mașinii militare a Hamas și eliberarea ostaticilor – construirea unui nou statu-quo va dura luni de zile. Între timp, războiul din Gaza are reverberații în Yemenul de Nord aflat încă sub controlul hutiților, în zone din Liban aflate sub controlul Hezbollah. Există riscul unor confruntări între miliții din Siria și Irak controlate de Iran și elemente susținute de SUA în aceste state.

Există indicii că Rusia si Turcia pregătesc acțiuni militare de amploare pentru a-și asigura controlul asupra unor porțiuni cât mai mari din Siria.

Pendulul se va îndepărta de ONU și de diplomație in general.

Consiliul de Securitate ONU va rămâne, cel mai probabil, ineficient în viitorul apropiat, iar secretarul general ONU își pierde din autoritate în calitate de arbitru al conflictelor internaționale. La finalul Conferinței pentru Mediu din Dubai din 2023 s-a vorbit mult despre revenirea la multilateralism. Însă pare a fi o iluzie. Anul 2024 se anunță unul al declinului multilateralismului și al întăririi acțiunilor bilaterale în chestiuni economice și de securitate.

În unele cazuri, politica lupului singuratic pare a aduce mai multe roade. Ungaria lui Viktor Orban sfidează UE găzduind o uzină chineza de mașini electrice care să concureze cu producătorii europeni. În ciuda unui acord pentru coordonare în politica migrației, statele UE elaborează strategii divergente care vor duce, cel mai probabil, la dispute diplomatice în 2024.

Pendulul relațiilor internaționale se va îndepărta de consensul care s-a format în anii de aur ai globalizării.

Peste tot avem de-a face cu revenirea la cea mai strictă definiție a interesului național. Teama dependenței de puteri potențial ostile sau instabile a obligat multe țări, în special din UE, să se îndrepte spre naționalism economic și să renunțe la argumentul ”avantajului comparativ”. Spre exemplu, Franța a elaborat un plan pentru atingerea autosuficienței în anumite domenii, în primul rând farmaceutic, microcipuri și baterii pentru vehiculele electrice.

În cele din urmă, pendulul se va îndrepta într-o direcție favorabilă statelor mici și medii care vor fi capabile să adopte politici eficiente în interesul propriu. Până la urmă, nu există națiuni mici și medii; conducerea este cea care face ca o țară să fie mică sau mare. 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

19 Comentarii

  1. Nu, Marchievici, 2024 e anul CINCINALULUI MACELULUI BOLSEVIC MONDIAL care in mod exceptional nu o sa se indeplineasca inainte de termen!!!

  2. CE se mai aude ?
    Mai e BALCIUL de pana-n „27 decembrie” in UKRAINA
    sau rusi … de atunci …se tin tare de bombardamente DESE si SERIOASE 🙁 cu RACHETE si DRONE ?

    😀 😀 😀 🙁 😛

    (mai e mishteaux PROPHET sau a inceput sa de-a ca biblicul Isaia, rateuri ? )

  3. Bipezii de amerloci si sionisti n-ar trebui sa fie considerati umani..sunt o specie reptiloida aparte…

  4. Unii dintre ei straniu
    nu clipesc deloc .
    Dupa asta-i deosebesti pe „diafani” ! 😐
    NU GLUMESC ! INTREB :
    – de cate ori ati fost atenti daca persoanele cu care v-ati intalnit undeva sau l-ati vazut la TV clipesc !
    E vorba de un baraj mental al „diafanilor” … daca insa vreodata osa vreti sa vedeti realul
    ati vedea in spatele realului …la unii pseudo-oameni …”chestii stranii” !
    Incercati si vedeti ! Nu-s toti oameni INTRE noi ! 🙁
    Nu toti CLIPESC omeneste ! 😮

  5. Statele Unite ale Americii sunt un Continent inconjurat de Oceane, deci NU pot fi atacate de nimeni…Prin urmare singura lor preocupare este crearea de Razboaie in restul Lumii, pe care sa le alimenteze cu Armament…Sunt cel mai mare Imperiu mondial din Istorie cu circa 850 de Baze militare pe Glob, prin care de fapt controleaza toate Guvernele din lume cu exceptia guvernelor Rusiei si Chinei….Cu Trump, cu Biden, cu oricine alt cineva, SUA ramane neschimbata, aceeasi Autocratie dirijata de uriasul Complex Militaro -Industrial care toaca resursele Planetei, toate Razboaile din Lume sunt create si alimentate cu Armament de acest Complex militaro industrial…SUA nu produce nimic demn de luat in seama in afara de Armament…Romanii consuma Produse industriale din China, Asia, in procent de 90 la suta, din Europa 10 la suta si 0 la suta din SUA….

  6. Toate Alegerile din 2024 nu au nicio importanta, nu modifica nimic in bine….Toate Alegerile din lume cu exceptia celor din SUA sunt manipulate de SUA…Cele din SUA nici nu sunt Alegeri, presedintele American e un papagal manevrat de Oculta iudeo-financiara si de Complexul militar american…
    Intreaga Omenire de Azi este o Dictatura Planetara Americana in care vreo doi trei nebuni fac dizidenta…acestia sunt Rusia, China, Iran…care fiind putini sunt pusi la colt de uriasa Medie amerloca, care pupincureste Amerlocia.

  7. Rushii au intzeles deja ca nazishtii pushi de CIA la Kiev vor sa extermine poporul Rus. Sunt inutile negocierile cu nazishtii pushi de CIA la Kiev; daca cu ii ucizi te ucid ei pe tine. Sper sa intzeleaga shi Romanii macar in 2024 ca nazishtii pushi de CIA la Kiev vor sa extermine shi poporul Roman numit de ei „inferior” de „rasa Latina”. Daca nu i-ar fi tzinut Rushii ocupatzi macelul impotriva Romanilor ar fi inceput deja venind de la Kiev trecand prin Cernautzi shi apoi ucigand totzi Romanii care evident nu sunt de „rasa Suedeza” deci trebue ucishi de nazishtii pushi de CIA la Kiev.

  8. Rusia n-a-nregistrat nici un esec în Ucraina si falita, si ramasa fara partea ei cea mai bogata, singura ei garantie de existenta, @Marchievici, nu mai scrie prostii! SUA l-au îregistrat, si-nca unul rasunator, zornaitor : 34 000 de miliarde de datorie, adica faliment, Robinette si fiu-sau, Hunter, înfractor sexual, si amândoi, trafic de influentza, deturnare de fonduri, în timp ce Kamala, o incapabila, si vânatoare de vrajitoare a lui Trump, adica a suveranistilor … saracie lucie-n 2/3 din orasele SUA, $, pe duca … fiindca asta-i bilantul Democrat. Rusia, în schimb, impunâdu-si rubla, crestere economica de 2-3%, cu aceleasi perspective si-n 2024, influenta asupra a 3/4 din glob, fata de SUA, abia la ele-n tara – când perspectiva secesiunii e din ce-n ce mai limpede? care tara? Las Vegas? Florida? Capitoliul, Axa mafiota? centrul desertic si nepopulat? – si-n Europa devenita pitic mondial… „tarile esuate” de care spui, si care nici nu prea mai sunt tari, reprezinta rezultatul „mondialismului”, al lumii monopolare, al SUA santajelor si loviturilor de stat, al finantarii coruptiei, instaurarii haosului care sperau sa le profite, cazându-le, actualmente, ele însele prada… TROTZKISM ÎNVINGATOR. SOROS, un erou. ASTA-i 2023, si ASTA-i „drumul” SUA-UE si-n 2024. Daca nu l-or stopa alegerile europene, în iunie, punându-i capat DICTATURII, lui 1984 al UrSSulei si complicilor, fiindca „YOU” (SUA-UE) „CAN’T FOOL ALL THE PEOPLE, ALL THE TIME”. Israelul, sa „distruga masina militara a Hamas”? nu vezi ca-i învers, @Marchievici, draga, vai, vai?! ca nu ti-ai revenit, dupa Revelion! scuze: neoconii, „mentorii” articolului, nu si-au revenit: sunt la fal NATO: în coma depashita.

  9. Dl.Marchevici preia un comentariu optimist al unei publicatii occidentale : toti sunt in rahat. Comentariul pesimist ar fi :toti sunt in rahat, cu exceptia rusilor si chinezilor.

  10. indiferernt care sclav va cistiga alegerile in SUA, stapinul va fi fericit… iluzia merge mai departe.

  11. Da. Pentru „crize” artificiale, inventate, fabricate, provocate…de indivizi malefici, rau intentionati, pentru marea lor „resetare”, pentru control total si global, pentru lagarul digital mondial, pentru „mesia” evreilor-antihristul!Trezeste-te!

  12. Cum naiba ca in toate tarile din Occident sunt crize dupa crize dar nivelul de trai ramane ridicat si toti se inghesuie sa traiasca acolo…in Rusia, China e stabilitate maxima dar n-am auzit pe vreunul sa vrea sa se mute acolo…oare de ce?? Intreb ca sa stiu si eu ce am de facut…

  13. Stire de azi de la tv. Toata lumea stie ca …cancerul migreaza apoi la plamani di apoi la creier. Ce face un om care stie ca moare in maxim 3 ani.
    Face prostii adica declanseaza razboaie in care sa moara milioane de oameni. Asa ca 2024 este un an foarte greu. Speranta e in Dumnezeu sa ia criminalii la el cat mai repede.

  14. S-au activat absolventii de St. Ghiorghiu sa-l traga indarat pe soclu pe Iliescu din ghearele lui Voican Voiculescu. Nu le convine adevarul de la VV. Sa vezi acum lupta comunistilor cu jocul la cacealma al artizanului: gioalei, gioalei!
    https://www.youtube.com/watch?v=YOkLB4Fvj-0
    Taranca de trage de interviul cu Magureanu care si acesta trage de Iliescu sa ajunga sa-l unga Gorbatchov din groapa post mortem erou al … Perestroikai – ura!!

    Asta-i ca evadarea lui cr-mrr cand „a zburat” cu scarita prin Curtea de aer.

    Acum ca s-au acoperit toate si nu mai plange nici-o familie, sa trecem la international!

    Intr-adevar, nu exista pendul pentru ca nu exista piese de schimb! Nici Iisus nu-si ameninta discipolii cu vreun pendul social. Daca ar fi existat, l-ar fi mentionat ca Pendulul Lui Dumnezeu. Dar iata ca n-avem astfel de presiuni!
    Pendulul este pentru lunatici de pe vremea cand nu exista microscop. Era semnal ca pacientul sa-si ia diazepamul, Xanaxul de azi.
    Nota bene: romanii nu-s lunatici!

  15. „Indiferent cine va câștiga alegerile prezidențiale, SUA vor fi pe pilot automat în cea mai mare parte a anului 2024”
    Nu e nimic pe pilot automat!
    Mergi de bea ca n-ai baut de ajuns sa te trezesti!

  16. Ca tot e vorba de SUA, cine dejecteaza in mod dez axon nat rollasonat dupa miezul noptii, ora Romaniei, e AGENT SOVIETIC al Secucu
    legendat in iepoca de Aur peste garla…SUA, orice-ar spune mutantii, NU E IMPERIU COLONIAL precum URSS-Rasputin si China BOLSEVICA Tzi Ohm Phing…Unde vede Marchievici „interes national” la IMPERIILE COLONIALE BOLSEVICE?

  17. @Charlie : ce faci, amice?!!! Ma citesti, ma citesti? spor, poate sa si pricepi despre ce-i vorba! La multi ani, agentule CIA! si, pentru stiinta ta, URSS n-a fost un imperiu colonial. A fost o REPUBLICA FEDERALA, asa cum e si Rusia de astazi, dar cu mai putine state. SUA nu sunt nici ele, teoretic, un imperiu „colonial”, numai ca-i au în politica si administratii pe urmasii nazistilor (polonezi, înclusiv) pe care i-au primit la 1945 si care-au si contribuit la-nflorirea tarii (NASA), dar si la izolarea ei în lume (CIA). SUA fiind si ele tot o REPUBLICA FEDERALA, asemenea Rusiei, numai ca parazitata de nazism. Ce numesti tu „imperii coloniale” au fost „sfere de influenta”. Mai atragându-ti atentia ca-n sfera Rusiei a fost pace, si-n aia a SUA, si-totdeauna, razboaie. Europa e-n razboi acuma din cauza SUA, în sfera de influenta a careia a ajuns. Si nici macar printr-un razboi n-or sa mai ajunga, nici una (SUA), nici alta (UE), Rusia si aliatii. ps vezi ca Rasputin n-are de-a face cu nici un „comunism”. A murit în plin TZARISM (= imperiu FEUDAL, ABSOLUTIST), înaintea WW1. „China bolsevica” : sa pricep ca elogiezi Imperiul Japonez, care cucerise China interbelica, si genocidele pe care le-a orchestrat acolo?!!!

  18. Ileana Rollason..
    Nu „înșira perle înaintea râtului”..
    Nu are cu ce le percepe.

  19. @Năvrăpăscu 05 IAN. 2024 LA 10:09: ba pricepe, si-nca foarte bine. Disimuleaza, în schimb. Tip inteligent si cultivat, fiindca i-am vazut interventii si prin alte parti, numai ca se camufleaza. Agent provocator. Ale carui mesaje, aparent fara nici un rost, nu m-ar mira sa fie cifrate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.