250 milioane de dolari – plecarea americanilor din Marea Neagră

Transgaz

Gigantul american ExxonMobil vinde participația de 50% pe care o deține în proiectul Neptun Deep din apele adânci ale Mării Negre românești cu 250 milioane de dolari, conform Reuters. Mișcarea face parte dintr-un program mai amplu de vânzări de active din Europa, Asia și Africa, în valoare totală de 25 miliarde de dolari. Americanii vor să renunțe astfel la proiectele meici, din punctul lor de vedere, și să se axeze pe cele uriașe, din SUA și alte zone ale lumii. În Marea Neagră ei sunt parteneri cu OMV Petrom în proiectul Neptun Deep, acolo unde există un potențial de important de gaze raportat la consumul și producția din țara noastră.

În urmă cu câteva zile, doi oficiali români, președintele Klaus Iohannis și Adrian Volintiru, directorul general Romgaz, au confirmat că ExxonMobil dorește să se retragă din proiectul Neptun din platoul continental al Mării Negre, acolo unde au un parteneriat cu OMV Petrom. ”Eu am întrebat direct, mi s-a răspuns că politica mare a Exxon s-a schimbat și se va retrage din câteva proiecte de investiție din Europa și își va muta accentul în altă zonă. Acesta e răspunsul pe care l-am primit, nu am motive să cred că nu e cel corect. Este nevoie evident de aprofundare. Posibil ca Exxon să nu se retragă, aceste mega-companii spun ce cred ele că e bine să spună, e posibil să se schimbe decizia și să nu se retragă. Pentru noi e important să avem un cadru care să permită unui investitor strategic să intervină”, a declarat Iohannis în timpul dezbaterii electorale pe care a avut-o la Biblioteca Central Universitară. Ceva mai înainte de această afirmație, Volintiru a spus, pentru Agerprez, că Romgaz a fost contactată de către un consultant al ExxonMobil pentru începerea negocierilor în vederea preluării unei participații din proiectul din Marea Neagră. „Am fost contactaţi, printr-un mail, de către consultantul care îi consiliază pe cei de la Exxon în acest exit. Ne-au anunţat că urmează un proces de exit şi că, dacă suntem interesaţi, ne invită la masa discuţiilor. Urmează să purtăm discuţii în perioada următoare, împreună cu reprezentanţii OMV”, a precizat Volintiru. Compania de stat românească este implicată deja în Marea Neagră, alături de rușii de la Lukoil, în două concesiuni în apele adânci.

Ideea preluării participației ExxonMobil este mai veche. S-a vorbit despre asta și în timpul guvernării PSD dar și acum, când au venit liberalii la putere. De exemplu, Virgil Popescu, ministrul Economiei, a declarat săptămâna trecută că își dorește ca Romgaz să încerce să intre în consorțiu cu OMV Petrom. Ceva mai înainte de el, Iulian Iancu (PSD), preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a făcut aceeași afirmație.

ÎPerimetrul Neptun Deep, unde s-ar fi găsit rezerve de 42-84 miliarde de metri cubi, adică jumătate din resursa certă de gaze a României, reprezintă cel mai scump proiect de producție de hidrocarburi cu lucrări de explorare finalizate și gata să fie lansat din portofoliul de 40 de astfel de proiecte al gigantului american, având costuri de explorare capitalizate în valoare de peste jumătate de miliard de dolari, se arată într-un raport anual pe 2018 al companiei, depus la Comisia de supraveghere a pieței de capital din SUA, citat de Profit.ro. Astfel, potrivit sursei citate, la Neptun Deep au fost capitalizate sub formă de active costuri de explorare în valoare de 536 milioane dolari în perioada scursă între 2012, anul descoperirii zăcămintelor, și 2016, când au fost finalizate lucrările de explorare. Suma este mai mare decât cele aferente proiectelor Gorgon Area Ullage din Australia, care va extrage gaze în vederea lichefierii (318 milioane dolari în perioada 1994 – 2015) și Papua LNG (246 milioane dolari în 2017), următoarele două din clasament, potrivit Profit.ro.

Neptun Deep este un proiect extrem de important, fundamental pentru asigurarea securităţii energetice a României, iar OMV Petrom continuă să fie extrem de angajat faţă de acest proiect, dar are nevoie de claritate şi stabilitate legislativă, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, într-o conferinţă de presă pentru prezentarea rezultatelor grupului. Și are nevoie “cât mai repede posibil”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

10 Comentarii

  1. din Marea Neagra, este in oglinda. Dar noi nu invatam nimic de la Norvegieni?
    Adevarat, ca ei nu au avut un Nastase….

  2. Se retrag americanii de la Exxon ! Retragerea asta seamana cu cea din Siria ? Ramane OMW si posibil Gazpromul in spate ?
    Ar fi posibila o intelegere intre americani si rusi ? Pana acum americanii trageau tare ca sa taie cat mai mult din salamul rusilor ,cel putin asa am inteles eu ,taiere care sa limiteze in principal sumele investite in cercetarea si inarmarea rusilor, din domeniul militar.Ceva se schimba rapid ,daca rusii si americanii au acelasi adversar ,atunci si-au dat mana. Sper sa mai fim in cartile americane ,astfel ramanem cu bunii nostri vecini si cu o armata ca si inexistenta si NEMORDENIZATA ,armata de care nu s-au ocupat toti presedintii si toate guvernele RO. Un ajutor mic ,ar mai fi de la jandarmi ,dar am auzit ca ar mai taia unii din numarul lor. Bravo !

  3. DACA ESTE POSIBIL ROMGAZUL AR TREBUI SA VADA CE PRESUPUNE ACEASTA ASOCIERE IN LOCUL EXXON,MAI CE ALES OBLIGATII SI CE SUME TREBUIESC INVESTITE ULTERIOR. CRED CU TARIE CA AR TREBUI GASITI BANUTII DIN PARTEA RO SI CUMPARATA TOATA PARTICIPATIA EXXON,
    altfel vom ramane cu buzele umflate si adio ceva modernizare a RO.

  4. prea aproape de kalibr….Yakees went home…Ha Ha Ha ..si nici nu incepuse 🙂

  5. Se vede același scenariu ca în cazul Gabriel Resources când cotațiile internaționale fluctuau în funcție de mesajele pro sau contra de aici, acum americanii se pot baza și pe cei doi influencers ?!

  6. Trebuie fscut un calcul simplu de eficienta : ne costa 250 mil ca pleaca . Ne-ar costa mult mai mult daca ar ramane . Concluzie : plece invartindu-se !

  7. „250 milioane de dolari – plecarea americanilor din Marea Neagră”
    … Cum le facem, cum le dregem, noi tot in paguba iesim; si nu doar de acum, ci mai dintotdeauna !
    Oare, nu ar trebui sa lasam locul altora, daca pe noi nu ne duce capu’ , daca noi suntem dusi cu capu’ ?!
    Mai mereu, am avut in varf numai ciurucuri/cu buzunarele cat straitele .

  8. Daca aceasta este pozitia mega companiei Exxon, atunci duca-se invartindu-se.
    Cred ca ar merita sa cheltuim 250 milioane de dolari si sa ne redobandim autoritatea asupra acestei bogatii nationale.
    Halal pozitie in fata marelui licurici strategic, garantul-aparator al suveranitatii statului roman.
    Ce ai discutat iohanne cu nentu Donald Trump cu ocazia ultimei tale vizite la Casa Alba? L-ai asigurat doar ca nu vei permite investitii chineze in Romania? Cam scump ti-a vandut nenorocita de sapca cu care te-ai intors! Ori, poate, te-a mai obligat sa pui, de indata, batista pe tambal in cazul Caracal/ Deveselu, TRADATORULE DE TARA.

  9. O fi cumva de vina celebra OUG 114 si LIPSA de INCREDERE a INVESTITOTILOR mari in Romania, unde PSD da Ordonante peste noapte, ca asa vrea Dragnea?!
    V. Dancila STIA inca din Luna Iulie 2019, dar a tacut chitic:
    „Reprezentanții companiei americane ExxonMobil au TRANSMIS în luna Iulie premierului Dăncilă și șefului Agenției pentru Resurse Minerale(ANRM) că vor să dea acces altor companii la datele din proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră în vederea unei VANZARI a Licenței, după cum a scris G4Media.ro în exclusivitate la acel moment.
    Guvernul Dăncilă a încercat la acel moment să MINIMALIZEZE evenimentul.

    EXCLUSIV Compania americană ExxonMobil a transmis guvernului că vrea să renunțe la proiectul din Marea Neagră
    15 Iulie 2019
    Reprezentanții companiei americane ExxonMobil au transmis vineri premierului V. Dăncilă și șefului Agenției pentru Resurse Minerale (ANRM) că vor să dea acces altor companii la datele din proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră în vederea unei vânzări a licenței, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale și din industria petrolieră.
    Până la ora publicării articolului, reprezentanții guvernului nu au oferit detalii despre întâlnire, iar reprezentanții ExxonMobil au transmis că nu comentează aceste informații.”
    Editat
    Viorica tace, Dragnea la fel, tace in celula de la Rahova!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.