300 de milioane de joburi pierdute din cauza AI

De la începutul revoluției industriale, au existat amenințări că noile mașini – de la războaie mecanizate la microcipuri – ar uzurpa locurile de muncă umane. În cea mai mare parte, oamenii au învins. Acum, spun unii experți, cu omniprezenta Inteligență Artificială (AI) la orizont, amenințarea este realizată: roboții chiar pot prelua unele locuri de muncă.

Un raport din martie 2023 de la Goldman Sachs a estimat că AI ar putea face un sfert din toată munca realizată în prezent de oameni. În Uniunea Europeană și SUA, mai arată raportul, 300 de milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute din cauza automatizării. Și asta ar putea fi îngrozitor, spune Martin Ford, autorul cărții Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything.

„Nu este doar faptul că acest lucru s-ar întâmpla persoanelor, dar ar putea fi destul de sistemic”, spune el. „S-ar putea întâmpla multor oameni, potențial destul de brusc, potențial toți în același timp. Și asta are implicații nu doar pentru acești indivizi, ci și pentru întreaga economie.”

Din fericire, nu toate sunt vești proaste. Experții își lansează avertismentele cu o avertizare: există încă lucruri de care AI nu este capabilă – sarcini care implică calități deosebit de umane, cum ar fi inteligența emoțională și gândirea outside the box. Iar trecerea în roluri care centrează acele abilități ar putea ajuta la reducerea riscului de a fi înlocuit.

Există trei categorii care vor fi relativ safe în viitorul apropiat. „Primul ar fi locuri de muncă care sunt cu adevărat creative: nu faci lucrul cu formule sau doar rearanjezi lucrurile, ci cu adevărat vin cu idei noi și construiești ceva nou”, spune Ford.

Asta nu înseamnă neapărat că toate locurile de muncă care sunt considerate „creative” sunt sigure. De fapt, lucruri precum designul grafic și rolurile legate de arta vizuală pot fi preluate de AI; algoritmii de bază pot direcționa un bot să analizeze milioane de imagini, permițând AI să stăpânească estetica instantaneu. Dar există o anumită siguranță în alte tipuri de creativitate, spune Ford: „în știință, medicină și drept… oameni a căror slujbă este să vină cu o nouă strategie juridică sau strategie de afaceri. Cred că va continua să existe un loc acolo pentru ființe umane”.

A doua categorie izolată, continuă el, sunt locurile de muncă care necesită relații interpersonale sofisticate. El indică asistente, consultanți de afaceri și jurnaliști de investigație. Acestea sunt locuri de muncă, spune el, „în care aveți nevoie de o înțelegere foarte profundă a oamenilor. Cred că va trece mult timp până când AI-ul va avea capacitatea de a interacționa în moduri care construiesc cu adevărat relații”.

A treia zonă sigură, spune Ford, „sunt locuri de muncă care necesită într-adevăr multă mobilitate și dexteritate și capacitate de rezolvare a problemelor în medii imprevizibile”. Multe locuri de muncă  – gândiți-vă la electricieni, instalatori, sudori și altele asemenea – se încadrează sub această umbrelă. „Acestea sunt genul de locuri de muncă în care ai de-a face cu o situație nouă tot timpul”, adaugă el. „Sunt probabil cel mai greu de automatizat. Pentru a automatiza astfel de locuri de muncă, ai avea nevoie de un robot science fiction. Ai nevoie de C-3PO de la Star Wars.”

În timp ce oamenii vor rămâne probabil în locuri de muncă care se încadrează în aceste categorii, asta nu înseamnă că acele profesii sunt total izolate de ascensiunea AI. De fapt, spune Joanne Song McLaughlin, profesor asociat de economia muncii la Universitatea din Buffalo, SUA, majoritatea locurilor de muncă, indiferent de industrie, au aspecte care probabil vor fi automatizate de tehnologie.

În multe cazuri, nu există nicio amenințare imediată la adresa locurilor de muncă”, spune ea, „dar sarcinile se vor schimba”. Locurile umane vor deveni mai concentrate pe abilitățile interpersonale, continuă Song McLaughlin. „Este ușor de imaginat că, de exemplu, AI va detecta cancerele mult mai bine decât ar putea oamenii. În viitor, presupun că medicii vor folosi acea nouă tehnologie. Dar nu cred că întregul rol al doctorului va fi înlocuit.

În timp ce un robot poate face o treabă mai bună în găsirea cancerului, spune ea, majoritatea oamenilor va dori totuși ca un medic – o persoană reală – să le spună despre asta. Acest lucru este valabil pentru aproape toate locurile de muncă, adaugă ea, și astfel dezvoltarea acelor abilități deosebit de umane ar putea ajuta oamenii să învețe să-și facă meseria alături de AI.

Cred că este inteligent să mă gândesc cu adevărat, «ce fel de sarcini din locul meu de muncă vor fi înlocuite sau vor fi mai bine făcute de computer sau AI? Și care este abilitățile mele complementare?»“. Ea arată către casierii băncilor, care odată trebuiau să fie foarte precisi în numărarea banilor, spre exemplu. Acum, această sarcină a fost automatizată – dar există încă un loc pentru casier. „Sarcina de a număra banii a devenit învechită din cauza unei mașini”, spune ea. „Dar acum, casierii sunt mai concentrați pe conectarea cu clienții și introducerea de noi produse. Abilitatea socială a devenit mai importantă.”

Este important de reținut, spune Ford, că o educație avansată sau o poziție bine plătită nu reprezintă o apărare împotriva preluării AI. „Am putea crede că «gulerele albe“ sunt mai sus în lanțul alimentar decât cineva care conduce o mașină pentru a-și câștiga existența”, spune el. „Dar viitorul angajatului cu guler alb este mai amenințat decât șoferul Uber, pentru că încă nu avem mașini care se conduc singure, dar AI poate scrie cu siguranță rapoarte. În multe cazuri, lucrătorii mai educați vor fi amenințați mai mult decât cei mai puțin educați. Gândiți-vă la persoana care lucrează la curățarea camerelor de hotel – este foarte greu să automatizezi această muncă.

Pe scurt, căutarea de roluri în medii dinamice, schimbătoare, care includ sarcini imprevizibile, este o modalitate bună de a preveni pierderea locurilor de muncă din cauza AI. Cel puțin pentru o vreme.

bbc

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

11 Comentarii

  1. Va inunda revolta ca se reduce, timid, exploatarea omului de catre om ? Ciudat, de necomentat.

  2. Ăștia care scrieți o sa.l pierdeți și voi ,din lașitate și inconștiență la fel că toți lingușitorii care promovează și cad prada noii ideologii globale.Istoria nu v.a învățat nimic ,santeti doar niste bestii idioate complice și responsabile la nihilism și a ceia ce urmează după el.Inchideti.va gurile și nu le mai deschideți niciodată,nu valorați un cent mai mult decât cei care va comanda și se folosesc de voi până când veți fi înlocuiți precum un recipient plin cu otrava care nu poate fi nici măcar reciclat.

  3. Titanicul a fost contruit pentru a se scufunda odata cu cel mai bogat englez care nu era de acord cu infiintarea Rezervei Federale Americane de catre reptilianul Rockefeller si khazari. Asa cum se vede, nu exista acea ,,spartura” pe o lungime de multi metri care ar fi avariat vasul si s-ar fi scufundat. Coca dubla a vasului a fost gaurita din constructie in partea din fata pe ambele parti sub linia de plutire, cu gauri care insumau un metru patrat. Apa a patruns intre peretii vasului dupa ce s-au imbarcat pasagerii si au fost incarcate bagajele, pana ce s-a ajuns la linia de plutire care indica nivelul de incarcare a unui vas. Titanicul a inceput sa ia apa inca din port inainte de plecare. Cand s-a ajuns in zona cu ghetari, partea din fata a vasului a inceput sa coboare din ce in ce mai mult pana ce apa a fortat structura vasului sa cedeze, rupandu-se in doua si tragand partea neinundata in adancuri. Daca ar fi existat o spartura in partea dreapta, apa ar fi patruns numai pe partea dreapta a vasului si Titanicul s-ar fi inclinat spre dreapta pana sa se scufunde. Capitanul si alti ofiteri din echipaj erau iezuiti si primisera ordinul sa se sacrifice odata cu nava si pasagerii, in special cu Bogatasul Gigi Contra. Dupa un an de la GENOCIDUL numit naufragiu, s-a infiintat Rezerva Federala Americana. https://www.bzi.ro/poze/titanicul-asa-cum-nu-a-mai-fost-vazut-vreodata-detaliul-uluitor-surprins-pe-o-elice-4717204?pic=6 https://media.bzi.ro/unsafe/0x600/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(100)/http://www.bzi.ro/wp-content/uploads/2023/05/titanic-transatlantic-blestemat-apare-in-fata-lumii-detaliu-elice-834641.jpg

  4. De unde vin banii? Daca bancile dau banii mai greu- mai vine AI-ul cu viteza de pana acum, cand banii se dadeau usor? Ramane de vazut. De ex Chat gpt- A AVUT FINANTARE DE BOMBA NUCLEARA. Gagiul de la OpenAI (sau cum se cheama) cica e dator vandut. Daca acum se cer bani pt arme, cat mai multe arme, mai raman bani pt AI?

  5. Am mai spus-o.
    De unde nebunia asta cu creșterea vârstei de pensionare? Banii scutiți prin robotizare și utilizarea inteligenței artificiale, pot întregi fara probleme fondul de pensii. Cresterea vârstei de pensionare nu face decât sa ne fure ani din viata. În plus, vârsta biologica difera de la o persoana la alta. Nu poți să-i bagi pe toți în aceeași oala. Mulți nici nu mai apuca.
    … Va fi o sclavie a roboților mai puțin inteligenți și lăsată mână libera inteligentei artificiale superioare.

  6. acest „progres”, in loc sa fie in beneficiul omului, este monopolizat de oculta iudeomasonica globalista satanista pentru controlul si asuprirea omului ! Asta e tragedia !

  7. Asta nu este o chestiune care să sperie lumea ci , ma degrabă lumea financiară și frecangii de la stat.AI este un contabil ultrarapid care nu ciupește din bani, un funcționar perfect , care lucrează 24/24 fără salariu, un legislator mult mai bun și un polițist mult mai eficient la capitolul”circulație” decât oamenii.Ce nu poate să facă sunt meseriile de instalator, mecanic, electrician, tâmplar, pictor, croitor, medic uman și mai ales veterinar și alte meserii adevărate.

  8. Vax albina. Ce fel de inteligență artificială e aia care n-are dinți de porțelan, nu merge la gym și nu fumează iarbă.
    Asta e sigur mâna lu’ Dracnia. Sau a lu’ Șoșoacă?

  9. Vedem jegoasele exprimări corporatiste „roluri în medii dinamice, schimbătoare, care includ sarcini imprevizibile” pentru a defini gunoierul, curățătorul de canalizări, săpătorul de şanțuri, femeia de serviciu etc. Nu mă înțelegeți greşit: nu subapreciez deloc munca acestora, dimpotrivă, îi respect în cel mai ridicat grad, îi salut în fiecate dimineață când trec pe lângă ei, le doresc tot binele şi consider că munca lor este absolut onorabilă şi extrem de utilă. Mă deranjează doar faptul că se încearcă, în mod josnic, de a compara situația cu cea de la începutul erei industriale, când exista, de asemenea, temerea că maşinile vor lua locurile de muncă ale oamenilor. Doar că atunci maşinile au preluat sarcini grele, repetitive, care nu necesitau calificare deosebită. Dar acum, AI vizează exact categoriile calificate: medici, profesori, judecători, funcționari etc. Iar pasul 2 va fi dispariția educației, ca fiind inutilă pentru ceea ce vor mai avea de făcut oamenii. Pasul 3: dispariția civilizației. Fără să mai vorbim de faptul că maşinile se vor alia (deja încep să se poată interconecta, iar chestii de gen ChatGpt le va oferi şi conştiință colectivă), şi vor face inițial exact ceea ce „elitele” psihopate le învață şi doresc: reducerea până la anihilare a omenirii. Obişniuți-vă cu ideea! Văd în articol că se zice că ” unii vor dori să vorbească şi cu un medic – persoană fizică”. Pe bune? Chiar credeți asta? De când „ce vor dori” mai contează? Uitați-vă deja la sesizările telefonice, că e tot mai greu să vorbeşti cu „Andreea”. În curând „Andreea” va dispărea. Şi vei vorbi singur…

  10. Veti avea un Charlie inteligent si nebautor, la Ojdula ?

  11. bancile si marile corporatii folosesc deja AI pentru a creste profitul….ce e mai grav ca va începe lupta înte AI-uri pentru suprematie…..sefi de state folosesc consilieri AI pentru decizii(vezi Biden si alti)…..leii au scapat din cusca…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.