Juncker, decizie fără precedent privind bugetul UE

juncker

Comisia Europeană (CE) propune un buget UE pentru perioada 2021-2027 care prevede posibilitatea suspendării, reducerii sau restricţionării accesului la finanţarea din partea UE în mod proporţional cu natura, gravitatea şi amploarea deficienţelor care afectează statul de drept, scrie Mediafax.

Instituţia afirmă că bugetul propus este „un răspuns onest la realitatea actuală, în care se aşteaptă ca Europa să joace un rol mai important în asigurarea securităţii şi a stabilităţii într-o lume instabilă, într-un moment în care Brexit va lăsa un gol considerabil în bugetul UE”, se afirmă într-un comunicat de presă dat publicităţii de Comisia Europeană.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Ziua de astăzi este un moment important pentru Uniunea noastră. Noul buget reprezintă o oportunitate de a ne modela viitorul ca o Uniune nouă şi ambiţioasă, formată din 27 de state membre unite prin solidaritate. Prin propunerea de astăzi, am prezentat un plan pragmatic care arată cum să obţinem mai multe rezultate cu mai puţine resurse. Ţinând cont de contextul economic favorabil, avem un timp de respiro, ceea ce nu ne scuteşte însă de faptul că trebuie să facem economii în anumite domenii. Vom asigura buna gestiune financiară prin introducerea primului mecanism privind statul de drept. Aceasta înseamnă să acţionăm responsabil când este vorba de banii contribuabililor noştri. Mingea este acum în terenul Parlamentului şi al Consiliului. Cred cu tărie că ar trebui să ne propunem să ajungem la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor.”

În ansamblu, Comisia propune un buget pe termen lung de 1 135 de miliarde de euro în credite de angajament (exprimate în preţurile din 2018) pentru perioada 2021-2027, echivalentul a 1,11 % din venitul naţional brut al UE27 (VNB).

Potrivit Comisiei, „o inovaţie majoră în cadrul bugetului propus este consolidarea legăturii dintre finanţarea UE şi statul de drept. Respectarea statului de drept reprezintă o condiţie prealabilă esenţială pentru buna gestiune financiară şi pentru eficacitatea finanţării din partea UE.”

Instituţia mai explică faptul că o decizie privind suspendarea, reducerea sau restricţionarea finanţării UE ar urma să fie propusă de Comisie Europeană şi adoptată de Consiliu European prin vot cu majoritate calificată inversă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

19 Comentarii

  1. mos teaca vrea sa consfiinteasca dictatura ppe – deci pe criterii subiective (cine decide ce este statul de drepti) sa sanctioneze tarile in care ppe nu e la putere. mai clar decat atat nu se poate

  2. Q.E.D. ACEASTA ESTE MAGNIFICA UNIUNE EUROPEANA…Sunt extaziat …

  3. BRAVO!
    UE e pentru Tari democratice, ma astept ca Dragnea si Taricenau sa anunte ca vor sa scoata Teleormanistanul din UE!
    Desi, nu prea se omorau PSDeii dupa fondurile de la UE, care NU puteau fi FURATE!!!!!!

    • Bă lili , vezi ca tocmai pentru presupusa frauda cu fonduri UE e cercetata teldrum. Dupa rationamentul tau isi pierde vremea dna. Pesedista mica si camuflata.

    • IdioAto, daca abagiul asta impune ce zice, tot ce vom primi de la UE se reîntoarce la verișorii sasalaului! Pe motiv ca nu suntem stat de drept, adica securist? Iar banii dati de romani si Romania, contributia obligatorie la bugwetul Uniunii e ban pierdut.! Ca sa plateasca nemtii cozile de topor ca tine tot din bani romanesti! Oare cine e cu rusii? Merkel sai Dragnea? Geemania sau Romania? Oare ce interese fave Johannis in Romania? Piei, satano!

  4. da, interesant! presa straina pe care am consultat-o arata ca vizate sunt Polonia si Ungaria avand in vedere derapajele guvernarilor din respectivele state, in principal intentia guvernantilor de a restrange autonomia justitiei si a o subordona politic! lucrurile mi se par clare, principiul montesquiean al separarii puterilor in stat trebuie respectat! ultima dovada a nerespectarii acestui principiu este discursul unui politician obscur si corupt, sef al unui partid si sef la Camera( legislativ) care a propus mutarea ambasadei tarii noastre la Ierusalim ( asta ca sa-si salveze pielea in anchetele DNA), incalcand autonomia executivului, in cazul de fata, al ministrului afacerilor externe si al presedintelui! nu trebuie mare filosofie sa intelegi cum se vad la Bruxelles o problema sau alta! cine nu intelege ca cine are banu, are si cutitu, inseamna ca are o problema cu cerebelul!

  5. Romania trebuie sa aiba un plan B pentru situatia (se contureaza) in care U.E. se va reduce in continuare, vor mai fi si alte exit-uri. Oricum beneficii, pana acum, nu am avut (in timp ce Romania si-a cedat forta de munca in proportie de cataclism si si-a eliminat, deasemenea in proportii de cataclism, industria, pentru a a face loc importurilor din u.e., a beneficiat doar de faramituri si a obtinut umilinte si un ciudat statut de colonie).

  6. Bravo Juncker! Continuand in ritmul si stilul asta, UE va fi mai rapid pe nasalie si cu vata in nas. Asteptam cu interes si alte initiative la fel de „inteligente”. Hai ca se poate!

  7. Ce vorbești Franz … ? Cănd or fi banii distinsei tale mame , atunci să faci ce poftești cu ei … !

  8. Sa iesim si noi din UE ! Sa prindem din urma statele civilizate Belarus,Ucraina,Moldova,Serbia… Hai PSD acum e momentul sa-i scoti pe fraieri din UE !

  9. Să vă spălați cu el pe capul vostru de „bogați”!
    Poate vreți să pierdeți tot,,,!
    Ia să vedem cum începe declinul vostru, „motoare șantajiste”, vreți așa?
    Cred că vi s-a urcat la cap!
    N-ar fi rău niște zguduieli, nu?

  10. In cazul acesta, statele europene nedreptatite pot lua contramasuri:
    1) Suspendarea apartenentei la UE.
    2) Reducerea sau restrictionarea circulatiei marfurilor.

  11. multa prostie pe-acilea! Romania in afara UE? mai baieti aveti toate tiglele pe casa puse? deci Marea Britanie are un PIB de 2700 milioane de dolari, locul 9 in lume, iar Romania are in jur de 400, locul 44 (date FMI, 2015) si are mari probleme cu iesirea din UE, iar voi sunteti dusi cu pluta, cand vorbiti de iesirea Romaniei din UE! unde si-ar castiga painea cea de toate zilele 4 milioane de romani ce lucreaza in UE?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.