Comunicat de presă

Eugen Șerbănescu, sechestru pentru „Eu când vreau să fluier, fluier

Editorialistul ziarului România liberă, Eugen Șerbănescu, inculpat de DNA, cu sechestru pe bunuri și conturi, pentru acuzația de abuz în serviciu în perioada 2010-2013. Filmul „Eu când vreau să fluier, fluier (Ursul de argint la Berlin), considerat prejudiciu. Actualul director al CNC, Anca Mitran, a înregistrat în contabilitate, prin decizie scrisă, prejudiciul cerut de DNA de 46.785.781 lei.

Fostul redactor-șef adjunct la România liberă din perioada Coposu, actual editorialist al ziarului, de asemenea colaborator la Cotidianul și invitat al cristoiu.blog, Eugen Șerbănescu, fost secretar de stat și purtător de cuvânt al guvernului CDR, fost consul general la New York, Los Angeles, Bologna, a fost inculpat de DNA și i s-a pus sechestru pe bunuri și conturi.

Acuzația este de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în sensul că, în perioada 2010-2013, când a fost director general al Centrului Național al Cinematografiei, Eugen Șerbănescu nu a încercat să ia înapoi creditele acordate de Consiliul de Administrație producătorilor câștigători ai concursurilor de proiecte, după ce aceștia au întârziat predarea copiei standard a filmelor pentru producția cărora cheltuiseră deja creditele respective.

DNA consideră că, deși toate filmele au fost produse și se află în exploatare, Șerbănescu a produs, prin inacțiunea de a nu-i fi dat în judecată pe producători, un prejudiciu egal cu întreg creditul furnizat filmelor în cauză. Potrivit actului de acuzare al DNA, prejudiciul s-ar fi transformat în foloase necuvenite pentru producătorii filmelor respective, între care Tudor Giurgiu, Ada Solomon, Cătălin Mitulescu, Cristian Comeagă.

Niciun raport al Curții de Conturi sau al auditului intern nu semnala, la plecarea lui Șerbănescu din instituție, în urmă cu șapte ani, vreun prejudiciu cauzat de predarea cu întârziere sau neraportarea la termen a veniturilor din exploatarea filmelor respective (din cauză că veniturile erau zero, așa cum este cazul cvasitotalității filmelor românești.) Niciun director economic – nici din perioada directoratului lui Șerbănescu, nici din perioada următoare până astăzi – nu a fost cercetat, suspectat sau inculpat în acest dosar. Nu există niciun referat nici din partea auditului intern, nici din partea directorilor economici succesivi care să semnaleze directorului general existența unui prejudiciu în instituție. Contractele de creditare sunt și astăzi în derulare, datoria rămasă nerambursată după o perioadă de zece ani de la primul leu încasat stingându-se – potrivit legii – iar filmul trecând în patrimoniul statului.

La șapte ani distanță de la plecarea lui Șerbănescu, actualul director al CNC, Anca Mitran, a emis, la cererea DNA, decizia nr. 16 din 07.05.2020, prin care dispune înregistrarea în contabilitatea instituției a unui prejudiciu de 46.785.781 lei, suma indicată de DNA vizând filmele repective.
În perioada directoratului lui Șerbănescu, producția de film s-a dublat, iar creatorii români au repurtat cele mai mari premii din istoria cinematografiei române. Marea majoritate a filmelor incriminate de DNA ca fiind prejudiciu pentru CNC și folos necuvenit pentru producători au fost selectate și premiate la festivaluri internaționale. Lista filmelor selectate și premiate la festivaluri internaționale a fost acceptată ca probă, dar procurorul de caz a ignorat-o.

Filmul „Eu când vreau să fluier, fluier“, regizor Florin Șerban, producător Cătălin Mitulescu, medaliat cu Ursul de argint la festivalul de la Berlin în 2010, este incriminat de DNA ca prejudiciu în valoare de 1.000.000 de lei (egal cu cuantumul creditului acordat de Consiliul de Administrație și cheltuit de producător pentru producția filmului), sumă care, potrivit DNA, se constituie în folos necuvenit pentru producător – din cauză că în loc să raporteze venitul de 23 de ori, l-a raportat (integral) de 11 ori.

Acuzația este că, după ce filmul a fost premiat la Berlin, Șerbănescu trebuia să-i pretindă producătorului banii înapoi. După plecarea lui Șerbănescu, niciun director nu a pretins acești bani înapoi și niciun director nu este cercetat sau inculpat în acest dosar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Noaptea minţii !
    Acum înţeleg de ce nicăieri în lume nu mai există o asemenea poliţie politică cum este dna-ul la noi !
    Poate xcă reuşeşte kpvesi s-o bage şi europenilor pe gît !

  2. Lasă, ca e bine! Sa vada si unii intelectualii, aia angrenați in sustinerea luptei anticoruptie, ma refer la cea care a fost de fapt mimată pe rechini si aplicata pe fraieri, cum e cu raspunderea penala. Domnul Șerbănescu, si toti colegii sai intelectuali iluminati, îmbătati de sfințenia si curățenia activitatii DNA, iesiti dom’le si slaviti anticoruptia si cand se aplică pe voi! Traiasca lupta anticorupție! Si pace pe planeta…

  3. Asta a fluierat la statuia lui Kovesi, sau in biroul lui Portocala. Acum l-au bagat la paradit…..[Leo]

  4. Deci dacă n-a furat omul trebuie pedepsit pentru inacțiune fiindcă este corigent la corectitudine politică,

  5. Sa nu incurcăm borcanele! Faptul ca un film ia un premiu la un festival de specialitate doar face sa crească punctajul casei de producție și ii permite producatorui sa acceseze mai multi bani de la CNC pentru urmatoarele filme pe care va dori sa le mai facă. Premiile obținute nu ajuta cu nimic CNCul! Producatorii de film nu trebuie sa aiba pretentia ca daca filmul pe care la produs a fost premiat el nu ar mai trebui sa rambursese creditul obtinut de la CNC, pentru ca astfel se incalca Legea care contine normele metodologice de aplicare a Ordonanței 39 pe 2005 privind cinematografia.

  6. Filme premiate la festivaluri internaționale dar care nu sunt in stare sa umple o sală de cinema. Filme făcute cu bugete de 10-15 miliarde de lei, bani românesti, dar care nu putut vinde nici macar 1000 de bilete spectatorilor români!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.